Uj Ember

2006.06.18
LXII. évf. 25. (3018.)

Papszentelések
országszerte

Főoldal
Címlap
Én vagyok az élet kenyere
Kapcsolat a kormánnyal - alacsonyabb szinten
Magyar szentekről és a lelkiismereti döntésről a püspöki kar ülésén
Ezeréves lengyel bencés kolostor ünnepe
A nemzet apostola és tanítója
Zarándoklat Nyitrára, Prohászka szülővárosába
Sírásók
Lelkiség
"Hogy el ne értéktelenedjetek"
Szentírás-magyarázat
Így kell lennie!
Homíliavázlat
A fehér szín az, amely Istent megilleti
LITURGIA
"Mint a bárányokat a farkasok közé"
Mindszenty József bíboros beszédéből
A hét szentjei
A hét liturgiája
B év
Katolikus szemmel
Fenn az ernyő, nincsen kas...
Az államadósságról - egy kicsit másként
"Te Deum laudamus"
Tanévzárás az egyházi iskolákban
Bizalom
Élő egyház
Egyházi kitüntetéseket kaptak
Egyházi pályázatok elutasítása - indoklás nélkül
Ifjúsági programokról, tervekről a püspökkari ülésen
Fórum
Mozi Pannonhalmán
Múltidéző
Könyvespolc
A Szent Jakab- zarándoklás története
Fórum
"Elég a bajunk, bement a víz a házba"
A mostani árvíz a Hernád és a Sajó mentén élőket sújtotta
Ünnepel a karitász
Huszonöt éve nyílt meg a XXIII. János Szeretetotthon
Ünnep
Pap- és diakónusszentelések országszerte
A felszentelő imádság
Szolgálat másokért, sokakért
Xavér testvér újmiséje
Fórum
Magunkon kezdjük az "átvilágítást"
Szent az élet
Ami igazán gyógyít, az a szeretet...
Gondolatok az egyetemes testvériség napjára
Megállapításai ma is helytállóak...
A lublini érsek a Centesimus annus enciklikáról
Ifjúság
Szólj hozzá!
Középpontban a nagycsalád
Zsonglőrködés és roadshow a szaléziak nyári táboraiban
A Dan Brown-köd
Avagy mit kezdjünk az Istent keresőkkel?
Minisztárok
REJTVÉNY
Lóugrás
Kultúra
Irodalmi divertimentók Wolfgang Amadeusról
Hangok Mozartról
Reneszánsz tér
Álmodik a múlt
Álmomban megérintve
Mese felnőtteknek
Paletta
Fórum
Piarista juniális Gödön
A Szent Kereszt ereklyéje
Mozaik
Új templom Újszegeden
A kecskeméti "öregtemplom" jubileuma
Teréz anya a Bakáts téren
Kövirózsák gazdagsága
Tiziano titokzatos portréja Budapesten
Jelenlétünk az Ünnepi Könyvhéten

 

Mozi Pannonhalmán

Gyöngyössy Imréről nevezték el a közelmúltban a pannonhalmi gimnázium moziját, amelynek nézőterén bencés diák korában a későbbi költő, világhírű rendező is barátkozott a filmművészettel. Hogyhogy - kérdezhetik sokan -, Szent Márton hegyén mozi is van?


Pintér Ambrus atya a mozi gépházában

Szent Benedek fiai a kezdetektől úgy gondolták: az 1939-ben épült gimnázium diákjai számára - a külvilágtól némiképp elemelkedett mindennapjaik során - szükséges kapcsolatot teremteni a "kinti" kultúrával, s ennek azóta is az egyik jó eszköze a mozi. Nem pusztán a filmnézés, hiszen ha a tévé képernyőjére sűrítve tárul elénk egy nagyméretű vetítővászonra álmodott alkotás, azt igazából nem is láttuk.


Ezt már a pannonhalmi mozi vezetője, Pintér József Ambrus bencés szerzetes mondja. Ő állítja össze a műsort, ő szerzi be a kópiákat, és ő vetít. A nyolcvanas évek közepe táján vette át e feladatot rendtársától, Vida Szabolcstól, aki 1950-től, a gimnázium 1948-as államosítása utáni újraindulástól foglalkozott a "mozgóval". A 16 milliméteres vetítőről Ambrus atya tért át újra az igazán profi 35-ös gépre. De ő sem két évtizede tanulta ki a szakmát. Gimnazista korában, az ötvenes években kezdődött. Szülőföldjén, Pápateszéren a helybéli mozigépész elunta, majd átengedte munkáját a lelkesen érdeklődő nagykamasznak. Később, egészen az érettségiig ő vezette az "üzemet".

Drága pénzen szegény világ veszi körül a mai gyerekeket - mondja a matematika-fizika szakos szerzetes tanár. - Nagyon sok élmény megy el mellettük, s nem érinti meg őket, mert sokszor nem is tudnak róluk, vagy elzárkóznak előlük. Annak idején anynyi élmény érte az embereket - meséli -, amennyit fel is tudtak dolgozni. Az információs-technikai eszközök "elburjánzása" miatt mindenki nagyon sok mozgóképpel találkozik már most, és még többel fog találkozni a következő években. A Gyöngyössy Imre mozi szeretné segíteni a gyerekeket, hogy válogatni tudjanak a minőségben, és korlátozni tudjanak a menynyiségben. Olyan filmeket nézzenek, amelyek szépen és igazul szólnak azokról a dolgokról, amelyek fontosak életük számára. S ezek közül is csak annyit nézzenek meg, amennyit feldolgozva igazán magukévá tudnak tenni, és nem gomolyog bennük megemésztetlen teherként.

A pannonhalmi gimnázium folyosójáról nyíló Teleki-teremben egy héten kétszer van vetítés, a vacsora és a lefekvés közti két órában. Elsősorban a felsős diákokat várják a szerdai művészfilmek, szombaton láthatók a többeket érdeklő alkotások. - A közízlést persze nem követjük - teszi hozzá Ambrus atya. A programlista egyik végén jutott még hely a nemrég újra felbukkant King-Kongnak is, a másikon pedig például Ingmar Bergman négy filmje szerepel, amelyeket sorozatban láthattak a diákok s a velük tartó tanárok. A filmek némelyikén jóval kétszáz fölött van a nézők száma, de ötven-hatvan főre mindig lehet számítani. Ambrus atya megvallja: realistának kell lenni, hiszen a fiúk "kint" sok esetben meg se néznének olyan filmeket, amelyekre így viszont beülnek, s részesei lehetnek számos érzékenyen ábrázolt emberi történetnek vagy felemelő látványnak.

A diákok egy hónapra előre tudják, mit láthatnak a következő hetekben. Ambrus atya tájékoztatót is tesz ki a filmekről az iskolában. Van, aki mindenre beül, de olyan is akad, akinek - különösen év elején - meg kell tanítani a mozizás szabályait, hiszen az otthoni tévézéssel szemben itt nem lehet hangosan beszélgetni vagy műsor közben ki-be járkálni. Később az órákon beszélhetik meg a látottakat.

Sok fiú számára a "mozizás" felfedezendő élmény: a terembe összeterelődő közösség, az előadás elején felgördülő függöny látványa, az elsötétülő nézőtér, a feszült várakozás s a közös élmény varázsa. Mindez Szent Márton hegyén otthonos dolog.

Gyöngyössy Imre - aki a második pannonhalmi osztályban, az 1948-as államosítás előtt végzett - 1994-ben megszakadt élete során többször is felidézte, hogy a Teleki-teremből indult el a hírnév útján. Amikor először vetítették Pannonhalmán Jób lázadása című filmjét, a főszereplő Zenthe Ferenccel ő is ellátogatott a bemutatóra, a ma már róla elnevezett moziba. A világ számos részén általa megörökített sorsú üldözöttekről, szenvedő emberekről szóló filmjei is azt bizonyítják, a mozi nem feltétlenül puszta úri huncutság - a szívek mélyét is átjárhatják a filmvásznon villódzó színek, árnyak és fények.

Szigeti László

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu