Uj Ember

2002.04.19
LVIII. évf. 16. (2803.)

A hivatások világnapján köszöntjük papjainkat és szerzeteseinket.

Főoldal
Címlap
A keresztény értékek védelmében...
A püspöki kar választási körlevele
A hivatás választása
Mi az igazi tét?
Pápai Lajos püspök homíliájából
Meghívás az életszentségre
Pápai üzenet az egyházi hivatások világnapjára
"Ne hagyjatok magunkra"
Testükkel védik a bazilikát és embertestvéreiket
Lelkiség
Az ország felajánlása a Magyarok Nagyasszonyának
A kapu és a pásztor
Húsvét 4. vasárnapja
Az anyaszentegyház fogalmának születéséről
A hét liturgiája
A év
Mégis...
Katolikus szemmel
"Kell a hit, a közösség, szeretet..."
Szülőföld, külföld
Lelki ismeret
Költői levél Ortutay Gyulához
A naptár
Budapest Ukrajnában?
Élő egyház
Korzenszky Richárd OSB kitüntetése
Krisztust jelenvalóvá tenni
Egyetemi lelkészség Pécsett is...
Új jezsuita tartományfőnök
Püspöki áldás az otthonra
Orgonaavató hangverseny Szegeden
Az Olvasó írja
A templomgondnok halálára
Élő egyház
Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul
Hat új boldog
Világegyház
Az evangélium terjedése a Távol-Keleten
"Menjetek, és tegyetek tanítványaimmá minden népet" - mondta Jézus apostolainak Galilea hegyén (Mt 28, 19). Azóta járják
Pécsi Egyházmegye
Azon emberek sorából való volt, akik szálegyenesen éltek
A jóság gyakorlása
Irgalmas kórház - közösen az egyetemmel
Otthon lenni
Fórum
Ostyaként Isten kezében...
A Szűzanya a papok édesanyja
Köszöntjük papjainkat, szerzeteseinket!
Fórum
Félúton két valóság között
Az egyházban senki sem idegen
Felszentelték az indiánok magyar püspökét
Bátran, tiszta szívvel
A második forduló elé
Ifjúság
Küldetésünk a közéletben
Regionális ifjúsági találkozó Szombathelyen
Neonpassió
Segítünk, hogy te is ott lehess!
Pályázat!
Rejtvény
Megkevertük
Kultúra
Harminc novella és egy töredék
Túljutni az ártáson
Hazám
Földi és égi kertek
Mese a szabadságról
Fórum
A zene megtisztít, fölemel
Kiállítás
Mozaik
Sérülten is teljes értékű élet
Hit és fény-találkozó
25 éves a főváros első új temploma
Vércsék a városban
Április 23.: Szent Adalbert napja
Szoborleleplezés

 

Minden gyermek Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul

A Pápai Missziós Művek egyik tagozata a gyermekek missziós lelkületének kialakításán és ébrentartásán fáradozik. Ez a szervezet márciusban tartotta kétévente esedékes európai találkozóját Luxemburgban. Tizennyolc helyi egyház képviseltette magát, hazánkból Rostás Sándor verbita, a Pápai Missziós Művek igazgatója és Juhász Ágnes premontrei nővér vett részt a konferencián. Az egyes országok képviselői beszámoltak, milyen módszereket alkalmaznak, hogy a gyermekekben erőteljes missziós- és szolidaritástudat alakuljon ki, s hogy képesek legyenek a saját lehetőségük szerint áldozatot vállalni, és segíteni ínségben élő gyermekeknek az egész világon.

A Pápai Missziós Művek elnöke, Patrick Byrne ír verbita szerzetes szerint a másfél évszázaddal ezelőtt született "missziós gyermekség" gondolata semmit nem vesztett időszerűségéből. Ma is gyermekek százezrei élnek halálos veszélyben. Afrikában az AIDS pusztít, ott a gyermekeket olyan szörnyű babonás hiedelmek is veszélyeztetik, melyek szerint megszűnik az AIDS-betegség, ha valaki gyermekkel érintkezik. Az óceániai szigetvilágban a szexturizmus veszélyezteti a gyerekeket, Indiában, Afrikában gyermekek halnak éhen, Ugandában hétéves gyermekeket rabolnak el, s kezükbe fegyvert adva nemritkán saját szüleik ellen fordítják őket.

"Nekünk Szent Pál nyomában kell járni, amikor a gyermekek és szüleik missziós lelkületét igyekszünk kialakítani. A világ minden gyermeke Isten gyermeke, csak nem mindegyikben tudatosul. Nekünk Jézus szeretetét kell a világ gyermekeinek közvetíteni saját életünk példájával, tanúbizonyságával" - mondotta megnyitóbeszédében az elnök.

A konferencián a közép-európai országok is beszámolhatnak az elmúlt évtizedben elért eredményeikről. A magyar delegáció többek között a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok körében Zsámbékon végzett munkát ismertette, különös tekintettel arra, hogyan tud egy szakiskola és napközi otthon a "missziós gyermekség" munkájába bekapcsolódni. Missziós animátorképző tábort is szerveznek a zsámbéki premontrei nővérek tizenévesek számára.

Csehországban missziós klub működik, ahol gyermekek és felnőttek húsvéti, karácsonyi képeslapokat rajzolnak, s ezeket értékesítik, a bevételt pedig missziós célra ajánlják fel. Szlovákiában nagyon népszerű a Rebik nevű, gyermekeknek szóló hetilap, melyet 12 éve adnak ki. Északi szomszédunknál 150 gyermekklub működik 750 gyermekkel, akik részére nyári tábort szerveznek. Az újság feladatokat ad a gyermekeknek, akik levelezésben állnak a szerkesztőséggel. Emellett a Három-király-járás szokása is meghonosodott egyes területeken. Gyűjtéseikkel a gyerekek az afrikai missziókat támogatják. Szlovéniában évente missziós fesztivált szerveznek fiatalok részére. Erre a fesztiválra meghívnak misszionáriusokat, távoli országok bennszülött keresztényeit, és legutóbb egy madagaszkári táncegyüttest is.

Lengyelország valóságos missziós nagyhatalom. Több mint ezer misszionáriusuk tevékenykedik a világ 88 országában. Komoly missziológiai képzés folyik a szemináriumokban és a hitoktatás minden szintjén.

A nyugat-európai példák közül a német nyelvterület országainak összehangolt "Sternsingen"-akciója volt a legérdekesebb, már csak azért is, mert missziós gyűjtésük az utóbbi két évben minden korábbi csúcsot megdöntött. Ez azt bizonyítja, hogy jól előkészített és kitartó munkával a nemes célok érdekében ma is megdobogtathatók a gyermekszívek.

Miközben a gyermekek gyermekeknek gyűjtenek, ők is evangelizálnak, de ezzel együtt mélyül az ő Istenbe vetett hitük is. A gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy az evangelizáció az ő feladatuk is.

Sz. Cs.

A "missziós gyermekség" mozgalom története 150 évvel ezelőtt kezdődött Kínában, ahol a nagy éhínség következtében sok csecsemőt, kisgyermeket hagytak el szülei. Őket gyűjtötték össze az ott élő misszionárius nővérek. Egy idő múlva azonban ők sem tudtak enni adni a gyermekeknek, de megkeresztelték őket, hogy legalább az örök élet biztonságában tudják őket, és levelet írtak a Franciaországban levő Nancy püspökének, Charles Forbin Jansonnak, aki felfigyelt a gyermekek nehéz sorsára. Az ő ötlete volt, hogy európai gyermekeket vonjanak be a kínai és az afrikai elhagyott gyermekek megsegítésébe. E célból megalapította a "Szent Gyermekség Művét". Az ide társuló gyermekek tagdíjat fizettek, s ezt küldte el a püspök a missziók megsegítésére. A Szent Gyermekség Művének alapító okiratát felterjesztette Rómába, s azt a Szentatya jóváhagyta, s ebből fejlődött ki később a Pápai Missziós Művek. A Szent Gyermekség Műve igen gyorsan elterjedt az akkor már fejlettebb országokban, Európától Amerikáig.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu