Uj Ember

2000. július 9.
LVI. évf. 28. (2711.)


Katolikus naggyűlés

.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jelenpor
Teljes bizalommal
Jegyzetlap
Felelőtlen nemzet (?)
Sarkantyúfény
Élő egyház
Mindszenty példája Angliában is hivatást ébresztett
Beszélgetés Anthony Stark londoni lelkipásztorral
Nagyobb szerepet a világiaknak
Csak egy zongorát!
A Megfeszített
Építő igyekezet Pátyon
Élő egyház
Márton Áron megkésett kitüntetése
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Püspökkari titkárok találkozója
Ellentmondó hírek a merényletről
A Szentszék és Kína kapcsolata nem változott
Ismét pozitív mérleggel zárt a Vatikán
Sok országban sértik meg az emberi jogokat
Fórum
Lezárult, de folytatódik
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szinódusa
Az elefánt lába
avagy egy zánkai délután emlékmorzsái
Új magyar szerzetesközösség
Assisi Szent Ferenc nővérei Balatonkenesén
Fórum
Székelyföldről nézvést Magyarország kinn van
Az Európai Közösség hozhat reményt Erdély magyarságának?
Öt bencés távozott Győrből
Kúltúra
Pilinszky-emlékek
Amiről a fáma nem szól
Magyar remekművek védelmében
Versek
Sveti Stefan
Ifjúság
A kiskutyáknak is jut morzsa
Gondola
A lényeg
A szeretet otthon kezdődik
Mozaik
A nőkkel kapcsolatos kérdések megoldásáért
Ezredváltó - Ezer kilométeres staféta a Margitszigeten
Kárpátaljai magyar kórus Budapesten
Passió Budaörsön
Búcsú Máriakálnokon gyertyás körmenettel
Rejtvény

 

Hírek

Székesfehérvár

A székesfehérvári Prohászka-emléktemplom felújítási bizottságának elnöke, Korda Péter felhívással fordult a székesfehérvári vállalatokhoz, hivatalokhoz és a lakossághoz, hogy adományaikkal segítsék munkájukat. 1944-ben, a város ostromakor az oroszok a város vasútállomását bombázták, és a közeli „vasútvidéki” templom súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek teljes helyrehozatala máig nem történt meg. A huszadik századi magyar egyház két nagy alakjának — Prohászka Ottokárnak és Kaszap Istvánnak — földi maradványait őrző templom nemzeti zarándokhely. Teljes felújítása nem lehet csak egy egyházközség feladata. Ezért kéri ismételten a segítséget a Prohászka-emléktemplom felújítási bizottság.

Kelemen Krizosztom emléke

Kelemen Krizosztom emléke. Posztumusz Hazáért kitüntetést adományozott a honvédelmi miniszter Kelemen Krizosztom egykori pannonhalmi főapátnak, aki a második világháború idején a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alá helyeztette Pannonhalmát, s így megvédhette attól, hogy a katonaság megszállja, s hadi célponttá váljon. Az 1950-ben elhunyt főapát menekültek százait fogadta be a kolostorépületbe, s állt ellen 1944-45-ben a szélsőséges politikai hatalmaknak.

Boldog Josemaría Escrivá

Boldog Josemaría Escrivára, az Opus Dei alapítójára emlékezett az egyház június 28-án, s az ő közbenjárását kérték azon a szentmisén, amelyet Veres András püspök mutatott be Budán, a Batthyány téri Szent Anna-templomban, Ernst Burkhart, az Opus Dei ausztriai és kelet-európai vikáriusával és Philip Crossey Magyarországon működő Opus Dei lelkésszel közösen, magyar Opus Dei közösségek jelenlétében. A világi hívek szentté válásának segítésére 1928-ban létrejött szervezet alapítóját 1992-ben avatta boldoggá a Szentatya. Az Opus Dei 1992 óta működik Magyarországon, jelenleg két művelődési intézménye van diákok és fiatal értelmiségiek részére.

SZJ

VATIKÁN

Casaroli bíboros emlékiratai

Június 27-én mutatták be a Vatikán sajtótermében Agostino Casaroli bíboros emlékiratait. A kötet a Szentszék és a kommunista országok kapcsolatairól szól Casaroli bíboros emlékeinek tükrében, 1963 és 1989 között. Az emlékirat címe: „A türelem vértanúsága.” A tájékoztatón jelen volt Angelo Sodano bíboros, államtitkár, Achille Silvestrini bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök. VR/MK

Kultúrák párbeszéde

A következő, 2001. január elsején esedékes 34. béke-világnap témája, melyről a pápai üzenet is szól majd: „A kultúrák párbeszéde a szeretet és béke civilizációja érdekében.” Az ENSZ ugyanis a következő évet a kultúrák közötti párbeszéd évévé nyilvánította. (KNA)

OLASZORSZÁG

Írók és költők Virágoskönyve a pápának

Egy év telt el azóta, hogy II. János Pál pápa levélben köszöntötte a művészet világának képviselőit. Ennek viszonzásaként az olasz írók országos uniójának tagjai „Jubileumi florilegium”-ot szerkesztettek a szentatyának. A Virágoskönyv 40, többségében költő szerzője a pápa hozzájuk intézett levelében megjelölt értékekről vall a kötetben. A díszkötéses könyvből száz példányt nyomtattak. A kötetet a június 21-ei általános kihallgatáson adják át a Szentatyának. VR/MK

Fordulópont

II. János Pál pápa az olasz püspökökhöz intézett üzenetében Itália mai politikai és társadalmi helyzetével foglalkozott. „Olaszország ma történelme nehéz fordulópontjához érkezett.” Ezért jobban szükséges, mint valaha, hogy az olasz nemzet megőrizze „kulturális és hitbéli örökségét”. A Szentatya támogatásáról biztosította a főpásztoroknak a családok érdekében tett törekvéseit. (KNA)

Ismét földrengés Assisiben

Közepes erősségű földmozgás rázta meg Assisit, de semmi látható kárt sem tett a házakban és templomokban. 1997-ben komoly károkat okozott a templomokban egy jóval erősebb földrengés. (KNA)

Musical Assisi Szent Ferencről

Assisiben bemutatták a szent életéről készült amerikai-olasz zenés játékot, amelyet minden este előadnak az ezer személyes színházban. Rendező az amerikai Dick Leach. A zenét Vincenzo Cerami szövegére Benoit Jutras szerezte. Az olasz kritika nagyon dicsérte a darabot. (KNA)

Ismét nyitva a pisai ferdetorony

Az 1990 óta nem látogatható, veszélyesen tovább dőlő tornyot sikerült 40 centiméterrel egyenesebbé és biztonságosabbá tenni, így a XII. században épült 58 méter magas torony június 15-től ismét látogatható — jelentette be az olasz parlamentben Nerio Nesi miniszter. (KNA)

AFRIKA

Szudáni bombázások

A kartumi központi kormány újabban súlyos bombatámadásokkal sújtja az ország déli részét, iskolákat és a polgári lakosságot is, mely túlnyomórészt keresztény, illetve természeti vallások követője, tehát nem muzulmán. Évtizedek óta folyik az ország déli része elleni harc, mely természetesen egyre inkább rokonszenvez az elszakadási mozgalmakkal. (KNA)

Kongói káosz

Kongó katolikus püspökei drámai felhívással fordultak honfitársaikhoz és az egész világ segítségét is kérték. Az ország több részén harcban állnak a katonák és a lázadók. A mezőgazdaság tönkrement, emberek ezrei menekülnek külföldre. Templomokat, szerzetesházakat, iskolákat dúlnak fel az egykor virágzó országban. Mint Afrika legnagyobb részében, itt is a demokrácia teljes hiánya, a korrupt diktatúrák tették tönkre a gazdaságot. (KNA)

SZERBIA

Püspökök a szankciók ellen

Jugoszlávia katolikus püspökei azt kérik az európai közösségtől: oldják fel az ország ellen bevezetett szankciókat, mivel azok nem érték el tulajdonképpeni céljukat, hanem a polgári lakosságot sújtják. Ugyanakkor a kormánytól azt várják, hogy az ország demokratizálása érdekében intézkedéseket foganatosítson. Az 1998-ban létrejött jugoszláviai katolikus püspökkari konferencia elnöke lett Franc Perko belgrádi érsek. (KNA)

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu