Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

Lezárult, de folytatódik

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Szinódusa június 20-24. között tartotta nyilvános, ünnepélyes ülését. Több mint hatéves komoly és gyümölcsöző munka érkezett el rendkívül fontos állomásához ezekben a napokban.

A szinódus föladata a gondosan megtárgyalt és már kipróbált dokumentumok végleges formába öntése, javaslatok, rendelkezések előterjesztése, s ezzel egyházmegye középtávú lelkipásztori tervének megfogalmazása volt.

II. János Pál pápa Magyarországon tett 1991. évi látogatása alkalmával a püspöki karhoz intézett beszédében szorgalmazta az egyházmegyei szinódusok tartását. Ezt követően 1993-ban „Hungarorum gens” kezdetű apostoli konstitúciójában többek között azt is elrendelte, hogy ki kell egészíteni az ősi Kalocsai Főegyházmegyét a Váci Egyházmegye Bács-Kiskun megye területére eső részeivel, s ezáltal létrejött az új Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Dankó László érsek ezt követően hirdette meg az újjászervezett és megnagyobbodott egyházmegye szinódusát. Az érdemi előkészítő munkálatok Bíró László segédpüspökké való kinevezése után, az ő irányításával kezdődtek.

Az 1955-ben megjelent munkadokumentum címe („Együtt a szinódusi úton”) híven fejezte ki a szinódus célját.

A munka koordinálását előbb egy tíz fős papi csoport kezdte. Rögtön világossá vált, hogy elengedhetetlen szükség van világi munkatársak bevonására. Ennek eredményeként született meg a hároméves plébániai munkatársképző. Így sikerült a hívek egy részét megnyerni a szinódusi gondolatnak. Előbb esperes-kerületi szinten, majd a félévenként tartott nagy szinódusi fórumokon egyre többen kapcsolódtak be a közös munkába. Végül is mintegy négyszáz világi krisztushívő kezdett el a II. vatikáni zsinat egyházképe szerint gondolkodni: fölébredt bennük a felelősség a főegyházmegye gondjai iránt, és fölajánlották, hogy a megfogyatkozó papság mellett feladatokat vállalnak az egyházban.

Sokak számára, akik ebbe többé-kevésbé bekapcsolódtak, ez jelentette a közösségi egyház hiteles megtapasztalását.

Ezt az élményt tette teljessé a résztvevőkben az új főpásztor, Bábel Balázs érsek kijelentése, miszerint a nyilvános üléseken megfogalmazott dokumentumok végére kettőspont kerül, vagyis nem tekinthető lezártnak az együttmunkálkodás.

Átélve a közös munka örömeit és egyre inkább mutatkozó gyümölcseit, valamint felismerve az évek során összeforrott közösség megtartó erejét, a szinódusban résztvevők részéről fölmerült igény, hogy folytassuk ezt a folyamatot. Kristálytisztán megvalósulni látszott a szinódusi bizottság és a főpásztor egyetértésében az az ősi katolikus alapelv, hogy az egyházban karizma és intézmény gyümölcsözően kiegészíti egymást.

A szinódus tehát folytatódik. A dokumentumokat kidolgozó papok, szerzetesek és világiak kis csapata Permanens Szinódusi Bizottsággá alakul, amely megteszi az első lépéseket azokon a fontos területeken, amelyeken a nyilvános ülések résztvevőinek véleménye szerint a legsürgetőbb tennivalók mutatkoznak. Ennek megkönnyítésére összeállít egy rövidtávú lelkipásztori tervet, amely 2002-ig kipróbálásra kerül, s ezzel a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának 1000. évfordulójára az újraevangelizálás konkrét lehetőségeit alapozza meg.

– al –

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu