Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

Zarándoklat Rómába

A Catholica 2000 szervezésében, Spányi Antal püspök vezetésével május második hetében zarándoklat indult Rómába mintegy hatvan fővel. Assisi és Padova is szerepelt a látogatásban egy-egy nappal. Valódi zarándoklaton vehettünk részt, amelyhez hozzá tartoznak apróbb kényelmetlenségek is, melyeket a Szentévben Róma óriási forgalma miatt türelemmel és katolikus fegyelmezettséggel viselt el a szokásosnál kétszer nagyobb létszámú zarándokcsapat. A zarándokút színességéből maradandó emlék marad a résztvevők összeszedettsége, igazi áhítata, és ez leginkább Spányi püspök úr által tartott naponkénti szentmiséken nyilvánult meg. Külön megemlítendő a polgármesterük vezetésével résztvevő vidám, életrevaló, de ugyanakkor elmélyülten vallásos fiatal törökbálinti zarándokok jelenléte. Biztató és megnyugtató jel ez: van katolikus jövő.

Valójában nehéz kiemelni a kavargó és színes élménytömegből bármilyen mozzanatot, a Szent Péter téren tartott pápai audiencia kiemelkedő eseménye kivételével. A világ minden részéről voltak ott résztvevők és a hatalmas tömeg miatt nem túlságosan szigorú ellenőrzés után foglalhattunk helyet a számunkra kijelölt körletben. A Szentatya csodálatra méltó összeszedettséggel tartotta meg a körülbelül két és fél órás audienciáját, s lelkes üdvrivalgás fogadta a számos nemzet nyelvén, s így magyarul is, elmondott, a zarándokokat köszöntő üdvözlését. Hatalmas szolgálata minden szerdán ismétlődik s csak azt kívánhatjuk: „Tartsd meg, Isten, Szentatyánkat”.

A vatikáni múzeumok megtekintésének élményét a hatalmas tömeg sem tudta csökkenteni. Az óriási Szent Péter-bazilikában pedig a példás rendben beözönlő tömeg egyszerűen megoszlott, mindenki „elfért”. Számos rendkívül udvarias, megkülönböztető mellényben lévő önkéntes segítette és kalauzolta az embereket — szervezési szempontból példaadó módon. Különleges átélés volt a Sixtus-kápolna csodálatosan felújított freskóinak fényképezésmentes, kötelező csendben való elmélyült megszemlélése. A hihetetlenül gazdag látnivalókat természetesen nem lehet megfelelően feldolgozni még azoknak sem, akik többször voltak Rómában.

Nagyszerű élmény volt a festői Assisiben való látogatásunk. Az 1997. évi súlyos földrengésnek semmi jelét nem láttuk, mindent helyreállítottak és ugyancsak kötelező csendben néztük végig a régi templomot. A padovai vasárnap viszont példaképül szolgálhatna számunkra is. A vasárnap ugyanis nem egyszerűen pihenőnap, hanem valóban ünnep: benne van a levegőben, a hangulatban. S még inkább érzékelhető volt ez a Szent Antal-bazilika ünnepi szentmiséjén, ahol csodálatos kórus énekelt Bach 147. Kantátájából. A magyar sors is óhatatlanul felötlik bennünk, ha meggondoljuk, hogy a padovai bazilikát 1230-ban kezdték építeni, nálunk pedig az iszonyú pusztítással járó tatárjárás 1242-ben volt. A folytonosság és folyamatosság rejtett útjai szövik át a nálunk szerencsésebb népek történelmét.

Gazdag és szép zarándoklaton vettünk részt a Szentévben. Köszönjük mindazoknak, akiket ezért köszönet illet.

Kindler József

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu