Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Siófok és Jeruzsálem

Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban

Városunk egyre gyarapodó, változatos kultúrélete, forrongásai közt kiemelkedő alkalom a siófoki festőművész, Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítása. Nemcsak azért, mert sokak emlékezetében elevenen él mozgékony alakja, hanem azért is, mert valóban őt tarthatjuk az első, valóban érdemes siófoki festőnek. Amikor ideköltözött, itt fejtette ki munkássága java részét.

Muzsinszki Nagy Endre Felsőzsolcán született, 1886. február 25-én. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakosztályán 1902-1907-ig tanult. Majd Nagybányán, a művészeti szabadiskolán Thorma János tanítványa volt, később Olaszországban töltött hosszabb tanulmányi időt, ahol művészete új élményekkel gazdagodott.

Eleinte templomfestészettel foglalkozott (Felzsőzsolca, Tokaj, Párdány stb.). 1913-ban állított ki először, a Műcsarnokban. Az I. világháború idején rajzolóként készített friss impresszióiból 1917-ben kollektív kiállítása nyílt a Nemzeti Szalonban, műveiből a Fővárosi Képtár számára többet is megvásároltak. Az 1916-ban rendezett tárlatán szereplő Galíciai parasztszoba című képét a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. 1919-ben tagja lett a Képzőművészeti Szövetségnek, és a Nemzeti Szalon alapítói között szerepelt.

Kiemelkedő elismerésben részesült, amikor 1929-ben kiírt nemzetközi pályázaton megbízást kapott egy 18 m2-es templomi mozaik kivitelezésére Jeruzsálemben, a Dormitio (Szűz Mária elszenderülése)-bazilika altemplomában (1931). Jeruzsálemben, egy másik munkája is hirdeti a nevét, az Agónai (Népek temploma)-bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben (1932).

1939-ben elnyerte a Képzőművészeti Egyesület díját. Még ebben az évben Siófokon telepedett le. Ide művészi tervei megvalósításáért, a Balaton nyújtotta festői lehetőségek miatt költözött.

Ezután következtek az emberpróbáló csapások. A háború, amely ha végzett is pusztítást munkáiban, nem oly nagyot, mint a közöny és az emberi korlátoltság… 1955-ben megalapította és 1962-ig vezette a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát. Városunkban kezdte el és fejezte be élete főművét, Én vagyok a világ világossága címmel. A jelen kiállítás is ezekből a bibliai képekből válogat. A 243 darab képből álló sorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus életét, ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek.

Ezalatt az úgynevezett „Balaton-képek” festésével tartotta fenn magát.

Műveit egész életén át művészi elhivatottságának magas izzású felfokozottsága jellemezte. Alkotói érzékenységével, morális és etikai tartásával gazdagodva vált művészi életünk egyetemes értékévé. Ezt a szilárd jellemű művészt a világhoz és embertársaihoz a legmélyebb részvét és együttérzés fűzte, megnyilvánulásaiban és művészetében egyaránt keresztény szellemiséget tükrözött.

A világ számos múzeuma és magángyűjteménye őrzi Muzsinszki Nagy Endre munkáit. A budapesti Szent Rita-kápolna keresztútján, a siófoki belvárosi templom bejárati ajtaja felett, a balatonkiliti templom kórus feljáratánál (Szent Cecília), a balatonszéplaki templomban (Szent Rita) is láthatók festményei.

A magas kort megélt művész utolsó, megroppant éveit keresztfiánál – Balázs Endre katolikus plébánosnál – töltötte Nagyberényben, és 1975. január 9-én távozott az élők sorából. Siófokon temették el.

E város utcát nevezett el róla, és 1998-ban, az elődök mulasztását pótolva és jóvátéve Siófok város posztumusz „díszpolgár” címmel tüntette ki.

Matyikó Sebestyén József

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu