Uj Ember

2003.10.12
LIX. évf. 41. (2879.)

Megjelent
új kiadványunk
Teréz anyáról

Főoldal
Címlap
"Jó nekünk együtt"
Nagyszabású találkozó a Katolikus Oktatás Napján
"A szeretet az egyház DNS-e"
A Szentatya akaraterejéről
Októberben: dokumentum a püspökségről
Védjük meg őket!
Egyenlőtlen küzdelem
Lelkiség
"Jöjj, és kövess"
Szentírás-magyarázat
Izgult-e Jézus?
Homíliavázlat
Liturgikus énekeink kérdése
LITURGIA
A HÉT SZENTJEI
Avilai Szent Teréz szűz és egyháztanító
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Magyarok Nagyasszonya-érmet hordott
Kétszáz éve született a "Haza bölcse"
Nemzet és vallás
Konferencia az igazságosság és béke jegyében
A jobbik nehezebb
Egy jegyzetíró füzetéből
Katolikus akciózás
Ki lehet a következő pápa?
Élő egyház
Apácák a középkori Magyarországon
Tudományos konferencia a női szerzetesség kialakulásáról
A magyar kormány képviselője a Vatikánban tárgyalt
Élő egyház
Magyarok Fatimában
Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye zarándoklata a Rózsafüzér királynőjéhez
Fórum
Rovarirtásból élt a novícius
Szerzetesként egyedül, de nem közösség nélkül
Fórum
Nyolc évszázad magyar bíborosai és majdnem bíborosai
Fórum
A Grősz-per társvádlottai (1.)
Az egyházüldözés módszerei
Egy szívvel két hazáért
Találkozás Szalay József "magyar szabadságharcos"-sal
Ifjúság
Közép-európai imavirrasztás
Ki a művelt ember? (2.)
Fiatalokkal beszélgetve
Euro-próba V.
Országos középiskolai tanulmányi pályázat
Programajánló
Egyházzene-történeti sorozat a Mátyás-templomban
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
"Igen-nagy költő"
Weöres Sándorról
Keresztenymuveszet.hu
A Manréza pályázati felhívása
Az aradi Szabadság-szobor
Könyv a föltámadásra váró emlékműről
Kislányom
Anyanyelvem könyve
Fórum
A világosság titkai
Első titok:
Mozaik
"Az öregkor titkai"
Fotópályázat eredményhirdetése
Én ide hazajöttem
Októberig vígan élnek...

 

A világosság titkai

Egy történet szerint, velencei bíboros pátriárka korában I. János Pál pápa felkereste a város San Lorenzo kórházát, ahol egy síró beteg asszony ágya mellett megállt, és megkérdezte tőle: mi bántja. Sokat sírok - mondta az asszony. Nem sok van már hátra. Félek is, mert egész életemben kerestem, de máig nem találtam még meg a mennyország kulcsát. A pátriárka a zsebébe nyúlt, és rózsafüzérét a beteg asszony kezébe tette. Íme, itt van a mennyország kulcsa - mondta.


Aki meghirdette Isten országát

Történészek feljegyzik, hogy a Napóleon elleni küzdelemben elesett magyar katonákat a zsebükben hordott rózsafüzérről ismerték fel. A Nobel-díjas író, Franz WerfelBernadett című regényében mennyei hímzéshez hasonlítja az asszonyok kezében a rózsafüzért. Láthatatlan, hosszú fátylat sző vele az ember, amellyel valaha betakarja majd bűnei egy részét a nagy Irgalom.


Aki a kánai menyegzőn kinyilvánította Isten erejét

A Lourdes-ba érkező zarándok elbűvölve látja a kegyhely bazilikájában az óriás mozaikot, amelyen a Szűzanya Bernadettel együtt imádkozza a rózsafüzért. A háttérben jól kivehető a jelenet, amikor Szent V. Piusz pápa, kíséretével együtt a rózsafüzért imádkozva, palotájának ablakából figyeli a lepantói tengeri ütközetet, mely 1571-ben a kereszt győzelmét hozta a mohamedán félhold fölött. Az Istenszülő Szűz akkor is segített, és ma is meghallgatja mindazok fohászát, akik bajaikban az ő oltalmát kérik. A lourdes-i barlang bejáratánál, Fatimában vagy Medjugorjéban a Szűzanya, kezében a rózsafüzérrel várja az imádkozó és engesztelő zarándokokat.


Aki a Jordán vizében megkeresztelkedett

A jelenlegi Szentatya, II. János Pál pápa is nagy jelentőséget tulajdonít a Szentolvasónak, akárcsak elődei: Szent V. Piusz, XIII. Leó, Szent X. Piusz, Boldog XXIII. János vagy VI. Pál pápa. Annak idején, 1978-ban, megválasztását követően legfőbb pásztori szolgálatát a rózsafüzér oltalmába ajánlotta. Tavaly pedig, megválasztásának 24. évfordulóján, október 16-án apostoli körlevelet tett közzé a rózsafüzérről. Egyesek akkor úgy nyilatkoztak, hogy a pápa "megreformálta a rózsafüzért". Valójában tudjuk, hogy nem ez történt, hanem öt új titokkal kiegészítve, még jobban a katolikus hívek kezére és szívére fonta az imádságnak ezt a kivételes eszközét. "Édes lánc ez, ami a lelket és a szívet a Szűzanyához köti" - írta Rosarium Virginis Mariae kezdetű apostoli levelében a Szentatya, mert aki a Szűzanyához kapcsolódik, az menthetetlenül az ölében lévő kicsi Jézussal kezd találkozni, és odatalál az Úr Krisztushoz. "Szemlélődés nélkül a rózsafüzér lélektelen test, és mondása azzal a kockázattal jár, hogy formulák mechanikus ismétlése lesz" - idézi VI. Pál pápát a Szentolvasóról kiadott pápai levél, majd hozzáteszi: "A rózsafüzér mondása nem más, mint Krisztus arcának szemlélése Máriával." A rózsafüzér a feszületre irányul: attól indul ki, és ahhoz érkezik vissza. Ez is kifejezi, hogy a hívők élete és imája Krisztusban összpontosul. A rózsafüzér nem pusztán a felfűzött szemek morzsolgatása. Úgy tekinthetjük, mint a szeretet kifejezését, amely nem fárad bele abba, hogy újra meg újra visszatérjen a szeretett személyhez: "...áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus".


Aki a Tábor-hegyen megmutatta isteni dicsőségét

Rózsafüzér királynőjének ünnepén, pár nappal a rózsafüzér évének befejezése előtt idézzük fel immár a "Világosság" titkait, melyek oly közel állnak a hívő ember mindennapi életéhez:


Aki az eucharisztiában nekünk adta önmagát

Első titok:

Aki a Jordán vizében megkeresztelkedett

A Katolikus Egyház Katekizmusa erről a jelenetről így ír: "Jézus nyilvános életének kezdete: János által a Jordánban történt megkeresztelése. János hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára" (KEK 535).

Ez a titok az egyéni hívő keresztségére is utal, arra a pillanatra, amikor a Mennyei Atya gyermekei lettünk. Azóta ránk is érvényesek ezek a szavak: "Te vagy az én szeretett fiam, akiben kedvem telik."

Hálát adok neked, Menynyei Atyám, hogy a katolikus egyházban megkereszteltek: megszabadítottál az áteredő bűntől, és felöltöztettél a megszentelő kegyelem ruhájába.

Krisztus közösségének és az ő Testének tagja lettem.

Gyermekeddé fogadtál, Atyám, és magadhoz rendeltél, az örök életbe.

Amikor megkereszteltek, kicsi gyermek voltam, és nem tudtam, mi történik velem.

Most tudatosan, felnőtt fejjel hálát adok irgalmas jóságodért és gondviselő szeretetedért, megújítom keresztségi fogadásomat és hitvallásomat. Hiszek benned, Szentháromság Egy Isten, hiszek az Atyában, a Teremtőben és Gondviselőben, hiszek a Fiúban, aki megváltásunkért emberré lett, hiszek a Szentlélekben, aki megszenteli az egyházat, és szentté tesz minket. Ellene mondok a bűnnek, a gonosz minden fajtájának, ellene mondok a sátánnak és minden csábításának. Jézus útján akarok járni, mert ő az út, az igazság és az élet. Ámen.

Második titok:

Aki a kánai menyegzőn kinyilvánította Isten erejét

"Jézus - nyilvános élete küszöbén -, első csodáját anyja kérésére, egy menyegzős ünnep során cselekedte. Az egyház nagy fontosságot tulajdonít Jézus jelenlétének a kánai menyegzőn. Az egyház ebben a házasság jóságának megerősítését látja, valamint annak a meghirdetését, hogy a házasság ezentúl Krisztus jelenlétének hatékony jele lesz" (KEK 1613).

A házastársak bizalommal kérhetik Jézust, hogy a szerelmüket életük minden napján áldja meg, és változtassa az örök üdvösség legnemesebb és kimeríthetetlen borává. Sokan ismerhetnek önmagukra a házastársak imájában: "Mennyei Atyám, aki intézője vagy az emberi sorsnak, hálát adok hitvestársamért. Áldó kezeddel te kötöttél minket egymáshoz. Add, hogy mindig hálával és szeretettel gondoljunk egymásra. (...) Add, hogy ki ne fogyjon az olaj lámpánkból, és türelemmel hordozzuk egymás terhét. Balsorsban ments meg minket a csüggedéstől, jó sorsban az elbizakodottságtól. Add, hogy jobbakká lehessünk, egymás testi-lelki haladását szolgáljuk, gyermekeinknek és a társadalomnak példás és hasznos polgárai legyünk, hogy se kísértés, se baj, se betegség egymástól el ne válasszon. Ámen."

Harmadik titok:

Aki meghirdette Isten Országát

"Minden ember meghívást kapott Isten országába. Ez a messiási ország, amelyet kezdetben Izrael gyermekeinek hirdettek arra hivatott, hogy minden nemzetből mindenkit befogadjon" (KEK 543).

A miatyánkban ennek beteljesedéséért imádkozunk: Jöjjön el a te országod! Ez az ország a szegényeké és a kicsinyeké, akik alázattal befogadják. Rejtve marad azonban e világ bölcsei és hatalmasai előtt. Országa kulcsait Péterre bízza, asztalához meghívja Jézus a bűnösöket, miközben ő maga szolgál föl nekik. Példabeszédeiben országát igazgyöngyhöz, szántóföldöz, földbe rejtett kincshez, menynyei lakomához hasonlítja. "A mennyek országa olyan, mint a mustármag, amelyet fogott a gazda és elvetett földjébe. Ez kisebb minden más magnál, amikor azonban felnő, nagyobb minden veteménynél, fává terebélyesedik, úgy hogy jönnek az ég madarai, s fészket raknak ágai között" (Mt 13,31-32).

Negyedik titok:

Aki a Tábor-hegyen megmutatta isteni dicsőségét

"Színedben átváltoztál a hegyen, és amennyire csak képesek voltak tanítványaid, dicsőségedet szemlélték; Krisztus Isten, hogy amikor majd keresztre feszítve látnak, megértsék: szenvedésedet akartad; és hirdessék a világnak, te valóban az Atya Fénysugara vagy" - hirdeti Jézusról a bizánci liturgia. Krisztus megkeresztelkedése által nyilvánvaló lett első újjászületésünk misztériuma, a mi keresztségünk. A színeváltozás a második újjászületés misztériuma: a mi feltámadásunk - ahogyan Aquinói Szent Tamás tanítja. Az evangéliumi jelenet ugyanakkor arra is figyelmeztet bennünket, hogy "sok szorongattatás közepette kell bejutnunk az Isten országába" (ApCsel 14,22).

Ötödik titok:

Aki az eucharisztiában nekünk adta önmagát

"Jézus, amikor a húsvéti lakoma során tanítványaival együtt megülte az utolsó vacsorát, megadta a zsidó húsvét végső értelmét. Az új húsvétot elővételezte, vagyis a halálon és a feltámadáson keresztül az Atyához tartó átmenetet is megünnepelte az eucharisztiában, amely beteljesítette a zsidó húsvétot, és elővételezi az egyház végső, mennyei húsvétját" (KEK 1340).

Ó, szentséges lakoma, Krisztust vesszük rajta. Felidézzük szenvedésének emlékét. Bensőnket kegyelem tölti el, s a jövendő dicsőség záloga nekünk adatik, alleluja.

Rózsafüzér királynője alkalmából felidézve a Világosság titkait, ismét megállapíthatjuk Máriáról, hogy: "Jézusnak útja ő volt hozzánk, nekünk sincs hozzá más utunk!"

Papp Tamás

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu