Uj Ember

2000. október 8.
LVI. évf. 41. (2724.)

Varga Imre: Magyarok Nagyasszonya

Főoldal
Lelkiség
Magyarok Nagyasszonya
Fehér nap s szivárvány
Nagy Szent Terézről
Kis kórus – nagy kórus
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
Értékek és egészség
A tények tiszteletéről
Reménység-index
Élő egyház
Miből gazdálkodik az egyházunk
Személyi változások
Gyürki László köszöntése
Millenniumi kórustalálkozó
Hegyvidéki zarándoklat
Meghívó
XXI. Ökumenikus Területi Női Találkozó
Bencések és ciszterek Pásztón
Ma ügyvéd...
Világos tájékozódási pont – a szükséges érzékenység nélkül?
A „Dominus Jesus“ visszhangjából
Élő egyház
Hol vagy, István király?
Látássérültek irodalmi estje Rákosfalván
Tudomány és vallás párbeszéde
Orate fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Gyógyító táplálás otthon
Az Olvasó írja
A zarándoklatok teológiája
Áronnak, felfelé nézve…
Húsz éve hunyt el Márton Áron
Gyulafehérvári zsinat
Fórum
Felelős barátkozással készíteni az egységet
Ökumenikus ifjúsági találkozó lesz a Petőfi Csarnokban
Százhúsz kínai vértanú szentté avatása
Egyházzenei képzés ének-zene tanárok számára
Szent István-szobor Szilben
Zene a magasban
Magyar gondolatok Rómában
Még egyszer a magyar millenniumi ünnepségekről
Fórum
A vadállat száma
Családmodell 3000
Fiatal tollforgatók írásaiból
A Humán Genom (IV.)
Életre szóló igen
Rejtvény
Fórum
„Lélekellátó órák”
A hazaszeretet példaképe
Kétszáz éve született Czuczor Gergely
Mohács előtt
A tíz jegenye
Nyugalma árad
Ifjúság
Liszt Ferenc és IX. Piusz pápa kapcsolata
Esztergomi mise a Szent Péter-bazilikában
Mozaik

A Jóisten Recsken - Elhunyt Tabódy István
Vörösbegy az itatónál
Pro Urbe-díjas plébános
Legyen egy fád a hazádban!
Szent Gellért Diósdon
.

 

Vörösbegy az itatónál

Ebédelni ültem le az erdei mélyút mellett, egy félig már kiszáradt dagonya közelében. A fatuskó, amit kiválasztottam, évek óta heverhetett az avarban, félig bele is süllyedt, de kényelmes ülést kínált, és amíg egy jókora paprikából szeleteket vágtam a vajas kenyérhez, félszemmel a vízhez érkező madarakat figyeltem. Nagy volt a forgalom, egymást követték a vendégek, vaskos csőrű meggyvágók, erdei pintyek, cinegék, leszálltak a dagonya szélére, ittak, aztán vagy nyomban elrepültek vagy beljebb ugráltak és fürödni kezdtek. Élvezettel csapkodták magukra a vizet, utána a közeli ágakon hosszasan rendezgették a tollaikat, szárítkoztak.

“Csip-csup-csip-csup” hallottam a csilpcsalpfüzike jól ismert kiáltását és az apró madárka rövidesen a víz mellé ereszkedett. Láthatóan fürödni szeretett volna, de talán túl mélynek találta, mert alig ugrott be, máris újra a közeli bokor ágán termett és ezt néhány perc leforgása alatt legalább tízszer megismételte. Amikor pedig egyszerre két fekete rigó érkezett a vízhez, lemondott a fürdőről és tovább repült.

A szemközt lévő sűrű bokrok mélyén is mozgott egy madár, de csak a levelek között elsuhanó árnyát láttam. Aztán ez az árny néhány perc múlva testet öltött és a szélső ágak egyikén megjelent egy vörösbegy. Narancspiros begytollait enyhén borzolta a szellő, csillogó nagy fekete szemeivel kíváncsian kémlelt felém. Percekig néztük egymást, én a távcsővel, a vörösbegy csak úgy, szabad szemmel, amikor a madár hirtelen félrefordította a fejét, maga elé pillantott és egy utánozhatatlanul könnyed mozdulattal az avarban termett. Felkapott egy, a levelek közül éppen előmászó pókot, jóízűen lenyelte, majd újra felém pillantott és „cik-cik” hangokkal visszasuhant a sűrűbe. De egy perc sem telt bele, megint előbukkant. Vékonyka gallyon egyensúlyozott és a víz felé figyelt, ahol éppen három zöldike pancsolt jóízűen. Oda kívánkozhatott, de ehhez előttem kellett volna elrepülnie, arra pedig, hogy kerüljön egyet és hátulról közelítse meg a fürdőt, kurta kis eszecskéjével aligha gondolhatott. Így aztán hol eltűnt a bokrok között, hol újra előbukkant, és ha rám nézett, éjfekete szemeiből, nekem legalábbis úgy tűnt, néma szemrehányás sugárzott.

A nap jócskán alább hanyatlott, elfogyott a kenyér, a paprikából is csak a csutka maradt. Felálltam a kényelmes tuskóról és elindultam. De egy tölgy vastag törzse mögül visszanéztem, kíváncsi voltam, mit csinál az én narancsos mellű kismadaram. Éppen akkor ült ki egy ágra, amikor a távcsövet feléje irányítottam. Látta az üresen ásító tuskót és azt is, hogy a kis erdei uszodánál éppen egyetlen vendég sincsen. Habozás nélkül repült a vízhez, ivott, majd boldogan megmártotta magát. Rázkódva, szárnyaival is csapdosva fürdött, a lombok között betévedt napsugarak a szivárvány minden színében csillogtak a szerte repülő vízcseppeken.

Kép és szöveg:
Schmidt Egon

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu