Uj Ember

2002.04.19
LVIII. évf. 16. (2803.)

A hivatások világnapján köszöntjük papjainkat és szerzeteseinket.

Főoldal
Címlap
A keresztény értékek védelmében...
A püspöki kar választási körlevele
A hivatás választása
Mi az igazi tét?
Pápai Lajos püspök homíliájából
Meghívás az életszentségre
Pápai üzenet az egyházi hivatások világnapjára
"Ne hagyjatok magunkra"
Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket
Lelkiség
Az ország felajánlása a Magyarok Nagyasszonyának
A kapu és a pásztor
Húsvét 4. vasárnapja
Az anyaszentegyház fogalmának születéséről
A hét liturgiája
A év
Mégis...
Katolikus szemmel
"Kell a hit, a közösség, szeretet..."
Szülőföld, külföld
Lelki ismeret
Költői levél Ortutay Gyulához
A naptár
Budapest Ukrajnában?
Élő egyház
Korzenszky Richárd OSB kitüntetése
Krisztust jelenvalóvá tenni
Egyetemi lelkészség Pécsett is...
Új jezsuita tartományfőnök
Püspöki áldás az otthonra
Orgonaavató hangverseny Szegeden
Az Olvasó írja
A templomgondnok halálára
Élő egyház
Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul
Hat új boldog
Világegyház
Az evangélium terjedése a Távol-Keleten
"Menjetek, és tegyetek tanítványaimmá minden népet" - mondta Jézus apostolainak Galilea hegyén (Mt 28, 19). Azóta járják
Pécsi Egyházmegye
Azon emberek sorából való volt, akik szálegyenesen éltek
A jóság gyakorlása
Irgalmas kórház - közösen az egyetemmel
Otthon lenni
Fórum
Ostyaként Isten kezében...
A Szűzanya a papok édesanyja
Köszöntjük papjainkat, szerzeteseinket!
Fórum
Félúton két valóság között
Az egyházban senki sem idegen
Felszentelték az indiánok magyar püspökét
Bátran, tiszta szívvel
A második forduló elé
Ifjúság
Küldetésünk a közéletben
Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen
Neonpassió
Segítünk, hogy te is ott lehess!
Pályázat!
Rejtvény
Megkevertük
Kultúra
Harminc novella és egy töredék
Túljutni az ártáson
Hazám
Földi és égi kertek
Mese a szabadságról
Fórum
A zene megtisztít, fölemel
Kiállítás
Mozaik
Sérülten is teljes értékű élet
Hit és fény-találkozó
25 éves a főváros első új temploma
Vércsék a városban
Április 23.: Szent Adalbert napja
Szoborleleplezés

 

"Ne hagyjatok magunkra"

Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket

Negyven "önkéntes ferences túsz" azért nem hagyja el az ostromzár alá vett betlehemi Születés-bazilikát és a mellette álló házukat, mert csak így tudják megakadályozni a vérfürdőt. Negyven ferences testvér és négy nővér saját házukban, a betört kapuk mögött, két fegyveres csoport között él. Kétszáz felfegyverzett palesztin van a rendházban, és több izraeli páncélozott harci jármű a ház előtt. A ferencesek tárgyalni próbálnak, hogy elkerüljék a két fél összecsapását. Ott, ahol Krisztus, a mi békénk megszületett...

"Ne hagyjatok egészen magunkra!" - mondták a betlehemi ferencesek a távozó olasz újságíróknak, akik egy ideig menedéket találtak a rendházban. "Segítsetek!" - kérték az "önkéntes túszok."

Giacomo Bini, a ferencesek legfőbb elöljárója április 5-i sajtótájékoztatóján drámai szavakkal ecsetelte a helyzetet. "Nem hagyunk magatokra benneteket!" - üzente Bini atya a betlehemi testvérek elöljárójának. A testvérek lelkileg, idegileg fáradtak. Élelmiszer nélkül maradtak, mert mindent megosztottak a kétszáz palesztin "betolakodóval".

A ferences elöljáró mindkét félnek üzeni: aki a távolabbi vagy közeli múltban szenvedett, ne tartsa jogának a boszszúállást. A bosszú ugyanis újabb bosszúállást vált ki, az erőszak erőszakot szül. Ez az ördögi kör földünket a vér és halál földjévé teszi. Egyedül csak a megbocsátás vezet békéhez. Mindenkinek kiáltjuk: tegyétek le a fegyvereket! Térjetek vissza szívetek jobb érzéseihez.

A ferenceseknek nincs veszíteni valójuk, semmi más védeni valójuk, mint a béke. Mindig befogadták a menekülőket, most is ezt teszik. "Az ártatlanokkal, nőkkel, gyerekekkel együtt, akik irgalomért könyörögnek, még egyszer kérjük: tegyétek le a fegyvereket! Minden jóakaratú embert arra kérünk, működjék közre betlehemi ferences testvéreinkkel és nővéreinkkel, akik az első vonalban szenvednek. Tegyetek meg minden tőletek telhetőt! Köszönet mindannyiótoknak! Az Úr adjon békét a vérrel áztatott szent földnek. Az Úr adjon békét világunknak!" - fejezte be drámai tájékoztatóját Giacomo Bini, a Kisebb Testvérek Rendjének "minister generalis"-a.

Jean-Louis Tauran érsek, vatikáni "külügyminiszter" izraeli-palesztin vegyes bizottság felállítását javasolta a betlehemi Születés-bazilika körüli helyzet megoldására. A svájci katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nem a Szentszék feladata, hogy technikai részletekkel foglalkozzék. De - főleg ha a szembenálló felek kérik - a Szentszék segítséget nyújthat erkölcsi tekintélye folytán. Az izraeli Haaretz című lap szerint már formálódik is a vegyes bizottság. Jasszer Arafat a palesztin törvényhozó tanács tagját, Szalah Tamarit, Anton Szalman ügyvédet és Jamil al-Tarifi "belügyminisztert" bízta meg azzal, hogy a betlehemi izraeli katonasággal kezdjen tárgyalni. Közülük ketten, Tamari és Szalman a Születés-bazilikában bezártak között van.

Tauran érsek az interjúban példátlannak nevezte egy szentföldi templom fegyveres megszállását. Az oszmán uralomtól napjainkig ilyen még nem történt. Mind az izraeli, mind a palesztin fél kétoldalú szerződésekben kötelezte magát a szent helyek tiszteletben tartására. Tauran érsek szerint egyre világosabbá válik, hogy harmadik fél beavatkozása elkerülhetetlen a betlehemi és egyáltalán a szentföldi helyzet megoldásához. Azt, hogy ez a beavatkozás milyen formát öltsön, azt jogi szakértőknek kell kidolgoznia. Mindenesetre "pártatlan és barátságos" jelenlétre van szükség. Erre vonatkozóan a Szentszék már 2000 novemberében ösztönzött, és az a benyomása, hogy a gondolatot egyre többen támogatják.

Az immár tíz napja (április 12-én volt tíz napja) megszállt és körülzárt betlehemi Születés-bazilikánál továbbra is feszült a helyzet. P. David Jaeger, a szentföldi ferences kusztódia szóvivője szerint sürgős megoldást kell találni, "mielőtt nem késő, és további harcok törnek ki." Időközben egy huszonhárom éves örmény szerzetest, Armen Szisziliant az izraeli katonák terroristának gondolták, és meglőtték. Súlyos sérüléssel került kórházba 10-én este. Az illető novícius a Születés-bazilikánál lévő örmény kolostorban éppen gyógyszereket vett át egy ablaknál.

A ferences kolostorban április 11-én már napok óta nem volt áram és vezetékes víz. Éppen az ő épületükben nem volt, miközben a palesztin megszállás alatt álló görög és örmény épületben van áram és víz. Van, aki ezt a ferences nyilatkozatokra adott izraeli válasznak tartja. Mindenestre a ferences kusztódia tárgyalásokat kezdett az áram- és vízszolgáltatás helyreállításáért.

Silvano Piovanelli bíboros, volt firenzei érsek a Corriere della Seranak úgy nyilatkozott, hogy a Születés-bazilikát megszálló palesztin fegyvereseknek le kellene tenni fegyvereiket. Ők voltak a jelenlegi helyzet kiváltói, amikor fegyveresen behatoltak a bazilikába.

(Kathpress)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu