Uj Ember

2002.04.19
LVIII. évf. 16. (2803.)

A hivatások világnapján köszöntjük papjainkat és szerzeteseinket.

Főoldal
Címlap
A keresztény értékek védelmében...
A püspöki kar választási körlevele
A hivatás választása
Mi az igazi tét?
Pápai Lajos püspök homíliájából
Meghívás az életszentségre
Pápai üzenet az egyházi hivatások világnapjára
"Ne hagyjatok magunkra"
Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket
Lelkiség
Az ország felajánlása a Magyarok Nagyasszonyának
A kapu és a pásztor
Húsvét 4. vasárnapja
Az anyaszentegyház fogalmának születéséről
A hét liturgiája
A év
Mégis...
Katolikus szemmel
"Kell a hit, a közösség, szeretet..."
Szülőföld, külföld
Lelki ismeret
Költői levél Ortutay Gyulához
A naptár
Budapest Ukrajnában?
Élő egyház
Korzenszky Richárd OSB kitüntetése
Krisztust jelenvalóvá tenni
Egyetemi lelkészség Pécsett is...
Új jezsuita tartományfőnök
Püspöki áldás az otthonra
Orgonaavató hangverseny Szegeden
Az Olvasó írja
A templomgondnok halálára
Élő egyház
Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul
Hat új boldog
Világegyház
Az evangélium terjedése a Távol-Keleten
"Menjetek, és tegyetek tanítványaimmá minden népet" - mondta Jézus apostolainak Galilea hegyén (Mt 28, 19). Azóta járják
Pécsi Egyházmegye
Azon emberek sorából való volt, akik szálegyenesen éltek
A jóság gyakorlása
Irgalmas kórház - közösen az egyetemmel
Otthon lenni
Fórum
Ostyaként Isten kezében...
A Szűzanya a papok édesanyja
Köszöntjük papjainkat, szerzeteseinket!
Fórum
Félúton két valóság között
Az egyházban senki sem idegen
Felszentelték az indiánok magyar püspökét
Bátran, tiszta szívvel
A második forduló elé
Ifjúság
Küldetésünk a közéletben
Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen
Neonpassió
Segítünk, hogy te is ott lehess!
Pályázat!
Rejtvény
Megkevertük
Kultúra
Harminc novella és egy töredék
Túljutni az ártáson
Hazám
Földi és égi kertek
Mese a szabadságról
Fórum
A zene megtisztít, fölemel
Kiállítás
Mozaik
Sérülten is teljes értékű élet
Hit és fény-találkozó
25 éves a főváros első új temploma
Vércsék a városban
Április 23.: Szent Adalbert napja
Szoborleleplezés

 

Küldetésünk a közéletben

Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen


Felelősek vagyunk a jövőért

A nyugat-magyarországi katolikus ifjúsági régió kilencedik találkozóját rendezték meg április 13-án Szombathelyen. A Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében félszáz településről jöttek el a fiatalok és lelkipásztoraik az Oladi Művelődési Központba. Az egész napos program megnyitóján Konkoly István szombathelyi megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket, és felhívta a jelenlévők figyelmét a katolikus közösségek tanúságtételének fontosságára. A megyéspüspök a Budapesten éppen aznap megtartott, a Fidesz-Magyar Polgári Párt és az MDF által meghirdetett békés nagygyűléssel kapcsolatban elmondta: "Szívből kívánjuk, hogy a jó ügy érdekében vállalt szolidaritási akció eredményes legyen." A régióból sok katolikus fiatal is elutazott a fővárosba. Velük kapcsolatban Konkoly István így fogalmazott: "Hiányoznak, de megértjük döntésüket, és lélekben együtt leszünk velük a Kossuth téren." A püspök szavait vastaps fogadta.


Semjén Zsolt: Szigorúbb törvényt az emberromboló szekták ellen (A képen balról Horváth József, a Martineum vezetője és Semjén Zsolt helyettes államtitkár)

A Szombathelyen immár harmadik alkalommal megtartott regionális találkozó idei témája a kereszténység és a közélet kapcsolata volt. A felvezető előadást Semjén Zsolt, az NKÖM egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartotta meg. Hangsúlyozta, hogy az egyház és a társadalom nem választható el egymástól, hiszen a keresztény ember küldetéséhez tartozik, hogy szűkebb-tágabb környezetét az evangéliumi értékek felé mozdítsa, építve a szeretet civilizációját.

A polgári kormány egyházat érintő intézkedéseivel kapcsolatban Semjén Zsolt elmondta, hogy sikerült visszaállítani a hittan állami finanszírozását, amelyet az előző kormányzat - kirekesztő módon - nem tett meg.

A helyettes államtitkár előadásában felhívta a figyelmet az emberromboló, destruktív szekták aggasztó mértékű terjedésére. Egyre több olyan megnyomorított gyermek kerül pszichiátriai kezelésre, akiket e szekták szinte rabszolgaként használtak, miután személyiségüket lerombolták. E veszélyes tendencia jelzi, hogy hazánkban tág lehetőség nyílik a vallásszabadsággal való visszaélésre. A helyzet kezelésével kapcsolatban Semjén Zsolt elmondta, hogy a polgári kormány által előterjesztett, az egyházalapítások szigorítását célzó törvénymódosítást (amelyhez kétharmados szavazati többség szükséges) sajnos a balliberális ellenzék nem szavazta meg - Szűrös Mátyás képviselő kivételével. A nem-mel szavazók felelősségük súlyát leginkább a szekták által emberségükben megnyomorított gyermekek szabadságáért harcoló, szervezetekbe tömörülő szülőkkel szembesülve érezhetnék át igazán - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A keresztények közéletben gyakorolt szerepéről, az egyház társadalmi tanításáról más neves személyiségek mellett a találkozón Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, valamint Pápai Lajos győri megyéspüspök tartott előadást. Az Oladi Művelődési Központ egyik klubtermében bemutatták az Ifjúság 2000 kutatás eredményeit is. Az előadásokat koncelebrációs szentmise követte, amelyen a főcelebráns Márfi Gyula veszprémi püspök volt. A Szombathelyen megrendezett kilencedik regionális találkozót Király Péter Kezetekbe tüzet kaptok című húsvéti oratóriuma zárta.

Szöveg és fotók: kl

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu