|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Új gyümölcs, a papau Van annak már vagy tíz éve, hogy cserebere útján néhány nagy, lapos, barna maghoz jutottunk, és csupán anynyit tudtunk róla, hogy ehető gyümölcsnek a magjai, és ez - állítólag - az indiánok földjéről származó jövevény nálunk is megterem szabadföldben. Ősszel tehát elvetettük cserépbe a papaumagokat (magyar nevén annónacserje, latin neve: Asimina triloba), és fél év múlva észrevettük, hogy a magok megmozdultak, és emelgették a földet.
A negyedik vagy az ötödik év tavaszán, még mielőtt a levelek kihajtottak volna, apró, kerek, gesztenyebarna képződmények gömbölyödtek az ágak mentén: a várva várt virágbimbók. Hamarosan harangvirág alakú, barnásvörös színű virágok népesítették be az ágakat. A szirmok mélyén helyezkedtek el az aranyszínű porzók. Izgatottan vártuk, vajon kötnek-e a virágok, lesz-e rajtuk termés, s ha igen, az vajon milyen lesz? Egy rövid száron, kocsányon három-négy, gyermekujjakhoz hasonló terméskezdemény jelent meg, majd az ujjak elkezdtek hízni és vastagodni. Őszre már mindegyikből hasas, ovális, burgonya méretű gyümölcs fejlődött. Újabb dilemma előtt álltunk: mikor tekinthető érettnek, azaz mikor kell szüretelni? A választ megadták a gyümölcsök: egyik reggel a földre pottyanva találtunk néhányat. Amikor benyomtuk a hamvaszöld gyümölcshéjat, puha volt, mint az érett őszibarack. Elő a fényképezőgépet, a nagy pillanatot meg kell örökíteni! Kettévágtunk egy gyümölcsöt, és előtűnt a sárgásfehér, banán állagú gyümölcshús. Még mielőtt megkóstoltuk volna, megcsapott aromás illata. Az íze nehezen meghatározható: némi ananász, őszibarack, szamóca, banán - mindegyikből egy kicsi.
Az első termések óta már sokszor szüreteltünk fáinkról papau gyümölcsöket. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de lehet belőle lekvárt is főzni vagy felkarikázva, cukorral meghintve tartósítani. Az évek során kiderült - amit a szakirodalom is alátámaszt - hogy idehaza még nincs kártevője, ezért permetezésre nincs szükség. Laza homokos és középkötött talajban egyaránt jól fejlődik. Lovas Katalin (Lovas Gyula felvételei)
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:ujember@drotposta.hu
|