Uj Ember

2000. október 8.
LVI. évf. 41. (2724.)

Varga Imre: Magyarok Nagyasszonya

Főoldal
Lelkiség
Magyarok Nagyasszonya
Fehér nap s szivárvány
Nagy Szent Terézről
Kis kórus – nagy kórus
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
Értékek és egészség
A tények tiszteletéről
Reménység-index
Élő egyház
Miből gazdálkodik az egyházunk
Személyi változások
Gyürki László köszöntése
Millenniumi kórustalálkozó
Hegyvidéki zarándoklat
Meghívó
XXI. Ökumenikus Területi Női Találkozó
Bencések és ciszterek Pásztón
Ma ügyvéd...
Világos tájékozódási pont – a szükséges érzékenység nélkül?
A „Dominus Jesus“ visszhangjából
Élő egyház
Hol vagy, István király?
Látássérültek irodalmi estje Rákosfalván
Tudomány és vallás párbeszéde
Orate fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Gyógyító táplálás otthon
Az Olvasó írja
A zarándoklatok teológiája
Áronnak, felfelé nézve…
Húsz éve hunyt el Márton Áron
Gyulafehérvári zsinat
Fórum
Felelős barátkozással készíteni az egységet
Ökumenikus ifjúsági találkozó lesz a Petőfi Csarnokban
Százhúsz kínai vértanú szentté avatása
Egyházzenei képzés ének-zene tanárok számára
Szent István-szobor Szilben
Zene a magasban
Magyar gondolatok Rómában
Még egyszer a magyar millenniumi ünnepségekről
Fórum
A vadállat száma
Családmodell 3000
Fiatal tollforgatók írásaiból
A Humán Genom (IV.)
Életre szóló igen
Rejtvény
Fórum
„Lélekellátó órák”
A hazaszeretet példaképe
Kétszáz éve született Czuczor Gergely
Mohács előtt
A tíz jegenye
Nyugalma árad
Ifjúság
Liszt Ferenc és IX. Piusz pápa kapcsolata
Esztergomi mise a Szent Péter-bazilikában
Mozaik

A Jóisten Recsken - Elhunyt Tabódy István
Vörösbegy az itatónál
Pro Urbe-díjas plébános
Legyen egy fád a hazádban!
Szent Gellért Diósdon
.

 

Magyar gondolatok Rómában

Még egyszer a magyar millenniumi ünnepségekről

A magyar millennium ünneplésére, az ezer keresztény esztendőért való hálaadásra és áldás kérésére a következőkhöz, a köztársasági elnök és a miniszterelnök által vezetett delegáció tartózkodott Rómában szeptember 21. és 23. között. Az ünnepi programról, Mádl Ferenc és Orbán Viktor találkozójáról II. János Pál pápával, arról, hogy a Szentatya Szent István király és Gizella királyné szobrát, valamint a Danubia ifjúsági zenekar koncertjén Liszt Ferenc Esztergomi miséjét kapta a magyaroktól, korábban beszámoltunk. Az akkori találkozások közül kiemelkedik még Rockenbauer Zoltán magyar és Giovanna Melandri olasz kulturális miniszter megbeszélése, amelynek során megállapodtak arról, hogy a magyar történelem és a jelenkor szempontjából egyaránt jelentős, gyönyörű római körtemplom, a Santo Stefano Rotondo felújításához a Kulturális Örökség Minisztériuma is hozzájárul a költségek felével, húszmillió forinttal. Tervbe vették, hogy – miként a 2001. év Franciaországban, 2002. Olaszországban a magyar kultúra éve lesz. A tervezett rendezvények többek között megemlékeznek majd Kossuth Lajosról, születésének 200. évfordulója kapcsán, s bemutatják az úgynevezett „római iskola” mesteerinek alkotásait is. Egy évvel később, 2003-ban, Magyarországon rendezik meg az olasz kultúra évét.


A Santo Stefano Rotondo bejárata (Fotó: Cser)

A következőkben egy kis csokrot nyújtunk át olvasóinknak, a római magyar millennium néhány résztvevőjének gondolataiból.

Felkészültünk?

Sasvári Szilárd, parlamenti képviselő, frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke:

- Hogy kulturális szempontból felkészültünk-e az uniós tagságra? Ez nem lehet kérdés. Nemhogy felkészültünk, de bizonyos korszakokban formáltuk is az európai kultúrát. Gondoljunk például Mátyás király korának reneszánsz művészetére, vagy nézzük meg itt ezt a kiállítást, az Ecce Homo-t. A legjobb példáját láthatjuk annak, hogy magyar művészek miként újítják meg, teszik egyedivé egy-egy európai irányzat elemeit, vagy éppen maguk teremtenek iskolát. Így van ez akkor is, ha kevesebb követőjük támad, mint egy nagyobb nemzet alkotójának.

Szerencsés nemzedék

Győri Enikő a Magyar Köztársaság római nagykövete:

Szerencsés nemzedék tagjának mondhatom magam. Az előző rendszerben éltem annyit, hogy tudjam milyen, de a terheit közvetlenül már nem kell cipelnem. Ma már, aki nem retten vissza a tanulástól, nyelveket tud, aki vállalja a kemény munkát, az viheti is valamire és komoly szolgálatot is tehet a közösségének. Mások is kérdezik tőlem, hogy milyen diplomatának és nőnek lenni. Én sohasem szoktam fontolgatni, hogy amit teszek, azt mint nő teszem-e. Az számít, hogy jók-e vagy rosszak a cselekedeteim. Hasonlóképpen gondolkodom a magyarságomról is.

Királyi pár


István és Gizella – „modern alkotás,
hagyományos elemekkel“ (Fotó: M. I.)

Madarassy István ötvösművész, István és Gizella szobrának alkotója:

- Mádl Ferenc úgy vélte, hogy modern alkotások ezek, de van bennük annyi hagyományos elem is, hogy szépnek látja őket. A szent király és feleségének alakja vörösréz lemezből készült, így egyedi, másolhatatlan. A lehető legegyszerűbb eszközöket igyekeztem alkalmazni, amikor István alakját 1988-ban, halálának 950. évfordulóján megformáztam. Arra törekedem, hogy belső vonásai jelenjenek meg a műben, s úgy érzem, sikerült „lelket lehelni” az anyagba. Azóta többször is kiállították, megjárta Székesfehérvárt, Párizst, volt Bajorországban, a Szentföldön. Gizellát a párizsi útra, az idén februárban „kapta meg”, kapcsolatukat azzal próbáltam kifejezni, hogy az ottani kiállításon a palástjuk összeért. Nehezen engedtem el István kezét, de azt a kitüntetést semmiképpen sem utasíthattam vissza, hogy a Szentatyának szánt magyar ajándék alkotója lehettem. Így azok között voltam, akik a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel való beszélgetés után bemehettek a Szentatyához, s magam is kezet foghattam vele. Különös élménye még számomra a Rómában töltött napoknak, hogy az Ecce Homo kiállításon felfedeztem édesapám, Madarassy Walter 1939-ben készült Szárnyas oltár című domborművét.

Hallhattuk a Szentatyát

Héja Domonkos karmester:

- Ennél nagyobb alkalom biztosan nincs az életben. Az ember azért lesz muzsikus, hogy a zenével boldogságot, örömet szerezzen az embereknek: Ha csak erre gondolok, azt is mondhatnám, mindegy kinek játszunk, mert ez a szempont mindig érvényes. Amikor az idén tavaszszal eljöttem Rómába, hogy meghallgassam a londoni szimfonikusok ajándék koncertjét a Szentatyának, láttam azt is, hogy az itteniek, a követségek és a magyar akadémia munkatársai milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a magyar millennium igazán méltó ünnep legyen. S most, hogy ez a csodálatos találkozás létrejött, s a magyarok ajándék koncertjét is átadhattuk, már tudom, hogy egész életemet meghatározó élményben volt részem. A Szentatya hallhatott minket, mi pedig láthattuk és hallgathattuk őt.


A koncert után – a Szentatya megköszöni a
magyarok ajándékát (Fotó: Bókay)

Mi a magyar?

Eperjes Károly színművész:

- Nagyon fontos, hogy beszéljünk róla, hogy ki-ki saját magának is megfogalmazza: mi a magyar, őt személy szerint mi teszi azzá. Rómában, Szent Péter sírjának közelében Babits Mihály sorait idézem mindazoknak, akik meghallják: „Áradj belénk hát, óh örök / igazság és szent szeretet! / Oldozd meg a bilincseket / amikkel törzs és vér leköt, // hogy szellem és ne hús tegyen / magyarrá, s nőjünk ég felé, / testvér-népek közt, mint a fák, / kiket mennyből táplál a Nap.” (Eucharistia, részlet)

Miért mentem Rómába?

- Németh Szilárd ügyvéd, a Bencés Diákszövetség ügyvezető elnöke:

Sokat gondolkodtam azon, hogy a Szentévben el kellene jönni Rómába, mégis váratlanul ért, amikor a közelmúltban egy barátom hívott erre az útra. Az még hagyján, hogy sohasem repültünk ezelőtt, de mi lesz a gyerekekkel, — jó, a legnagyobb kollégista, de hármat akkor is „el kell adnunk valahova —, rászánhatunk-e erre ennyi pénzt, meg ott áll előttünk az a rengeteg megoldandó probléma, szóval minden, de minden ellene szólt a mi római utunknak. Amikor már megvolt a jegyünk, és az utolsó előtti este mégis le akartuk mondani, a nővérem ezt mondta: úgy látszik, az ördög nem akarja, hogy menjetek, de annál inkább utaznotok kell! Végül elindultunk és már a repülőgépen éreztük: ez nem egyszerűen csak egy utazás a többi között. Itt pedig megértettük, hogy bár nagyon jó éppen Rómában együtt lenni néhány baráttal, részt venni közös programokon a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel, megnézni a magyar kiállítást, meghallgatni a gyönyörű hangversenyt, de mindennél fontosabb, nagyobb kegyelem, hogy a Szentatya közelében lehettünk. Először a koncerten, aztán a szentmisén. Jó, hogy együtt élhettük át ezt a feleségemmel, hogy a Szentatyából áradó erő a mi hitünket is erősítette, jó volt ott kereszténynek és a sok nemzet között magyarnak lenni, s reméljük, az lesz ezután is. Jó, hogy ott, a Szent Péter téren, a pápa közelében megsejtettünk valamit abból is, amit egyetemes egyháznak neveznek.

Szikora József

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu