Uj Ember

2000. december 17.
LVI. évf. 51. (2734.)

Következő, ünnepi számunk
összevontan, december 24-31. dátummal,
24 oldalon jelenik meg.

Főoldal
Lelkiség
Legyetek igazságosak!
Szív és értelem harmóniája
Canisius Péter emlékének
Jegyzetek a liturgiáról Zsoltárt imádkozunk
Az 50. zsoltárról (2.)
A hét liturgiája C év
Katolikus szemmel
„Ma jobb vagyok, mint tegnap”
Várakozás
Jegyzetlap
Élő egyház
A gazdagok lelkiismerete volt
Életüket kockáztatták
Magyarnak lenni feladat és hivatás
Elbírálták az ökumenikus pályázatokat
Fábián János halálára
Szolidaritás a szegények szolgálatában
Antenna-vita a Szentszék és Itália között
Fórum
Az Olvasó írja
Könyvespolc
Férfi beszéd nagymise után
(ezerötszáz gyors) - Hol vagy, István király?
Kiegészítés – és helyesbítés
Fórum
A legmagasabb szintű teológiai képzés
Tarjányi Béla dékán a Hittudományi Kar életéről
Csíkkozmás emléket állít nagy fiának
Iskolát neveztek el Boga Alajos vértanú papról
„Amiről a bécsi erdő mesél”
Misszió
MENJETEK, TANÍTSATOK..., KERESZTELJETEK MEG... MINDEN NÉPET...
(vö.Mt 28, 19)
Fórum
Az összefogás temploma
Az ünnepi nyitva tartás ellen
Ifjúság
Iskolakór IV.
(A gyógyulás adventi reményével)
Humán Genom program VII.
„…a bűnösökkel eszik”
Rejtvény tiz év alattiaknak
Kultúra
Öreg ember a hegyen
A teremtett világ szerelme
Dani bácsi botja
Tükör
Fórum
Az öröm tisztasága és egyszerűsége
„Aki engem lát, látja az Atyát is…”
Jaschik Álmos Biblia-illusztrációi
Pápai érdekességek V.
Mozaik
Ingyenkonyha
A bizalom vértanúja
Érettségi előtt
Ministránsavatás Nyergesújfalun
Jaschik Álmos Bilblia-illusztrációi
.

 

Férfi beszéd nagymise után

Falun is, városban is megszokott kép a nagymise utáni traccsolás a templom előtt vagy éppen hazafelé sétálva. Az asszonyok összehajolva vagy kart karba öltve beszélik meg és ki az eseményeket, a más családoknál történteket, a férfiak lazább kötelékekben politizálnak, méltatják a foci eredményeket, megvitatják a férfias témákat. Egy alkalommal arra lettem figyelmes, hogy ismerős férfiak receptekről vitatkoznak.

- Ennek bizony fele se tréfa – gondoltam magamban, ha férfiak a főzőkanalat csörtetik, ott még akár babra is mehet a játék. De nem arra ment, hanem egészen más ételről volt szó. Mégpedig a brassói apró pecsenyéről.

- Te hogyan csinálod? – kérdezték, amikor hozzájuk léptem az érdeklődés nem titkolt szándékával. Ki akartam ugratni a nyulat a bokorból.

- Ilyen étel nem is létezik – mondtam –, nem találtam leírását egyetlen szakácskönyvben sem, jóllehet minden étterem étlapján szerepel. Brassóban pedig nem is hallottak róla.

No ezzel berobbant a vita és most már csak az a dolgom, hogy leírjam azt a két eljárást, amelyet azóta magam is alkalmazok a nyersanyagoktól függően.

Hirtelen sütve:

Ha sertés szűzpecsenyéből vagy nagyon jó minőségű karajból készítjük, akkor szeletekre vágjuk a húst, vékonyra kiverjük és kis ujjnyi csíkokra vágjuk. Enyhén megsózzuk és forró zsiradékban egy serpenyőben rövid idő alatt hirtelen kisütjük. Egy másik serpenyőben apró kockára vágott burgonyát ropogósra sütünk, hozzá elegyítjük a húst, megborsozzuk és jó sok apróra vágott fokhagymát keverünk az ételhez. Érdemes szálasra vágott ropogós, sült hagymával díszíteni.

Párolva:

Ha apróra vágott sertéshús maradékból vagy combból, tarjából készítjük, akkor a pecsenye darabkákat nem kell kivernünk. A serpenyőben vagy fedeles lábasban felhevítjük a zsiradékot, és szálasra vágott hagymát dobunk rá. Üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a húsdarabkákat kevergetjük míg fehérre sül, alája töltünk kevés forró vizet vagy csontlevet és fedő alatt, olykor meg-megkevergetve puhára pároljuk. Közben kockára vágott burgonyát sütünk, és amikor a hús megpuhult és zsírjára sült, hozzá keverjük. Ezután ízesítjük az egészet jó sok apróra vágott fokhagymával. Aki azt szeretné, hogy a burgonya lágyan puha legyen, az ne süsse a kockákat külön, hanem tegye nyersen a félig kész hús mellé és párolja, süsse azokat együtt.

Variációk:

Van aki nem túl paradicsomos lecsóval díszíti a brassói apró pecsenyét, van aki sült szalonnakockákkal. Néhányan köménymagot is kevernek a párolódó hús közé. Egyes mesterszakácsok azt állítják, hogy ez olyan étel, aminek csak variációi léteznek, alapreceptje nincs, ezért sem található a szakácskönyvekben. Viszont tálalható ínyes ebédek asztalára sőt én még ahhoz is hozzájárulok, hogy innen bemásolják a család kézzel írott szakácskönyvébe.

Jósfai György

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu