Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

A plakát „hangja”

Mayer Mihály püspök egy
megbotránkozást kiváltott reklámról

Pécsett és az ország más területein ugyancsak feltűntek az egyik kereskedelmi rádió plakátjai, amelyek egy gyóntatószékben ülő papot ábrázolnak, fülén hallgatóval, a felirat pedig: ez zene, nem duma. Mayer Mihály püspököt arról kérdeztük: vajon meddig mehetnek el a reklámok? Korábban -- valamely kereskedelmi rádióadó -- az ásító pápa képével kívánta fölhívni a figyelmet műsorára. Nyilván azzal a reklámszándékkal, hogy amire ásít a pápa, az csak jó lehet... Akkor kötelezték a plakátok elhelyezőit, hogy vonják be a reklámot. Ma mit tesz az egyház a gyónási titkot ily módon frivolizáló reklám kapcsán? A közelmúltban jelent meg annak a könyvsorozatnak a negyedik kötete Hetényi Varga Károly tollából, amely a magyarországi szerzetesek kommunista időkbeli üldözését tekinti át. Ebből megtudhatjuk, a gyöngyösi szerzetest, Kiss Szalézt azért verték-kínozták agyon (nincs erre finomabb kifejezés), mert nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot. Mayer püspök szavaiból kiderül, hogy a plakát közvetítette "jópofaság" még azokat a tisztességes embereket is fölháborítja, akik a kereszténységgel világnézetileg nem vállalnak közösséget.

- A múlt héten fölhívott valaki, s jelezte, hogy Pécsett, a harmincas autóbusz megállójában olyan plakátot helyeztek el, amelyen a gyóntatószékben walkmannel ül a pap, a felírás pedig: ez zene, nem duma. Így hirdeti magát a Danubius Rádió. A plakátot lefényképeztettem, hogy megmaradjon dokumentumként. Nagyon sokan fölháborodtak a plakát láttán, mert a gyónást eddig mindig és mindenki annyira személyes, lelkiismereti ügynek tekintette, hogy ezen még a legkeményebb vörös időkben sem viccelődtek. Most, amikor szabadságról beszélnek, e plakát által azt látom, hogy sokan összekeverik a szabadságot a szabadossággal. Akik e szabadosságot igyekeznek propagálni, azok iránt a társadalom jóérzésű embereinek fel kell szólalniuk.

A nyilvánosság előtti mostani tiltakozáson túlmenően tesz-e egyéb lépéseket az egyház ebben az ügyben?

- Jó lenne, ha a napi sajtó is foglalkozna a kérdéssel, ezért a fényképet és rövid tiltakozó levelemet elküldtem a Napi Magyarországnak, mivel ebben a lapban láttam leginkább, hogy általános, egyetemes értékek mentén haladnak, s nem lobbiérdekeket érvényesítenek.

Ebből a részjelenségből kiindulva -- amely azonban rávilágít nemzetünk (ha egyáltalán lehet még ilyenről beszélni), a társadalom, a jelen közerkölcsi állapotaira -- milyen üzenet fogalmazódik meg Önben az ezer esztendős keresztény magyar államiság, illetve a kereszténység kétezer esztendős évfordulóján?

- Sokan mondják: a kétezer esztendős egyház miért mutat ennyi idő eltelte után is tévedésektől, hibáktól szeplős arcot? Azért, mert minden nemzedéket meg kell töltenünk újra és újra a kereszténység eszményével, mindegyiknek fel kell mutatnunk értékeit, s számomra a plakát éppen azt jelzi, hogy vannak, akik a keresztény értékektől féltik a mai nemzedékeket -- vagy ha nem féltik, akkor célzatosan mesterkednek az értékekkel.

Szent István ezer esztendeje lett keresztény király, s vállalta a nyugati latin kereszténységet. Az ország a germán és szláv tengerben azért tudott megmaradni, mert önálló egyházi szervezetet kapott, nem úgy, mint például a bolgárok, akik önálló hierarchia hiányában nem tudtak önállóvá válni. Az önálló hierarchia megteremtését és az államiságot II. Szilveszter pápa biztosította azzal, hogy elküldte a magyaroknak a koronát.

Örülnék, ha a jubileumi évben Szent István valóban erkölcsi hősként szerepelne a magyarság emlékezetében. A magyarságba mindig beletartoztak az itt élő más nemzetiségűek, hiszen ha németül (Wir leben in Ungarn, nicht in magyaren Land) vagy -- újabban hallottam -- szláv nyelven azt mondjuk, hogy "mi Magyarországon élünk, nem a magyarok földjén", akkor ez azt jelenti, hogy Magyarország nem nemzetiségi, hanem nemzetiségeket befogadó ország, ahol a különböző népcsoportok gazdagították egymást.

Ma, amikor történelmi okok következtében a történelmivel szemben lényegesen kisebb az ország, ebben a nemzetállamban ne a negatív értékek kerüljenek előtérbe, hanem továbbra is merjük vállalni azokat a pozitív értékeket, amelyeket a történelem elénk tár és igazol.

Ezen pozitív értékek megtölthetők-e ismét tartalommal? Az ifjúság az őt fölnevelő nemzedéktől értékek helyett inkább értékbizonytalanságot, talaj helyett szellemi, lelki, kulturális bizonytalanságot, kivetettséget és zűrzavart örökölt, s a káoszt a jelen kor arctalansága még inkább növeli.

- Valóban így látszik, ám ne feledjük, hogy az értéktelen az értékes emberek körében az utolsó helyre kerül. S bár korábban sokan nem kaptak olyan értékeket, amelyek értékrendet jelenthettek volna, hanem értékkeveredéshez vezettek, s ezért tudnak oly nehezen igazi értékekhez nyúlni, mégis bízom abban, hogy ma is sok olyan értékkel rendelkező, jóra törekvő ember él köztünk, akik kiállnak az értékek mellett, merik azokat vállalni, s remélem, hogy nem a szabados elvűek vannak többségben, csak úgy tűnik -- mint az említett plakát is példázza, hogy erősebb a hangjuk.

Elmer István

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu