Uj Ember

2006.06.18
LXII. évf. 25. (3018.)

Papszentelések
országszerte

Főoldal
Címlap
Én vagyok az élet kenyere
Kapcsolat a kormánnyal - alacsonyabb szinten
Magyar szentekről és a lelkiismereti döntésről a püspöki kar ülésén
Ezeréves lengyel bencés kolostor ünnepe
A nemzet apostola és tanítója
Zarándoklat Nyitrára, Prohászka szülővárosába
Sírásók
Lelkiség
"Hogy el ne értéktelenedjetek"
Szentírás-magyarázat
Így kell lennie!
Homíliavázlat
A fehér szín az, amely Istent megilleti
LITURGIA
"Mint a bárányokat a farkasok közé"
Mindszenty József bíboros beszédéből
A hét szentjei
A hét liturgiája
B év
Katolikus szemmel
Fenn az ernyő, nincsen kas...
Az államadósságról - egy kicsit másként
"Te Deum laudamus"
Tanévzárás az egyházi iskolákban
Bizalom
Élő egyház
Egyházi kitüntetéseket kaptak
Egyházi pályázatok elutasítása - indoklás nélkül
Ifjúsági programokról, tervekről a püspökkari ülésen
Fórum
Mozi Pannonhalmán
Múltidéző
Könyvespolc
A Szent Jakab- zarándoklás története
Fórum
"Elég a bajunk, bement a víz a házba"
A mostani árvíz a Hernád és a Sajó mentén élőket sújtotta
Ünnepel a karitász
Huszonöt éve nyílt meg a XXIII. János Szeretetotthon
Ünnep
Pap- és diakónusszentelések országszerte
A felszentelő imádság
Szolgálat másokért, sokakért
Xavér testvér újmiséje
Fórum
Magunkon kezdjük az "átvilágítást"
Szent az élet
Ami igazán gyógyít, az a szeretet...
Gondolatok az egyetemes testvériség napjára
Megállapításai ma is helytállóak...
A lublini érsek a Centesimus annus enciklikáról
Ifjúság
Szólj hozzá!
Középpontban a nagycsalád
Zsonglőrködés és roadshow a szaléziak nyári táboraiban
A Dan Brown-köd
Avagy mit kezdjünk az Istent keresőkkel?
Minisztárok
REJTVÉNY
Lóugrás
Kultúra
Irodalmi divertimentók Wolfgang Amadeusról
Hangok Mozartról
Reneszánsz tér
Álmodik a múlt
Álmomban megérintve
Mese felnőtteknek
Paletta
Fórum
Piarista juniális Gödön
A Szent Kereszt ereklyéje
Mozaik
Új templom Újszegeden
A kecskeméti "öregtemplom" jubileuma
Teréz anya a Bakáts téren
Kövirózsák gazdagsága
Tiziano titokzatos portréja Budapesten
Jelenlétünk az Ünnepi Könyvhéten

 

Múltidéző

"A hó hadaí"

Latin szakon Horatiushoz nem is egyszer különféle fordításait is használtuk: nem feltétlenül "puskaként", némelyik megejtően szép volt. Akkor sejtettem meg, hogy amihez Szabó Lőrinc hozzányúlt, arannyá változott. Ez a megoldása: "Futnak a hó hadaí", egészen elkápráztatott, s teljesen elképedtem, hogy a sok háborúságot kiváltó "magyar Horatius" a függelékbe száműzte, mert a hadai végén az "i" nem lehet hosszú.

Szabó Lőrincre hosszú ideig árnyat vetettek az 1945-ben történtek, igazolása nehézségei és A vezér, melynek ugyan semmi köze sem volt a vezérhez és kancellárhoz, de akit egyszer hírbe hoznak, nehezen tisztázza magát, amúgy is egyre erősebb lett az alternatíva: vagy József Attila vagy Szabó Lőrinc, s a hivatalos irodalompolitika mindent megtett, hogy csak az egyik költő fényeskedjék.

Számomra a Lóci-versek jelentették az egyik csúcsot. Nem a legolvasottabbak, hanem például A légy, de leginkább a Lóci verset ír, s úgy tapasztaltam, valahányszor fölolvastam, mindenkit gondolkodásra késztetett az a két sora: "Az életet csak adja, adja, / Egyszerre csak abbahagyja." A lírában mindig felbukkannak olyan gondolatok, amelyek megoldásán évszázadok óta buzgólkodnak a bölcselők. Emlékezzünk csak Babits kérdésére: "miért nő a fű, hogyha majd leszárad, miért szárad le, ha újra nő?..."

Halála előtt egy alkalommal megfordult nálunk Balatonszárszón. Apámmal eszmélkedtek, talán valami fordítási problémán. Kikísértük az állomásra. A vonatból integetett, kihajtott rövid ujjú fehér inget viselt. Így tűnt el a szemünk elől: fehér ingben, integetve. Búcsúintés volt. Halálhírére elolvastam néhány versét. A földvári mólón ugyancsak a magyar irodalom egyik remeke, a Mozart hallgatása közben pedig mintha a végrendelete volna. Akkoriban a lemezgyűjtés úri passziónak minősült, s halvány irigységgel gondoltam arra: lám, neki megvolt a teljes Varázsfuvola.

Egyetlen felvételét hallottam addig, az volt az érdekessége, hogy Ernster Dezső is énekelt rajta. Székely Mihálynál tökéletesebb basszust ugyan elképzelni sem tudtam, de Ernster sem volt akárki.

Ám nemcsak a Varázsfuvola említése miatt lett e verse egyik kedvencem, hanem elsősorban az a sora ragadott meg: "csak a derű óráit számolom". Egészen más jelentést kapott ez a sor Szabó Lőrincnél, mint az antik bölcselőnél. Majd tíz évig a fordítás gályapadjára kényszerítve, iszonyúan zavaros hétköznapokban, állandó kötélhúzás két nő között - és még hány lehetett? -, egyikük öngyilkosságától fenyegettetve (meg is történt), volt ereje leírni ezt a mondatot, s közben még bizonyára zaklatottan verő szívére is figyelnie kellett.

Öntörvényű és önző ember volt, s e vonásokat költészetében sem nehéz tetten érni. Az ihletet, az élményt kifacsarta, a vers érdekelte, nem annak emberi vonatkozása. A Huszonhatodik év egyértelmű igazolása ennek, de a Tücsökzene önéletrajzisága, ahogyan önmagát megjeleníti benne, ugyancsak elgondolkodtató. Barátai és ellenségei is azt várták és sürgették, hogy önkritikusan tekintsen végig életén, vessen számot hibáival, végezzen életgyónást, s így kérjen feloldozást. Szerintem bűnének csak azt gondolta volna, ha költőként hibázik. De mert ilyesmiről nem nagyon lehetett tudomása, lineárisan írta le élete eseményeit, s ebben a sorban nyoma sincs életgyónásnak és viviszekciónak.

Talán meg sem értette, mit várnak el tőle.

Egyre többen integetnek abból a vonatból, amely szép lassan kihúz az állomásról a halhatatlanok felé. Szabó Lőrincnek külön fülkéje volt benne, s fütyürészve tapasztalja meg a "bűntelenség örömét".

Rónay László

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu