Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Egységben (volna) az erő

Szépek, szívhez szólóak voltak a március 15-i ünnepi szónoklatok. Szinte mindegyik vezető politikus arról beszélt, hogy olyan lelkülettel kellene élnünk, amilyennel a márciusi ifjak egységbe tudták kovácsolni a változást akarókat. Teljesen igazuk volt: manapság inkább széthúzás jellemző ránk, ami -- sajnos -- néha gyűlölködéssé forrósodik. Aligha hihető, hogy nagy célok ezzel a lelkülettel és az országnak ezzel a lelkiállapotával volnának megvalósíthatók.

Nekem csak egy az aggodalmam. Az, hogy ezeket a figyelmeztető szavakat nem az ünneplők számára kellett volna elmondaniuk a politikai élet kiemelkedő személyiségeinek, hanem -- egymásnak. S amit elmondtak, elsősorban nekik maguknak kellene tevékenységük vezérlő elvévé tenniük. Félő, hogy amikor visszatérnek a parlamentbe, megfeledkeznek arról, amit az imént követendő magatartásnak neveztek.

A hétköznapi embernek általában halvány sejtelmei azért vannak arról, mi a jó, mi a rossz, milyen magatartásformákat kellene kialakítani és megvalósítani, hogy az országnak, a közösségnek is jó legyen. Mindenki tudja, hogy a szekeret nem lehet két ellentétes irányba ráncigálni, mert egy tapodtat sem fog mozdulni. Nem lehet kétségünk abban az ügyben sem, hogy a fokozatosan romló életszínvonalúak gondjain csak összefogással, közös szolidaritással lehet enyhíteni. Ezek az eleminek mondható igazságok azonban egyszeriben összezavarodnak, ha a politika síkján értelmezik őket. A pártérdekek ugyanis jól láthatóan keresztezik a nemzet érdekeit. Legalábbis bizonyos pártok érdekei. S ha ezek képviselői úgy vélik, hogy az ő érdekeik sérülnek, megsértődnek, s az imént még lelkesen hangoztatott nemzeti jelszavakat sutba vágva, duzzogva elvonulnak, igazságért kiáltanak. Persze ez az igazság az ő igazságuk.

Itt vannak például ezek az elképesztő olajügyek. Ami kárt okoztak, szinte felmérhetetlen. Az elfolyatott pénzekből mankót lehetett volna adni a lesántult egészségügynek, s nem lennének finanszírozási problémák a felsőoktatásban, maradhatnának helyükön az iskolák, segíteni lehetne az elszegényedett nyugdíjasokon. De tisztázzák-e valaha is, kik, milyen körülmények tették lehetővé az országos tolvajlást? Mihelyt azt a közös érdeket, hogy derüljön ki végre az igazságnak legalább egy kis része, kimondta valaki, sőt, nekilátna felderítésének, tüstént szörnyűséges sérelmek kerülnek elő, s már nem a lényegről van szó, hanem bizottságokról, ügyrendről és egyebekről. Mintha a parlamenti bizottságosdi fontosabb volna annál, hogy mennyit emeltek ki az ország zsebéből. A közérdek, a jó célokért vállalt egység egyszeriben semmivé válik, kezdődik megint a sérelmi politika, majd a kivonulás, bevonulás, zaj, kacagás. A porondon bűvészmutatványok, s a nagy mímesek észre sem veszik, hogy a közönség türelmetlenül várja a produkció végét, amikor elhallgat az aláfestő zene-bona, s valaki halkan elmondja az igazságot.

Rónay László

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu