Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Rekviem - credóval

Szigeti István, a Magyar Rádió Elektroakusztikus Zenei Stúdiójának vezetője zeneszerzői munkásságáért Erkel Ferenc-díjat kapott. Első próbálkozásait gimnazista korában tette, a liturgikus zene területén. "Beatmise" tételeket, XX. századi költők verseire passiót, karácsonyi oratóriumot írt a budai felső-krisztinavárosi templom kórusa, és a vele együtt gitározni tanuló barátai számára. Érdeklődése hamarosan a legmodernebb -- punktuális és dodekafon -- zene felé fordult, Penderecki, Berg, Szokolay Sándor műveit hallgatta, dallamok különböző "megfordításainak" lehetősége hozta lázba a fantáziáját. Közben zongorázott, nem hagyott fel a kórusénekléssel és karvezetéssel -- ez lett időközben a tanult szakmája --, s a többnyire barátokból, zenésztársakból álló kamarakórusok zeneszerzői próbálkozásainak is "hangot adtak". Tanárai közül Kocsár Miklóst, Szokolay Sándort, Pongrácz Zoltánt említi, mindegyiküktől valami olyat tanult, ami alapvetően meghatározta muzsikusi és emberi karakterét.

Szigeti István

Munkahelye huszonöt esztendeje a Magyar Rádió, bár ifjúkorában sem rádiósnak, sem szerkesztő-riporternek nem készült. Szokolay Sándor javaslatára jött a Bródy Sándor utcába, s maradt -- bizonyos megszakítással -- a mai napig. Életének legnagyobb csalódása 1994-ben érte, amikor századmagával kirúgták a Rádiótól. Éppen anynyi idős volt ekkor, mint édesapja, amikor -- 1948-ban -- a városházáról politikai okok miatt eltávolították. Aztán visszakerült, pert nyert, de a sebhely megmaradt.

Vallja, hogy a rádióhallgatók nem a riporterre kíváncsiak, hanem arra, akit megszólaltat. Persze Szigeti Istvánnak is van hite, véleménye, de úgy gondolja, magáról is elárul valamit azok által, akiket beszélgetőtársnak kér(t) egy-egy műsorba: Pilinszky János, Kányádi Sándor, Szokolay Sándor, Lajtha László, Várszegi Asztrik, Farkas Ferenc...

Miért kaptam Erkel-díjat? -- Mosolyog: Öregszik az ember... Valójában a számtalan rádiójátékhoz, színpadi művekhez írt zenéiért tüntették ki. Ő maga kiemeli az Ómagyar Mária Siralomra írott kantátáját egy "opera buffá"-t, amely Boccaccio Dekameronjának egyik novellájából készült. Visszatér-e ifjúkora vonzódásához, a liturgikus zenéhez? Nem visszatér, hanem folytatja: az Ómagyar Mária Siralomra valójában passió. 1994 -- édesapja halála -- óta dolgozik egy rekviemen, amelynek különlegessége, hogy Credo (hitvallás) tétele is lesz. Egyébként ma annyian írnak liturgikus zenét olyanok is, akik korábban egy egészen másfajta liturgiának hódoltak, hogy Szigeti István nem gyötri magát, hogy ezeket felülmúlja.

Az Erkel-díjat legszívesebben édesapja sírjára tenné. A köszönet virága helyett.

Sz. J.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu