Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

Jelenpor

Szokás ostorozni a kulturális keresztényt, aki, még ha minden vasárnap el is megy a templomba, csak szokás ez nála, s nem istenszerelem. Ne bántsuk, mert a kereszténység kultúra is: közösség és együttgondolkodás az élet alapkérdéseiben, no meg műveltség. A kereszténység tudást, kifinomultságot, szépséget is jelentett a Római Birodalom bukása óta eltelt másfél évezredben. Ezért ne becsüljük le azt, aki csak kulturális keresztény, mert ő azért tud valamit, ami manapság nem semmi; legalább nem írja kisbetűvel az Istent, és ha szerkesztő, akkor nem javítja ki Józsuét Józsiéra.

* * *

Ismeri esetleg a hely- és részeshatározót. Tudjuk, őket, a szegény üldözött részére, számára, nak-nek-et, hoz-hez-höz-öt. Nyírták szerencsétleneket a hat elemis káderek a szocializmusban, amikor elküldték a „tanács felé a határozatot”, és „fölvállalták a gyerekek felé a napközi otthonos ellátás lerendezésének biztosítását”. A rendszerváltozás egy-két évig azt a látszatot keltette, ahogy anyanyelvünk efféle gyalázásának vége, aztán ebben is csalódtunk. Bizony, hamarosan visszatért a lerendezés, a fölvállalás az orosz befejezett igealakok mintájára — a biztosít, mint valamennyi igénk általános helyettese, meg a felé is. Jobban tombolnak, mint annak előtte, és oda is behatoltak, ahova régen a küszöbig se juthattak. Éneklik a hívek, hogy „fölemeljük kezeinket”, holott a magyarban a páros végtagok egyes számúak, tehát helyesen azt kellene dallani, hogy „fölemeljük két kezünket”. A legszörnyűbb a drága Flüei Szent Miklós gyönyörű imájának rémfordítása: „vedd el tőlem mindenem, ami gátol feléd”. Ennél csak elkeserítőbb, hogy se a kántor, se a plébános úr nem koppint a dalnokok orrára: ez kérem szent hely, ez a magyar kultúrának is a temploma, mert a nyelvi mértéket nálunk Temesvári Pelbártok, Pázmány Péterek és Prohászka Ottokárok szabták ki. Talán azért marad el az intés, mert olykor már a prédikációk is azt hirdetik felénk, hogy „kiárad felénk a Szentlélek”, hogy „vállaljuk föl a szeretetet egymás felé.”

* * *

A fociebé alkalmából népes erdélyi társaság gyülekezik a kivetítős sörözőben. Tán százan is lehetnek. Románok, mondják az utcabeliek talán tudatlanságból. A kocsmáros — földijük, de ez nem közismert a környéken, mert már oly régen származott ide — türelmesen javítgat a kánikulai éjszakában: magyarok, kérem, székelyek és magyarok. Ha érdeklődést tapasztal, szívesen tart anekdotákkal fűszerezett előadást az ottani román hatalom magyarellenes túlkapásairól, ami rengeteg embert űzött el szülőföldjéről.

Megy a meccs: olasz-román. A közönség hördül, tapsol a román támadásoknál, aztán az olaszok gólt rúgnak. Csak egy ember ujjong, mire a többiek úgy néznek rá, mint fradisták a közéjük keveredett újpestire.

Lehet, hogy a környékbeliek tudnak valamit?

Czakó Gábor

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu