Uj Ember

2006.06.18
LXII. évf. 25. (3018.)

Papszentelések
országszerte

Főoldal
Címlap
Én vagyok az élet kenyere
Kapcsolat a kormánnyal - alacsonyabb szinten
Magyar szentekről és a lelkiismereti döntésről a püspöki kar ülésén
Ezeréves lengyel bencés kolostor ünnepe
A nemzet apostola és tanítója
Zarándoklat Nyitrára, Prohászka szülővárosába
Sírásók
Lelkiség
"Hogy el ne értéktelenedjetek"
Szentírás-magyarázat
Így kell lennie!
Homíliavázlat
A fehér szín az, amely Istent megilleti
LITURGIA
"Mint a bárányokat a farkasok közé"
Mindszenty József bíboros beszédéből
A hét szentjei
A hét liturgiája
B év
Katolikus szemmel
Fenn az ernyő, nincsen kas...
Az államadósságról - egy kicsit másként
"Te Deum laudamus"
Tanévzárás az egyházi iskolákban
Bizalom
Élő egyház
Egyházi kitüntetéseket kaptak
Egyházi pályázatok elutasítása - indoklás nélkül
Ifjúsági programokról, tervekről a püspökkari ülésen
Fórum
Mozi Pannonhalmán
Múltidéző
Könyvespolc
A Szent Jakab- zarándoklás története
Fórum
"Elég a bajunk, bement a víz a házba"
A mostani árvíz a Hernád és a Sajó mentén élőket sújtotta
Ünnepel a karitász
Huszonöt éve nyílt meg a XXIII. János Szeretetotthon
Ünnep
Pap- és diakónusszentelések országszerte
A felszentelő imádság
Szolgálat másokért, sokakért
Xavér testvér újmiséje
Fórum
Magunkon kezdjük az "átvilágítást"
Szent az élet
Ami igazán gyógyít, az a szeretet...
Gondolatok az egyetemes testvériség napjára
Megállapításai ma is helytállóak...
A lublini érsek a Centesimus annus enciklikáról
Ifjúság
Szólj hozzá!
Középpontban a nagycsalád
Zsonglőrködés és roadshow a szaléziak nyári táboraiban
A Dan Brown-köd
Avagy mit kezdjünk az Istent keresőkkel?
Minisztárok
REJTVÉNY
Lóugrás
Kultúra
Irodalmi divertimentók Wolfgang Amadeusról
Hangok Mozartról
Reneszánsz tér
Álmodik a múlt
Álmomban megérintve
Mese felnőtteknek
Paletta
Fórum
Piarista juniális Gödön
A Szent Kereszt ereklyéje
Mozaik
Új templom Újszegeden
A kecskeméti "öregtemplom" jubileuma
Teréz anya a Bakáts téren
Kövirózsák gazdagsága
Tiziano titokzatos portréja Budapesten
Jelenlétünk az Ünnepi Könyvhéten

 

A Dan Brown-köd

Avagy mit kezdjünk az Istent keresőkkel?

Sok társammal együtt magam is érdeklődve figyelem A Da Vinci-kód című alkotás (könyv, majd film) keltette visszhangokat, fejleményeket. Az eredeti mű önmagában nem érdekel, de a körülötte kialakult jelenségek igencsak beszédesek.

Adott egy kitalált történet, nevezhetjük mesének is, amelyet a kétes hírnevű szerző egy korábbi regényt felhasználva dobott be a köztudatba. Egyesek rajonganak érte, nekilátnak kódot fejteni, mások épp ellenkezőleg, tudományos alapossággal igyekeznek igazolni a leírtak hamis voltát. Mindegy, a lényeg, hogy mindenki érintett, mindenki erről beszél, s ez, akárhogy is nézzük, igen jó üzlet a szerzőnek és a kiadónak.

Hogy Dan Brown milyen lelkiismerettel könyveli el műve sikerét, az leginkább az ő személyes lelkivilágára tartozik, ám hogy az egyház megérti-e a jelenségek igazi üzenetét, az mindannyiunkat érint. Vajon észrevesszük-e, hogy kódfejtés címén, vagy puszta kíváncsiságból emberek százezrei keresik fel azokat a templomokat, ahonnan többek között a papok és a hívek akkori viselkedése, "tanúságtétele" miatt távoztak ugyanők, majdnem örökre? Nem születhet-e valami jó is abból, hogy sokan félreteszik a televízió távkapcsolóját, s a pénzt, amit kólára, cigarettára és egyéb hívságokra költenének, azt múzeumi belépőkre, utazásra fordítják, s tudatlanul is szélesre tárják lőrésnyire beszűkült kulturális szemléletük és világnézetük kapuját?

Sok múlik most az egyházon, rajtunk, keresztényeken, hogy tudunk-e élni a felkínált lehetőséggel, vagy védekező állásba helyezkedve lehúzzuk mindenkiről a keresztvizet, aki egy kicsit is érdeklődést mutat a tanmese iránt. Merthogy tanmese ez a javából. Mr. Brown ugyanis nemcsak azt tudja, hogyan lehet jó botránykönyvet írni, hanem azt is, miből. Tény, hogy az egyház, a vallás, és különösen Krisztus "dolgai" a társadalom széles rétegét valamilyen szinten - bizonyos értelemben tudat alatt - foglalkoztatják, s az is tény, hogy ez a változó mértékű érdeklődés nagyfokú tudatlansággal, ismerethiánnyal párosul. Ez pedig ugyanúgy melegágya a botrányos vallási történetek befogadásának, mint a szekták, szinkretista kotyvalékok és egyéb modern eretnekségek iránti érdeklődésnek.

A kommunikáció kétségkívül némileg felgyorsult az elmúlt kétezer év alatt, s ezt az egyháznak is tudomásul kell vennie. Vagy megfelelő szinten és hitelesen kommunikálunk, vagy maradnak az ilyen feldobott labdák, amiket megint csak van lehetőségünk jól és rosszul lecsapni. Nem mindegy, hogy Dan Brown és "hívei" meséjét támadásnak vagy inkább közeledésnek, mi több segélykiáltásnak vesszük, s ennek megfelelően reagálunk is rá. Az igazi egyházkritika nem a könyvben olvasható, vagy a filmvásznon látható. Akkor fogja az "utca embere", a számára megfogalmazhatatlan "valamit" kereső lélek elhinni, majd látatlanul és felfoghatatlanul is hinni, hogy Jézus tényleg a Megváltó, s nem csak egy botrányhős, ha az Úr követőivel, az adott kor keresztényeivel való találkozások, személyes tapasztalatok elvezetik őt az igazság közelébe.

Nem magunkat, keresztényeket kell meggyőzni a történet fiktív voltáról. Itt a nagyszerű lehetőség, hogy felismerjük és begyakoroljuk: a misszió a másik személy elfogadásával, gondolkodásának megismerésével kezdődik, s ehhez be kell menni az ő utcájába, ki kell lépni a templom falain és az egyházias szóhasználaton kívülre. Ott várnak ránk a keresők, akik ma még kódfejtők, holnap már reinkarnációs tanfolyam résztvevői, aztán a stresszmentesség és a jobb világ keresésének jegyében szcientológia-hívők lesznek, s egyszer talán keresztények. Talán. Rajtunk is múlik...

Gégény István

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu