Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

Öt bencés távozott Győrből

A tanév végén öt bencés paptanár — Bartók Ferenc, Dékány Ernő, Lukácsi Márk, Németh Lőrinc és Szalóky Albert — jelentette be a győri bencés gimnázium tanári karából való távozását a pannonhalmi főapátnak. Mi és miért történt? — erről kérdeztük Várszegi Asztrik püspök főapátot.

— Van egy közvetlen eseménytörténet, és van egy rendtörténeti oka a győri eseményeknek. Tény, hogy az év végén öt bencés atya megvált a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumtól. Ketten — Ferenc és Albert atyák — a területi apátság plébániáin továbbra is bencésként vállalnak lelkipásztori munkát, hárman pedig elhagyták a közösséget, és világi papként, a Győri Egyházmegyébe nyertek felvételt, és annak keretében folytatják lelkipásztori munkájukat, illetve kapnak dispozíciót új főpásztoruktól.

Nincs-e veszélyben a következő tanév a győri gimnáziumban?

— A rendi közösség számára minden tekintetben igen nagy veszteséget jelent, és gondot okoz a jövő tanév előkészítése. Két, eddig Pannonhalmán dolgozó rendtársat áthelyeztem Győrbe, és Csóka Gáspár igazgató több világi tanárt is fölvett. Így a nehézségek ellenére örömmel kijelenthetem, hogy Győrött zökkenőmentesen folytatjuk a munkát, és az új tanév kezdetére várjuk diákjainkat.

S mi a rendtörténeti vetülete az eseményeknek?

— Ősszel általános káptalant tartunk, amely a rend legfelsőbb döntéshozó testülete. Célkitűzése az, hogy a rendi közösségünk megváltozott körülményei, személyi viszonyai és környezetünk kihívásai között kijelöljük bencés iskoláink jövőjét. Mint ismeretes, a rendnek 1948 előtt nyolc iskolája volt, a diktatúra évtizedei alatt pedig csak kettőt működtethettünk. Mára erősen megváltozott környezeti kihívások között él a rend, s a közösségünk összetétele is a korábbitól sok szempontból különbözik. Az új kihívásokra új válaszokat kell adnunk. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy az oktató-nevelői munkát változatlanul egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk.

Az utóbbi években megerősödött az ősi szerzetesi életforma iránti igény?

— Igen. Amióta rendi közösségünk főként tanári munkával foglalkozott, időről időre kívánságként jelentkezett az ősi életforma megélése. Ennek az igénynek teremtett lehetőséget 1998-ban az általános nagykáptalan, amikor megalapította a bakonybéli Szent Mauríciusz közösséget. Az 1996-ra megújított és a Szentszék által is jóváhagyást nyert új rendi törvényünk — konstitúciónk — erre lehetőséget ad, sőt a főapát kötelességévé teszi ennek megvalósítását.

Sz. Cs.

* * *

Pápai Lajos győri püspök ez évi IV. körlevelében közli, hogy a Szerzetesi Kongregáció Németh József Lőrinc, Dékány Ferenc Ernő és Lukácsi Zoltán Márk bencés atyákat felmentette ünnepélyes fogadalmuk alól, és engedélyt adott számukra a bencés rend elhagyására. Kérésükre a főpásztor július 6-tól mindhármukat a győri egyházmegyébe inkardinálta.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu