Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

A kolozsvári Vasárnap híreiből

Márton Áron megkésett kitüntetése

Eleven a Márton Áron-tisztelet a kolozsvári katolikusok, és általában a város magyarsága körében. Ezt mutatja az is, hogy a június 20-án este tartott emlékünnepségre megtelt a Szent Mihály-templom, amelynek szószékéről ötvenhat évvel ezelőtt, 1944. május 18-án a gyulafehérvári püspök felemelte szavát az üldözöttek védelmében, mindenfajta embertelenség, az adott helyzetben különösen a zsidók deportálása ellen. Az emlékünnepségre az adott alkalmat, hogy Márton Áron a Népek Igaza post mortem kitüntetését az izraeli állam képviselője átadta a nagy püspök jelenlegi utódának.

Az ünnepségen Jakubinyi György érsek mint a püspöki székben Márton Áron harmadik utóda és Czirják Árpád érseki helynök a Szent Mihály-templom plébánosaként a hajdani híres kolozsvári szónok, plébános jelenlegi utóda méltatta Erdély nagy főpásztorának elévülhetetlen érdemeit. Jakubinyi György részleteket olvasott fel Márton Áron püspöknek az 1944. május 18-án, papszenteléskor itt elhangzott beszédéből.

A kitüntetést (oklevelet és emlékérmet) átadó Saranaga úr, Izrael állam bukaresti nagykövetségének másodtitkára román nyelven indokolta meg a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet döntését — első ízben fordul elő, hogy valakinek nem tettekért, tényleges zsidómentésért ítélték oda a kitüntetést, hanem a szavak erejéért —, majd felolvasta a két nyelven (héberül és angolul) kiállított oklevél héber szövegét. A főegyházmegye érseke héberül köszönte meg a megtiszteltetést, majd szavait elismételte magyar és román nyelven is.

Jakubinyi érsek elmondta a Vasárnap tudósítójának, hogy Márton Áron püspök az 1944. május 18-i prédikációja után írásban is tiltakozott a zsidók deportálása ellen. Bátor kiállásának nagy visszhangja volt. A püspök halála után többen — így Kányádi Sándor költő, a nagyszebeni Grünberger orvos (azóta meghalt Izraelben) — közbenjártak a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetnél Márton Áron post mortem kitüntetése érdekében. Jakubinyi érsek ugyancsak levelezett ez ügyben Izrael bukaresti nagykövetségével, de válasz nem érkezett. 1995-ben a máramarosi származású, Nobel-békedíjas Elie Wiesel juttatta el a kérést közvetlenül a Yad Vashem Intézethez, amelyet akkor azzal utasítottak el, hogy Márton Áron püspök nem vette ki cselekvően a részét a zsidómentésből. Végül Hermann László gyergyószentmiklósi sebész orvosprofesszor, az ottani zsidó hitközség nyugalmazott elnöke közbenjárására tárgyalták meg a kérdést.

Reuveni Sarolta kivándorolt zsidó asszony, a Yad Vashem Intézetben a magyar ügyek felelőse tartotta 1999. december 27-én azt a meggyőző beszédet, melynek nyomán a bizottság első ízben szavazta meg a kitüntető címet olyan személynek, aki nem cselekvően, hanem erkölcsi kiállással hatott.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu