Uj Ember

2002.04.19
LVIII. évf. 16. (2803.)

A hivatások világnapján köszöntjük papjainkat és szerzeteseinket.

Főoldal
Címlap
A keresztény értékek védelmében...
A püspöki kar választási körlevele
A hivatás választása
Mi az igazi tét?
Pápai Lajos püspök homíliájából
Meghívás az életszentségre
Pápai üzenet az egyházi hivatások világnapjára
"Ne hagyjatok magunkra"
Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket
Lelkiség
Az ország felajánlása a Magyarok Nagyasszonyának
A kapu és a pásztor
Húsvét 4. vasárnapja
Az anyaszentegyház fogalmának születéséről
A hét liturgiája
A év
Mégis...
Katolikus szemmel
"Kell a hit, a közösség, szeretet..."
Szülőföld, külföld
Lelki ismeret
Költői levél Ortutay Gyulához
A naptár
Budapest Ukrajnában?
Élő egyház
Korzenszky Richárd OSB kitüntetése
Krisztust jelenvalóvá tenni
Egyetemi lelkészség Pécsett is...
Új jezsuita tartományfőnök
Püspöki áldás az otthonra
Orgonaavató hangverseny Szegeden
Az Olvasó írja
A templomgondnok halálára
Élő egyház
Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul
Hat új boldog
Világegyház
Az evangélium terjedése a Távol-Keleten
"Menjetek, és tegyetek tanítványaimmá minden népet" - mondta Jézus apostolainak Galilea hegyén (Mt 28, 19). Azóta járják
Pécsi Egyházmegye
Azon emberek sorából való volt, akik szálegyenesen éltek
A jóság gyakorlása
Irgalmas kórház - közösen az egyetemmel
Otthon lenni
Fórum
Ostyaként Isten kezében...
A Szűzanya a papok édesanyja
Köszöntjük papjainkat, szerzeteseinket!
Fórum
Félúton két valóság között
Az egyházban senki sem idegen
Felszentelték az indiánok magyar püspökét
Bátran, tiszta szívvel
A második forduló elé
Ifjúság
Küldetésünk a közéletben
Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen
Neonpassió
Segítünk, hogy te is ott lehess!
Pályázat!
Rejtvény
Megkevertük
Kultúra
Harminc novella és egy töredék
Túljutni az ártáson
Hazám
Földi és égi kertek
Mese a szabadságról
Fórum
A zene megtisztít, fölemel
Kiállítás
Mozaik
Sérülten is teljes értékű élet
Hit és fény-találkozó
25 éves a főváros első új temploma
Vércsék a városban
Április 23.: Szent Adalbert napja
Szoborleleplezés

 

Az egyházban senki sem idegen

Felszentelték az indiánok magyar püspökét


Indián család a püspökszentelésen

Peruban, a dél-amerikai őserdő peremén fekvő San Ramón városkában április 14-én felszentelték a "legfiatalabb" magyar püspököt, Zserdin Antal Gellértet. A ferences misszionárius immár több mint negyed százada él az indiánok között. A hatalmas területű vikariátus minden részéből érkeztek a hívek. Sokan napokon át utaztak a gyors folyású, bővizű folyókon árral szemben, hogy ezen az ünnepen szeretett papjukkal lehessenek. Az egyik törzs transzparensén ez állt: "Átszelted az óceánt, hogy sok lelket megmenthess, és köztünk maradsz egész életedben. Köszönjük, Gellért atya." Az ünnepség már előző este megkezdődött, mikor a városba érkező nuncius fogadására az egész település az utcára vonult. Magát a pápát sem fogadhatták volna sokkal nagyobb lelkesedéssel. Ez a nép tud ünnepelni. S aki ünnepelni tud, az élet nehéz oldalát is könnyebben képes elviselni.

Egyszerű, de nagyszerű szertartás keretében történt a püspökszentelés, amelyet egy közel negyven éve az Amazonas vidéki őserdőben élő ferences püspök, Victor de la Pena, a perui apostoli nuncius, Rino Passigato érsek és Julio Ojeda Pascual szintén ferences püspök, San Ramón-i apostoli vikárius végzett. A magyar ferencest ez utóbbi koadjutorává, vagyis utódlási joggal felruházott helyettesévé nevezte ki a pápa.

Peru népessége 25 millió, 93 százaléka katolikus. Az egyház a spanyol gyarmatosítás és az első misszionáriusok megérkezése után a XVI. században gyökeret eresztett, de az Andokon túli hatalmas őserdőkben ma is vannak még olyan bennszülött törzsek, amelyek nem hallottak még Krisztus Örömhíréről. Az ország jelenleg 45 egyházi közigazgatási egységre van osztva, 1600 plébánia keretében folyik a lelkipásztorkodás. 2600 pap működik, fele egyházmegyés, másik fele szerzetes.

Az ország három nagy térségből áll. A legnépesebb a sivatagos tengerparti sáv, majd következik az Andok hegység hatalmas láncolata, valamint az azon túl lévő Amazonas vidék, vagyis az esőerdők által uralta ritkán lakott, óriási kiterjedésű területek. Az Amazonas missziós vidéken az egyházmegyék szervezettségi foka és a helybeli papság létszáma még nem érte el azt a szintet, hogy püspökségek legyenek. Ezek az úgynevezett prelaturák és apostoli helynökségek.

San Ramón

Az apostoli helynökségek egyike San Ramón, ahol Zserdin Antal Gellért ferences szolgál immár 27 esztendeje. A majdnem Magyarországnyi terület központja, San Ramón városka a tengerparti fővárostól, Limától 300 kilométerre az Andok hegység túloldalán, éppen a magas hegység és az őserdő találkozásánál fekszik. Bár légvonalban nem nagy a fővárostól való távolság, de az utat csak autóval és egy teljes napig tartó utazással lehet megtenni. Közel ötezer méterre kapaszkodik fel a szerpentin, ahová vonatsínek is vezetnek, de a terroristaveszély miatt jelenleg a vasutat csak teherszállításra használják.

A 400 ezer lelket számláló vikariátus területén még ma is élnek felfedezetlen törzsek, és olyanok, amelyekre éppen a misszionáriusok bukkantak a közelmúltban. Az amazonasi bennszülöttek száma körülbelül 55 ezer fő, a többiek az ország más részeiről érkező bevándorlók. A vikariátus 17 missziós plébániára van osztva, húsz papja van, hét egyházmegyés, a többi szerzetes, legtöbbjük missziós. Munkájukat 65 szerzetesnővér és két szerzetestestvér segíti.

A védőszentek közbenjártak

Gellért püspök kevés szavú, sokat tűrő alkat. Szerény, de határozott és szellemes ember. Magyarságával nem kérkedik, de büszkén vállalja. Pedig okozott ez nehézségeket is számára fiatal éveiben. Szüleinek első gyermeke néhány hetes korában meghalt. Következő gyermeküket születésekor Szent Antalnak ajánlották. A keresztségben is az Antal nevet kapta. Védőszentjéhez hasonlóan ő is a ferences hivatást választotta. Rendi nevének - Gellért - megválasztása is gondviselésszerű volt. Hiszen szerzetesként ő is az evangéliumot még nem ismerő távoli néphez kapott hivatást, s most e nép püspökévé szentelték.

Szentelésekor joggal büszke rá három nép is. A magyar, a horvát és a perui, amelyek mind a magukénak érzik, mint ahogy ő is - mint szentelésekor mondotta - mindháromnak sokat köszönhet. Perui hívei mellett vele ünnepelt Szabadkáról érkezett testvérhúga, Katalin, valamint a horvát ferences provincia tagjai közül néhány magyar is, köztük az egykori kurzustárs, Harmath Károly, az Újvidéken megjelenő Hitélet főszerkesztője és Bernád József, Lendva nyugalmazott plébánosa.

Gellért püspök otthon van itt a távolban, mert az ember ott van otthon, ahol kiismeri magát az élet mindennapi dolgaiban.

Sz. Cs.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu