|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Nem fán terem az ananász A broméliák jól ismert szobanövényekké váltak nálunk, ám az kevéssé ismert, hogy közeli rokona, az ananász is helyet kaphat az ablakpárkányon. Az ananász őshazája a trópusi Amerika, ahonnan állítólag Kolumbusz Kristóf hozta az első gyümölcsöket Spanyolországba. Elsősorban Angliában vált főúri kedvteléssé a növény üvegházi nevelése, de hazai főnemesekhez is elkerült az elmúlt századokban. Ma a világ csaknem mindegyik trópusi országában termesztik - és nem is keveset. A díszes külsejű ananász a nálunk szobanövényként nevelt broméliafélék családjának egyik tagja. Szembeötlő a hasonlóság, ha a két növényfaj tőlevélrózsát alkotó üstökét nézzük, ám az említett szobai díszek nem hizlalnak vaskos pocakot, mint az ananász. Ez utóbbiból úgy lesz gyümölcs, hogy a sok apró, kékes színű, virágzatot alkotó füzér elhúsosodik, azaz kifejlődik a terméságazat. Könnyű szaporítani, ezért még a kezdő kertészkedők is sikerre számíthatnak a gyümölcs "lefejezésével" létrehozott dugványokkal. A levélüstökből úgy neveljünk gyümölcsöt, hogy a zöld részt akképpen vágjuk le, hogy 1-2 centiméter gyümölcshús is maradjon rajta. Ezt éles késsel körkörösen távolítsuk el, hogy egy torzsa alakuljon ki. Ezután egyenként fejtsük le az alsó leveleket addig a pontig, ahol már láthatóvá válnak az apró, fehér gyökérkezdemények. Szikkasszuk a dugványt pár napig papíron, majd tűzzük a fehéres torzsát nyirkos tőzeggel töltött cserépbe. Borítsunk átlátszó fóliát vagy öblös üveget a cserépre, és tegyük meleg helyre. Ügyeljünk arra, hogy a föld mindig nyirkos maradjon, de az alátétedényben ne álljon a víz! A vizet mindig a levélrózsa közepébe öntsük, ahonnan a levélnyeleken át leszivárog a földbe. Amint új levelek fejlődnek ki a levélrózsa belsejéből, át kell ültetni homok, tőzeg és komposzt vagy lombföld keverékébe. Általában egy hónap alatt kialakul a gyökérzet. A gyümölcs teljes kifejlődéséig 20 fok feletti, párás környezetben kell nevelni a növényt. A gyors gyökeresedés után még sokáig kell várni, amíg a szüretre sor kerülhet, ezért türelmetlen ember neki se kezdjen. Ahhoz, hogy a torzsavirágzat kifejlődjék, 12-15 hónapra van szükség. A gyümölcs érlelése újabb 5-7 hónapig tart. Kép és szöveg: Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|