Uj Ember

2000. október 8.
LVI. évf. 41. (2724.)

Varga Imre: Magyarok Nagyasszonya

Főoldal
Lelkiség
Magyarok Nagyasszonya
Fehér nap s szivárvány
Nagy Szent Terézről
Kis kórus – nagy kórus
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
Értékek és egészség
A tények tiszteletéről
Reménység-index
Élő egyház
Miből gazdálkodik az egyházunk
Személyi változások
Gyürki László köszöntése
Millenniumi kórustalálkozó
Hegyvidéki zarándoklat
Meghívó
XXI. Ökumenikus Területi Női Találkozó
Bencések és ciszterek Pásztón
Ma ügyvéd...
Világos tájékozódási pont – a szükséges érzékenység nélkül?
A „Dominus Jesus“ visszhangjából
Élő egyház
Hol vagy, István király?
Látássérültek irodalmi estje Rákosfalván
Tudomány és vallás párbeszéde
Orate fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Gyógyító táplálás otthon
Az Olvasó írja
A zarándoklatok teológiája
Áronnak, felfelé nézve…
Húsz éve hunyt el Márton Áron
Gyulafehérvári zsinat
Fórum
Felelős barátkozással készíteni az egységet
Ökumenikus ifjúsági találkozó lesz a Petőfi Csarnokban
Százhúsz kínai vértanú szentté avatása
Egyházzenei képzés ének-zene tanárok számára
Szent István-szobor Szilben
Zene a magasban
Magyar gondolatok Rómában
Még egyszer a magyar millenniumi ünnepségekről
Fórum
A vadállat száma
Családmodell 3000
Fiatal tollforgatók írásaiból
A Humán Genom (IV.)
Életre szóló igen
Rejtvény
Fórum
„Lélekellátó órák”
A hazaszeretet példaképe
Kétszáz éve született Czuczor Gergely
Mohács előtt
A tíz jegenye
Nyugalma árad
Ifjúság
Liszt Ferenc és IX. Piusz pápa kapcsolata
Esztergomi mise a Szent Péter-bazilikában
Mozaik

A Jóisten Recsken - Elhunyt Tabódy István
Vörösbegy az itatónál
Pro Urbe-díjas plébános
Legyen egy fád a hazádban!
Szent Gellért Diósdon
.

 

Százhúsz kínai vértanú szentté avatása

II. János Pál pápa október elsején a Szent Péter téren mintegy hetvenezer hívő részvételével százhúsz kínai vértanút avatott szentté, akiket 1648 és 1930 közötti időszakban végeztek ki. Közülük hárman szerzetesnővérek voltak: Katharine Drexel, aki egy philadelphiai bankár leányaként az amerikai indiánok és feketék apostola volt, Giuseppina Bakhita egykor szudáni rabszolganő és a Jézus Szívéről nevezett Maria Josefa Sancho de Guerra baszk nővér. A szentté avatási szentmise liturgiáját színessé tették a kínai és arab énekek.

A Szentatya homíliájában felidézte Anna Wang tizennégy éves kislány példáját, aki bátran szembeszállt gyilkosaival, akik hittagadásra akarták kényszeríteni. Lefejezése előtt hittel kiáltotta: “A menny nyitva áll mindenki számára!”, majd utolsó szavaiként háromszor Jézus nevét kiáltotta.

Chi Zhuzi tizennyolc éves vértanú – idézte a pápa –, akit elevenen készültek megnyúzni, és jobb karját már levágták, ezt kiáltotta gyilkosainak: “Testem minden darabja, vérem minden kiontott cseppje azt fogja ismételni nektek, hogy keresztény vagyok.”

A most szentté avatott vértanúk közül nyolcvanhét volt kínai és harminchárom külföldi misszionárius. Többségüket a XIX. század végi, úgynevezett boxerlázadás idején ölték meg A “boxerek” egy kínai vallási jellegű politikai párt tagjai voltak, akik az európai gyarmatosítás ellen léptek fel. Ezzel az indokkal fordultak a nyugati miszszionáriusok és híveik ellen. II. János Pál pápa kijelentette, hogy e szentté avatás ünnepi órája nem alkalmas arra, hogy történelmi ítéletet mondjunk e korszakról. “Ezzel az ünnepélyes szentté avatással az egyház ma csak azt kívánja elismerni, hogy e vértanúk bátorsága és kitartása példát jelent mindnyájunk számára, és tiszteletet parancsol a nemes kínai nép iránt.” A szentté avatás arra is alkalmat adott a pápa számára, hogy az egyháznak a szegények és védtelenek iránti különös szeretetét megerősítse.

Az etnikai kisebbségek védelmének példájaként emelte ki a Szentatya az amerkiai Katharine Drexel életművét, aki a XIX. században megalapította a Legméltóságosabb Oltáriszentség nővéreinek kongregációját az amerikai indiánok és feketebőrűek védelmére. Ez a kongregáció az evangélium üzenetét és az eucharisztikus életet közvetítette a négerek és indiánok számára. Az ő példája jól tükrözi az amerikai katolikusok gyakorlati szeretetét és nagylelkű szolidaritását az elesettek iránt. Giuseppina Bakhita nővér arra tanít, hogy a rabságban élő embereknek is megadja Isten az életszentséget és reményt. Sajnos Szudánban ma is sokan kerülnek rabszolgasorba. Maria Josefa nővér a betegek és elesettek iránti szerető gondoskodás céljából alapította a Szerető Jézus Szolgálóinak kongregációját. Ő az első baszk származású női szent.

Kínai méltatlankodás

Az Új Kína hírügynökség közölte a pekingi külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint a szentté avatás “nyilvánvaló provokáció, a gyarmatosítás és imperializmus felett mondott történelmi ítélet eltorzításának kísérlete”. A nyilatkozat szerint ez a kanonizáció negatívan fogja befolyásolni a Kínai Népköztársaság és a Vatikán közötti kapcsolat rendezését. Az állami ellenőrzés alatt álló “hazafias” kínai katolikus egyház is elítélte a szentté avatást. Michael Fu Teshan püspök külön nehezményezte, hogy az eseményt a Kínai Népköztársaság kikiáltása ötvenegyedik évfordulójának napjára időzítették.

A Szentszék szóvivője kijelentette: az időpont meghatározásában valójában Lisieux-i Szent Teréznek, a missziók védőszentjének október 1-jei ünnepe volt a meghatározó, és semmiféle feltételezett politikai szempont. (Zenit)

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu