Uj Ember

2000. október 8.
LVI. évf. 41. (2724.)

Varga Imre: Magyarok Nagyasszonya

Főoldal
Lelkiség
Magyarok Nagyasszonya
Fehér nap s szivárvány
Nagy Szent Terézről
Kis kórus – nagy kórus
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
Értékek és egészség
A tények tiszteletéről
Reménység-index
Élő egyház
Miből gazdálkodik az egyházunk
Személyi változások
Gyürki László köszöntése
Millenniumi kórustalálkozó
Hegyvidéki zarándoklat
Meghívó
XXI. Ökumenikus Területi Női Találkozó
Bencések és ciszterek Pásztón
Ma ügyvéd...
Világos tájékozódási pont – a szükséges érzékenység nélkül?
A „Dominus Jesus“ visszhangjából
Élő egyház
Hol vagy, István király?
Látássérültek irodalmi estje Rákosfalván
Tudomány és vallás párbeszéde
Orate fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Gyógyító táplálás otthon
Az Olvasó írja
A zarándoklatok teológiája
Áronnak, felfelé nézve…
Húsz éve hunyt el Márton Áron
Gyulafehérvári zsinat
Fórum
Felelős barátkozással készíteni az egységet
Ökumenikus ifjúsági találkozó lesz a Petőfi Csarnokban
Százhúsz kínai vértanú szentté avatása
Egyházzenei képzés ének-zene tanárok számára
Szent István-szobor Szilben
Zene a magasban
Magyar gondolatok Rómában
Még egyszer a magyar millenniumi ünnepségekről
Fórum
A vadállat száma
Családmodell 3000
Fiatal tollforgatók írásaiból
A Humán Genom (IV.)
Életre szóló igen
Rejtvény
Fórum
„Lélekellátó órák”
A hazaszeretet példaképe
Kétszáz éve született Czuczor Gergely
Mohács előtt
A tíz jegenye
Nyugalma árad
Ifjúság
Liszt Ferenc és IX. Piusz pápa kapcsolata
Esztergomi mise a Szent Péter-bazilikában
Mozaik

A Jóisten Recsken - Elhunyt Tabódy István
Vörösbegy az itatónál
Pro Urbe-díjas plébános
Legyen egy fád a hazádban!
Szent Gellért Diósdon
.

 

Felelős barátkozással készíteni az egységet

Ökumenikus ifjúsági találkozó lesz a Petőfi Csarnokban

„Értékes vagy!“ – hirdeti a plakát és a szórólap, amely az október 21-én megrendezendő Keresztény Ifjúsági Találkozóra hívja a fiatalokat a városligeti Petőfi-Csarnokba. A három történelmi keresztény egyház – az evangélikus, a református és a katolikus – ifjúsági szervezetei által előkészített fesztiválról Várnai Péter atyát, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye ifjúsági referensét kérdeztük.

Közös, ökumenikus ifjúsági találkozó – ez újdonságnak tűnik. Honnan jött az ötlet?

— Az utóbbi években és különösen az idén sok minden mozdult előre a történelmi egyházak ifjúságának ökumenikus együttműködése terén. A legjelentősebb talán az Ökumenikus Ifjúsági Iroda felállítása, mely a három egyház ifjúsági lelkészeinek együttműködéséből jött létre. Az Ifjúsági és Sport Minisztérium is támogatja, hogy a történelmi keresztény egyházak fiatalsága – melyeket ők stratégiai partnereknek tekintenek – együtt is megjelenjelen a társadalom előtt. Másrészt azok az eredmények, melyeket elértünk – ezek közül most talán csak a legutóbbit, a Pepsi-szigeten megvalósult sikeres, közös evangelizációt említem – arra bátorítottak bennünket, hogy próbáljuk meg tágítanai a kört, és az ökumenére nyitott egyházi ifjúsági közösségeket hívjuk össze egy ilyen találkozóra.

Mi a célja a találkozónak?

— Ahol a történelmi egyházak közösen jelennek meg, és képviselőik túllépnek a protokolláris szinten, ott a kívülállók részéről rendszeresen elhangzik a kérdés – sokszor megtörtént ez például a Sziget-misszió során –: „Hát ti nem vagytok ellenségek? Hát ti szóba álltok egymással?“ Szeretnénk megmutatni, hogy ezen már régen túl vagyunk; hogy a közösségvállalás terén és a közös munkában a különbségek kölcsönös tiszteletben tartásával nagyon is sok érintkezési felület lehet egyházaink között. A krisztusi hitből fakadó barátságaink az erőforrásai az együttműködésnek. Az egység hiteles látványa a tapasztalatok szerint elgondolkodtatja a kívülállókat is, de „befelé“ is lendítő erővel hathat. Szeretnénk együtt ünnepelni (más, ennyire közös szervezésű rendezvény a három egyház együttműködésével nem is volt a jubileumi évben), és megmutatni magunknak, de a világnak is, hogy az egység a mindennapok szintjén, egymás tiszteletteli elfogadása szintjén igenis lehetséges. A hitből és a szeretetből közösség jön létre, ami terepet ad a szolgálatnak és az ünneplésnek.

Elég érett vajon a helyzet arra, hogy megvalósult ökumenéről beszéljünk? A Hittani Kongregáció legutóbbi nyilatkozata, a Dominus Iesus mintha mást sugallna!

— A Dominus Iesus nyilatkozattal kapcsolatban a sajtóból szerzett részinformációk nem adnak elég támpontot, az egész Nyilatkozat pontos ismeretében lehet erről véleményt mondani. Mindenesetre Edward Cassidy bíboros, az Egység Pápai Tanácsának vezetője nemrég egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy félreértenénk a dokumentumot, ha az egységtörekvések leállítását olvasnánk ki belőle. Mint fogalmazott, a Dominus Iesus „nem az ökumené világának szól, hanem a tudományos világnak“, a teológusok egy csoportjának. Lassan egy éve, hogy ugyanaz a Kongregáció, mely a jelenlegi nyilatkozatot is kiadta, Augsburgban aláírta a lutheránus-katolikus közös dokumentumot, mely visszavonhatatlan lépés a közeledés terén. Egy párbeszéd során különösen is fontos, hogy a résztvevők minél pontosabban tisztázzák önazonosságukat. Olyan álláspontot lehet megvitatni, amely tiszta és becsületes alapokon nyugszik. A Megváltó személye és műve ilyen alapvető kérdések körébe tartozik. Hazai és különösen ifjúsági szinten pedig természetesen nem megvalósult ténynek, hanem folyamatnak tekintjük az ökumenét.

Mit jelent egy ilyen helyzetben fiatalokkal együtt ünnepelni?

— Az október 21-i találkozón semmiképp nem elméleteket fogunk a fiatalok elé tárni és nem a keveredést, az igazságok relativizálását szolgálni. Ez egyik egyháznak sem érdeke. Hanem, ahogyan Balás Béla püspök fogalmazott a találkozó meghívójában: „felelős barátkozással el kell kezdeni előkészíteni az egységet.“ Azokról a gyakorlati közös tapasztalatokról szeretnénk beszámolni, tanúságtételeket meghallgatni, amelyek az elmúlt években már megvalósultak egyházaink között. Ezek azt bizonyítják, hogy ahol egyházaik tanításához ragaszkodó, önazonosságukat fontosnak tartó személyek, csoportok működnek együtt, ott az egyház közös titkából valami felragyoghat...

Mi lesz a találkozó programja? Kik vesznek részt a szervezésben?

— 10 órára várjuk a fiatalokat a Petőfi Csarnokba. (Kb. 2000 fő megjelenésére szímítunk.) Délelőtt az érkezők fogadása, a köszöntések és imádság után tanúságtételek hangzanak el a különböző egyházak tagjai részéről arról, hogy mindennapi életükben hogyan tapasztalták meg Jézus akaratának megvalósulási lehetőségeit: „hogy mindnyájan egy legyenek“ (Jn 17, 20). Az ebédet követően pedig négy helyszínen párhuzamos előadások közül választhatnak a résztvevők. Lesz „Láthatatlan színház“ címmel egy bibliás-önismereti program, keresztény zenei együttesek bemutatkozása, gyermekprogramok, táncház és folyamatos lelkibeszélgetési lehetőség. A vacsorát követően pedig fáklyás felvonulással szeretnénk lezárni az alkalmat, szimbolizálva Krisztus világosságának erejét, mely a világnak szól, és melyet nekünk kell hordoznunk.

Hogyan lehet további információkhoz jutni, illetve jelentkezni a találkozóra?

- A meghívókat és a plakátokat az egyházak belső csatornáin már szétosztottuk, nálunk katolikusoknál az ifjúsági referensek adnak pontosabb információt róla. A központi szervezés pedig az Ökumenikus Ifjúsági Irodában zajlik, melynek címe: Budapest XI., Himfy u. 9., telefonszáma: 365-29-98. Itt lehet érdeklődni, és a csoportos vagy egyéni jelentkezési lapokat ide lehet visszaküldeni. Mindenkit várunk szeretettel!

N.M.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu