Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

„Gyászruhát ölt minden ember...”

A magyar gazdák egyformán féltek az árvíztől, a belvíztől, az aszálytól, a tűztől, a viharoktól és a jégveréstől. Megelőzésükhöz főként a múlt században íródtak a szebbnél-szebb imádságok és énekek. Ilyeneket főként híres búcsújáró helyeken lehetett vásárolni. Gyékény- vagy vászonponyván voltak kiterítve a néhány oldalas, elején szentképes imák és énekek. Pár fillérbe kerültek, így a szegények is megvehették. A legtöbb ponyvaima és ponyvaének a Boldogságos Szűz Máriához szállott, annak búcsúhelyes titulusait is idéző — radnai, gyűdi, havas, sümegi és még igen sok — Szent Szűzhöz.

Ezeknek az imáknak, énekeknek meghatározott célzatuk volt, hogy Mária járjon közbe egyszülött Fiánál, hogy legyen pártfogónk az Atya színe előtt könyörgéseinkben. És a könyörgésben foglaltatott, hogy a vihar és a jégeső kerülje el házainkat, jószágainkat és bennünket, miközben valaha eddig húzták a határbeli viharharangokat, és a települések nagyharangjait, amíg a „gonosz féhők el nem űzettek vala.”

A rekkenő hőség már magában is sok veszélyt hordoz. Kigyulladhat a talpon álló érett gabonatábla, régen tüzet foghatott a nádfedél, guta üthetett embert, jószágot, az aszály pedig „leszüretelhette” a gyümőcsöt, a szőlőt, minthogy a kukorica és a cukorrépa termés is megsínylette.

A gazdaemberek a tartós forróságban egyre nézegették az eget, felhőt kerestek, hátha mégis megkönyörül rajtuk az Úr. Asszonyaik otthon, templomban és kilencedekkel imádkoztak esőért, a forróság enyhüléséért.

Nemrég a Csongrád megyei Zákányszék község határában lévő Makra Ferenc tanyáján jártam. Ferenc gazda évtizedekig volt „viharharangozó” és messze földön híres búcsúvezető. Harangozásaival és imáival tartotta távol a szőlőhegyektől az időjárás szeszélyes ártásait: a vihart, a jeget, a tüzet, az aszályt. Aztán, hogy az 1980-as évek vége táján meghalt, már nem szól az udvarukban álló kisharang, a gyalogos búcsúra járása szokása is megszűnt.

Makra Ferencnek volt egy vastag, sok szép imát és éneket tartalmazó könyve, amelyeket most a felesége Mária néni őrizget. Ebből való az alábbi esőért könyörgő ájtatos imádság. „Úr Isten, kiben élünk, mozgunk és vagyunk, adj alkalmatos csöndes esőt, hogy a mostani szükségletünkben szent Felségedtől megsegíttetvén az örökké való jókat tökéletesebben kérhessük. A mi Urunk, Jézus Krisztus által, ki a Szentlélekkel egyetemben él és uralkodik mindörökké, Amen.”

Napjainkban, mivel igen nagyon fenyeget minket a mindennapi kenyerünket és egyéb javainkat netán követelő aszály, kápolnáinkban és templomainkban sűrűn hallani az ilyenkor szokásos esőkérő éneket: „Nincsen aki megsegítsen, nincsen aki szánjon minket. Száraz a rét, szomjas a föld, ha ez így lesz, elveszünk. Gyászruhát ölt minden ember, Isten, adj esőt nekünk!” És szóltak az imák otthon, a családban is, amelyekben most különös hangsúlyt kapott Miatyánk, s benne az áhítat: Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma...

Ifj. Lele József

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu