Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)

Katolikus naggyűlés

.

AJÁNLÓ
 
HÍREK

Az EU hozhat reményt Erdély magyarságának?
...Ha Románia csatlakozna az Európai Unióhoz, meg kellene felelnie az egységes előírásoknak. Ezek pedig tisztességes módon biztosítják a kisebbségek jogait. Ettől remélhetnénk, hogy sorsunk jobbra fordulhat.
Van-e annyi tartás az Erdélyi magyarságban hogy megőrizze magát ezekre a jobb időkre?
— Reméljük, hogy a közös Európába jutás nem ölel fel újabb nyolcvan esztendőt, mint amennyi idő eddig eltelt Trianon óta....

Márton Áron megkésett kitüntetése
A június 20-án este tartott emlékünnepségre megtelt a kolozsvári Szent Mihály-templom, amelynek szószékéről ötvenhat évvel ezelőtt, 1944. május 18-án a gyulafehérvári püspök felemelte szavát az üldözöttek védelmében, mindenfajta embertelenség, az adott helyzetben különösen a zsidók deportálása ellen. Az emlékünnepségre az adott alkalmat, hogy Márton Áron a Népek Igaza post mortem kitüntetését az izraeli állam képviselője átadta a nagy püspök jelenlegi utódának.

Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Nem is akarok túl rózsás képet festeni a magyar egyházról. Sok gondról hallottam, némelyek összefüggenek az elmúlt ötven év egyháztörténetével is. De eleget láttam ahhoz, hogy meg legyek győződve arról, hogy Szent István egyháza, amely ezer évvel ezelőtt született, ma is életképes. Túlélte a sötétség éveit, és jó oka van arra, hogy reményekkel tele lépjen be az új évezredbe.
Öt bencés távozott Győrből
A tanév végén öt bencés paptanár — Bartók Ferenc, Dékány Ernő, Lukácsi Márk, Németh Lőrinc és Szalóky Albert — jelentette be a győri bencés gimnázium tanári karából való távozását a pannonhalmi főapátnak. Mi és miért történt? — erről kérdeztük Várszegi Asztrik püspök főapátot.
Tv-Rádió Műsor

A Vatikáni Rádió magyar műsora
Minden nap 19.15 órakor kezdődik a 196 méteres középhullámon...

Lapszél

.
Katolikus matematika

A „szokásos” (és valljuk be: szükséges) gázáremelés ebben az évben is megvolt. Január 1. helyett július 1-jétől. A késleltetésnek „köszönhetően” ugyanakkor az emelés a tervezett 6% helyett 12%, de mindez — így az illetékesek — éves átlagban végső soron mégis csak 6%-ot jelent, hiszen az új ár pont az év felétől érvényes. Kérdezzük: mikor jár roszszabbul a fogyasztó (és mikor jár jobban az eladó), ha minden év január 1-jén 6%-kal emelik az árat, vagy minden évben késleltetve július 1-jén 12%-kal? Ez, mint matematikai kérdés — ha jól utána gondolunk — egyszerűen megválaszolható, éppen ezért súlyosan félrevezetőnek, legalábbis ügyetlen magyarázkodásnak tartjuk a médiában közölt fenti indoklást. Az erkölcsös kommunikáció velejárója az információ teljességét feltáró tisztességes tájékoztatás, hiszen esetünkben az önmagában véve helyes állítás (az erre az évre érvényes átlagos 6%-os áremelés) hosszú távú, egyetemes tartalma már hamis, hiszen az inflációra ható következő évi árszint nem a 6%-kal magasabb, hanem a 12%-kal magasabb értékről „indul”.

Országunk gondjai közismertek. A vezetők roppant felelőssége és nehéz munkája minden józanul gondolkodó állampolgár tiszteletét és elismerését kell, hogy kiváltsa, s türelmet, megértést követel. De a bibliai „igen-igen, nem-nem” világosságát és egyértelműségét joggal megkívánhatjuk.

-szá-

 

Ki, ha nem mi? Mikor, ha nem most?
Katolikus nagygyűlés Budapesten
A millenniumi esztendő legkiemelkedőbb hazai eseményére került sor a múlt hét végén Budapesten. Július 1-2-án tartották a budapesti Kisstadionban több ezer hívő részvételével — a püspöki kar szervezésében — jubileumi katolikus nagygyűlést.

Szombaton délelőtt tíz órakor a Szózat eléneklésével kezdődött a nagygyűlés. A hőség már ekkor rekkenő volt. A rendezők figyelmességét dicséri, hogy frissítőket szolgáltak fel a verítékező hívőknek, akik közül sokan napernyőkkel védekeztek az afrikai kánikula ellen.

A Duna — Sára nélkül
A magasan legjobb, és ezért legszegényebb, és itthon legkevésbé nézett Duna Televízióról és annak hét év után leköszönt alapító elnökéről, Sára Sándorról szólok. Őszintén szólva, még nem tudhatjuk, milyen lesz a Duna TV Sára Sándor nélkül, hiszen ilyen még nem volt. Csak remélni lehet, hogy színvonalában, szellemiségében nem fog hanyatlani.

Lelkiség
 
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Ifjúság
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik

A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Az ENSZ főtitkárának feleségeként igyekszem a nagypolitikában képviselni a nők érdekeit, a család értékeit népszerűsíteni, figyelemmel kísérni a gyermeket nevelő anyák sorsát és tiltakozni a háborúk, az erőszak, különösen a taposóaknák alkalmazása ellen — hangsúlyozta Nane Annan, a Budapesten hivatalos látogatásra június 29-én érkezett Kofi Annan felesége.
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
A keresztény magyar államalapítás ezredik évfordulója tiszteletére „Ezredváltó” címmel százórás váltófutást, sport, és kulturális programot szervezett a Regnum Marianum Sportegyesület június 21-25. között a Margitszigeti Atletika Centrumban.
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Igen érdekes színfoltja volt néhány hete, a búcsújakor (Keresztelő Szent János) alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő budai Felső Krisztina egyházközségben rendezett kórustalálkozónak, a kárpátaljai Aknaszlatináról érkezett Bel canto női kar szereplése.
Passió Budaörsön
A budaörsi Kőhegyen az 1930-as esztendőkben a budaörsi svábok évekig nagy sikerrel játszották Krisztus szenvedésének történetét.
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Június 17-én és 18-án volt Máriakálnokon a Mosoni-Duna partján fekvő kisközségben a húsvét és mindenszentek közötti idő első búcsúja. Több száz bel- és külföldi zarándok vett részt ezúttal is Kökény László esperes miséjén.
Rejtvény
.

 
.
.

NAGY JUBILEUM -
Zánka 2000. júni. 26-30.

Magyar Katolikus
Püspöki Kar

 


Katolikus Ifjúsági Mozgalom

.
.
 
 
 
 
 
Székesfehérvár
A székesfehérvári Prohászka-emléktemplom felújítási bizottságának elnöke, Korda Péter felhívással fordult a székesfehérvári vállalatokhoz, hivatalokhoz és a lakossághoz, hogy adományaikkal segítsék munkájukat.
Kelemen Krizosztom emléke
Kelemen Krizosztom emléke. Posztumusz Hazáért kitüntetést adományozott a honvédelmi miniszter Kelemen Krizosztom egykori pannonhalmi főapátnak.
Boldog Josemaría Escrivára
Boldog Josemaría Escrivára, az Opus Dei alapítójára emlékezett az egyház június 28-án, s az ő közbenjárását kérték azon a szentmisén, amelyet Veres András püspök mutatott be Budán, a Batthyány téri Szent Anna-templomban.
 
 
VATIKÁN
 
 
Casaroli bíboros emlékiratai
Június 27-én mutatták be a Vatikán sajtótermében Agostino Casaroli bíboros emlékiratait. A kötet a Szentszék és a kommunista országok kapcsolatairól szól Casaroli bíboros emlékeinek tükrében, 1963 és 1989 között.
Kultúrák párbeszéde
A következő, 2001. január elsején esedékes 34. béke-világnap témája, melyről a pápai üzenet is szól majd: „A kultúrák párbeszéde a szeretet és béke civilizációja érdekében.”
 
 
OLASZORSZÁG
 
 
Írók és költők Virágoskönyve a pápának
Egy év telt el azóta, hogy II. János Pál pápa levélben köszöntötte a művészet világának képviselőit. Ennek viszonzásaként az olasz írók országos uniójának tagjai „Jubileumi florilegium”-ot szerkesztettek a szentatyának.
Fordulópont
II. János Pál pápa az olasz püspökökhöz intézett üzenetében Itália mai politikai és társadalmi helyzetével foglalkozott.
Ismét földrengés Assisiben
Közepes erősségű földmozgás rázta meg Assisit, de semmi látható kárt sem tett a házakban és templomokban.
Musical Assisi Szent Ferencről
Assisiben bemutatták a szent életéről készült amerikai-olasz zenés játékot, amelyet minden este előadnak az ezer személyes színházban.
Ismét nyitva a pisai ferdetorony
Az 1990 óta nem látogatható, veszélyesen tovább dőlő tornyot sikerült 40 centiméterrel egyenesebbé és biztonságosabbá tenni
 
 
AFRIKA
 
 
Szudáni bombázások
A kartumi központi kormány újabban súlyos bombatámadásokkal sújtja az ország déli részét, iskolákat és a polgári lakosságot is, mely túlnyomórészt keresztény, illetve természeti vallások követője, tehát nem muzulmán.
Kongói káosz
Kongó katolikus püspökei drámai felhívással fordultak honfitársaikhoz és az egész világ segítségét is kérték.
 
 
SZERBIA
 
 
Püspökök a szankciók ellen
Jugoszlávia katolikus püspökei azt kérik az európai közösségtől: oldják fel az ország ellen bevezetett szankciókat, mivel azok nem érték el tulajdonképpeni céljukat, hanem a polgári lakosságot sújtják.
 
 
NAPI HÍREK
 
 

Magyar Kurir

 
 
Kíváncsi az Új Ember honlapján eddig megjelent írásainkra?
Tekintse meg archívumunkat!
írja meg észrevételeit.
 

KAPCSOLATOK


Látogasson meg más kereszteny web oldalakat is!
.
 
 
Ige Naptár Egyházi naptár a napi szentmise olvasmányaival.
E-mail ben is.
Igenaptár-lista
 

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum
Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu