Uj Ember

2002.04.19
LVIII. évf. 16. (2803.)

A hivatások világnapján köszöntjük papjainkat és szerzeteseinket.

Főoldal
Címlap
A keresztény értékek védelmében...
A püspöki kar választási körlevele
A hivatás választása
Mi az igazi tét?
Pápai Lajos püspök homíliájából
Meghívás az életszentségre
Pápai üzenet az egyházi hivatások világnapjára
"Ne hagyjatok magunkra"
Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket
Lelkiség
Az ország felajánlása a Magyarok Nagyasszonyának
A kapu és a pásztor
Húsvét 4. vasárnapja
Az anyaszentegyház fogalmának születéséről
A hét liturgiája
A év
Mégis...
Katolikus szemmel
"Kell a hit, a közösség, szeretet..."
Szülőföld, külföld
Lelki ismeret
Költői levél Ortutay Gyulához
A naptár
Budapest Ukrajnában?
Élő egyház
Korzenszky Richárd OSB kitüntetése
Krisztust jelenvalóvá tenni
Egyetemi lelkészség Pécsett is...
Új jezsuita tartományfőnök
Püspöki áldás az otthonra
Orgonaavató hangverseny Szegeden
Az Olvasó írja
A templomgondnok halálára
Élő egyház
Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul
Hat új boldog
Világegyház
Az evangélium terjedése a Távol-Keleten
"Menjetek, és tegyetek tanítványaimmá minden népet" - mondta Jézus apostolainak Galilea hegyén (Mt 28, 19). Azóta járják
Pécsi Egyházmegye
Azon emberek sorából való volt, akik szálegyenesen éltek
A jóság gyakorlása
Irgalmas kórház - közösen az egyetemmel
Otthon lenni
Fórum
Ostyaként Isten kezében...
A Szűzanya a papok édesanyja
Köszöntjük papjainkat, szerzeteseinket!
Fórum
Félúton két valóság között
Az egyházban senki sem idegen
Felszentelték az indiánok magyar püspökét
Bátran, tiszta szívvel
A második forduló elé
Ifjúság
Küldetésünk a közéletben
Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen
Neonpassió
Segítünk, hogy te is ott lehess!
Pályázat!
Rejtvény
Megkevertük
Kultúra
Harminc novella és egy töredék
Túljutni az ártáson
Hazám
Földi és égi kertek
Mese a szabadságról
Fórum
A zene megtisztít, fölemel
Kiállítás
Mozaik
Sérülten is teljes értékű élet
Hit és fény-találkozó
25 éves a főváros első új temploma
Vércsék a városban
Április 23.: Szent Adalbert napja
Szoborleleplezés

 

Túljutni az ártáson

Az önmeghatározás az én-tudat fontos összetevője. Ki vagyok, mit gondolok magamról, hol helyezem el önnön lényemet a tér és idő adott pillanatában - s ez múltbéli, időbéli kiterjesztést is jelent. Az önmeghatározás azonban - mégha úgynevezett objektivitásra törekszik is - mindig hordoz valamiféle személyes elfogultságot, amely elfogultság ebben az esetben nem kell, hogy azonnal pozitív vagy negatív tartalommal telítődjék.

Önkörünkből, hogy ne bezárjon, hanem éppenséggel kiterjesszen, ki kell lépnünk - s így van ez, ha nemzeti életünkről gondolkodunk is. Ehhez különösen is hozzájárulhat, ha higgadt, értő figyelemmel fordulunk azon gondolkodók - gondolkodók, tehát erkölcs-emberek - nézetei felé, akik rólunk vélekednek, másféle nézőpontból.

A magyar történelemoktatás immár hosszú évtizedek óta "elfeledkezik" arról, hogy közvetlen környezetünkre ebből a szempontból is rávilágítson. Nevetségesen szomorú, hogy a bennünket körülvevő népek életéről, gondolkodásáról, kultúrájáról jóval kevesebbet tudunk, mint mondjuk a Hondurasban vagy Tasmánián élőkéről.

Bátorság kell ahhoz, természetes értelmiségi bátorság - jellem- és kultúr-bátorság -, hogy szembenézzünk a környezetünk által rólunk alkotott képpel. Vajon mennyien ismerik Rudolf Kucera tanulmányát, amely a következő címet viseli: A szlovákok magyarságképének összetevői. Érdemes ebből egy-két gondolatot idézni: A szlovákokban a magyarok nemzeti és általánosan jellemző tulajdonságairól élő képet illetően a felmérések azt mutatják, a lakosság egyharmada elutasítja, hogy a magyaroknak lennének tipikus tulajdonságai, és hangsúlyozzák az emberek egyéni megítélésének fontosságát. A szlovákok egynegyede nem tudott felsorolni semmilyen tipikus magyar jellemvonást.

Vajon egy hasonló felmérés milyen képet mutatna a szlováksággal kapcsolatban? Ha ilyen alapon tudnánk egymással értekezni, mennyi fölösleges feszültségtől szabadulhatnánk meg kölcsönösen - s talán azt is tisztábban látnánk, hogy a történelem folyamán az egymás mellett élő népeket hogyan fordította szembe az egyszer Nyugatról, másszor Keletről jövő nagyhatalmi politikai diktátum, a régi, jól bevált, »oszd meg és uralkodj« elv alapján - s ami ennél is fontosabb, hogyan lehet a kívülről jött, de azóta belül romboló ártáson emberben, nemzetben megmaradva, egészséggel túljutni.

A tanulmány más helyütt - napjainkra kihatóan - így fogalmaz: A kölcsönös tolerancia és intolerancia felmérésére számos ok és lehetőség akad. Eredményeit befolyásolják a szlovák politikai változások, föként a kormányváltások és az adott kormányok által folytatott magyarpárti vagy magyarellenes politika és politikai retorika is. Trendnek tekinthető azonban, hogy a magyarokkal együttélő szlovákok a magyarok irányában jóval toleránsabbak, mint a »magyaroktól mentes«, tiszta szlovák területek szlovákjai. A nacionalista ideológiákat hirdető pártok és mozgalmak hívei is nagyobb számban kerülnek ki a tiszta szlovák területekről, mint a vegyes lakosságúakról."

Mi egyebet jelentene ez,mint hogy ember az emberrel - tartozzék bármilyen nációhoz is - képes megbékélni. Csak ne akarják folytonosan "magasabb szempontok" miatt szembeállítani őket. Ennek a felismerése lenne az igazi szlovák, román, magyar stb. értelmiségi magatartás.

Elmer István

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu