Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

 
Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

AJÁNLÓ
 
HÍREK

A Vértanú keresztje
Cézárt vártak meg Nagy Sándort, és az Isten Báránya jött el hozzájuk. A gyermekkor nagyhete tér vissza Mauriac, a Nobel-díjas francia író bensőséges könyvében, a Nagycsütörtökben. Jelképek sorában az emlékezés, élmény, a zsenge idő tavaszi élet-varázslata a golgotai liturgiában s ama estéről, amikor Ő meghagyta magát nekünk...

Jegyzetlap
P. napok óta Mrávik nénire gondol. Nyolcvankét éves volt, amikor meghalt. Ötven éven át egyhuzamban szolgálta főtisztelendő E. bácsit az M-i plébánián.

Politizáló keresztények
Ökumenikus közéleti lelki- napot rendeztek április 8-án Tihanyban, a bencés kolostorban. Korzenszky Richárd perjel meghívását mintegy százötvenen fogadták el, akik a templomban meghallgatták Gaál Jenő verbita szerzetes előadását, aki a keresztények közéleti, politikai szerepvállalásáról értekezett. Az immár ismert szellemi műhelyben, a tetőtérben rendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vett...

Virágvasárnap előkészületei
Abban az évben hosszú volt a tél. Közeledett ugyan a húsvét, ám itt-ott még mindig fehérlett a hó, s betegekhez menet J. atya csendes szitkokat morzsolva csúszkált az alattomos fagyásokon.
- Jövő vasárnap barkaszentelés - mondta szomorúan Matyi bácsi. Mert hát a szertartásokat komolyan kell venni, ha virágvasárnap, akkor barkaszentelés.

Száz éve született Bene Géza
A költő-barát megható verse méltó emléket állított a század magyar festőművészete egyik jelentős alakjának. Érzelemgazdag színvilága eredetien egyéni formavilágot tükröző képalkotással társulva vált szerves részévé nemzeti kultúránknak. .

Magyar nővér - Amerikában
Gyümölcsoltó Boldogaszszony ünnepén, március 25-én, a Jézus Szíve Nővérek Társasága tagjai közül hárman tettek örökfogadalmat, négyen pedig időleges szerzetesi fogadalmukat újították meg - Californiában. Ketten: Tóth Adrienn és Teresa Liu noviciátusuk befejeztével most fogadtak először szegénységet, tisztaságot és engedelmességet a Jézus Szíve Nővérek Társaságában. Adrienn nővér Magyarországról, Teresa nővér Tajvanról.

Tv-Rádió Műsor

A Vatikáni Rádió magyar műsora
Minden nap 19.15 órakor kezdődik a 196 méteres középhullámon...

Külföld
Amerikai Egyesült Államok
Kofi Annan kitüntetése
A Szentszék New York-i ENSZ-képviselete ebben az évben az ENSZ főtitkárának, Kofi Annannak ítélte oda a Path to peace(Út a békéhez) díjat, melynek átadására június 14-én kerül sor...
Németország
Nem természetfölötti jellegű
Évente 120-130 ezer ember keresi fel a németországi Ulm közelében, Marienfriedben 1946-ban történt állítólagos Mária-jelenések színhelyét...
Százhat millió márkát gyűjtöttek
A mi betlehemeseinkhez hasonló, háromkirályt járó németországi (Sternsinger) csoportok a karácsonyi ünnepkörben 8,7 százalékkal többet gyűjtöttek a harmadik világ szükséget szenvedő gyermekeinek megsegítésére, mint egy évvel korábban. Az országos végösszeg most először lépte túl a százmilliós határt: százhat millió márkát gyűjtöttek...
A szektákat elhagyók otthona
Egy tanárnő kezdeményezésére a németországi Adelsheim-Leibenstadtban már létezik egy olyan intézmény, ahol a különböző szektákból menekülők védelemre és otthonra lelhetnek, amíg - lelki és anyagi vonatkozásban egyaránt - rendezni tudják életüket...
Hárommillió mohamedán Németországban
Németországban jelenleg összesen több mint hárommillió mohamedán él. Közülük háromszáztízezren német útlevéllel rendelkeznek, de csak tizenegyezren német nemzetiségűek...
Ausztria
Nemcsak latin a katolikus
A katolikus egyházban törvényes sokféleség létezik a szertartások és az egyházjog terén, a Rómával egyesült keleti egyházak révén. Ez volt a témája annak a konferenciának, amelyet Libero Gerosa profeszszor vezetésével tartottak Bécsben, a keleti katolikus egyházak patriarchális és szinodális szervezetéről. A rendezvényen részt vett Karl-Josef Rauber érsek, budapesti apostoli nuncius is...
.
A Váci Egyházmegye ezer esztendeje
Jubileumi kiállítás

„Történetkönyv ez a város” – írja Petőfi Vácról, s az érvényes az egyházmegyére is, amelyet Szent István király alapított. Jeges Ernő festőművész örökítette meg a pillanatot, amikor a király a hajóról a partra lép, s átadja az alapítás okmányát. Jelképes ábrázolás, de rajta van a vérpecsét, Isten és a nemzet előtt. Juhász Gyula, a költő, aki XX. századi líránk egyik nagyja, piarista növendék korából (Vácott) emlékezik a középkori látomásra, amelyről minden bizonnyal itt értesült: Géza és László víziójára, a szent szarvasra, amely a váci partoknál tűnt fel és tűnt el a messzeségben; a legenda nyomán épült Szent Péter temploma s a Boldogságos Szűz egyháza. A költő keseregve-keresőn veti papírra:

A nemzetek közötti jobb együttműködésért
Az uniós csatlakozás és az egyház
Az Európai Unió tizenöt tagországának püspöki konferenciái 1980-ban Brüsszel központtal létrehozták saját szervezetüket, amelynek legfőbb célja, hogy a közösség egészét érintő törvénykezési munka során érvényesüljenek a katolikus egyház szempontjai.

Püspöki kinevezés
II. János Pál pápa április 8-án Beer Miklós pápai prelátust, az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatóját ceciri címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.
Kada Lajos kitüntetése
I. János Károly spanyol király a Katolikus Izabella rend nagykeresztjét adományozta Kada Lajos érseknek, aki 1995-től ez év február 17é-ig Spanyolország apostoli nunciusa volt. A kitüntetést, amely a legmagasabb, nem államfőnek járó spanyol elismerés, április 13-án ünnepélyes keretek között adta át rezidenciáján a budapesti spanyol nagykövet.
A Szentatya Moszkvába és Damaszkuszba készül
II. János Pál pápa továbbra is várja, hogy az orosz ortodox egyház egyetértésével lelkipásztori látogatást tehet Oroszországban, mégpedig a jövő év elején. Alcesti Santini, az „Unitá” című olasz lap Vatikán-szakértője a „Telepace” című katolikus televíziós adásban legutóbb arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan megismétli Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin korábbi meghívását.

Bevonulás
Híres színészek vonulnak be a színpadra. Nem bemennek, nem megjelennek, hanem bevonulnak. Legtöbbször hatalmas taps fogadja őket. A színész vár, hatásszünetet tart. A nézők mindezt érzékelik, s a rövid szünet után tapsolni kezdenek. Az igazán nagy színészek mindezt természetesen, sokszor minden manír nélkül teszik, s a néző valóban boldog, hogy a színpadon megjelent kedvenc művészeinek egyike.

Lelkiség
 
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Fórum
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Ifjúság
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik


Magyar nővér – Amerikában

Gyümölcsoltó Boldogaszszony ünnepén, március 25-én, a Jézus Szíve Nővérek Társasága tagjai közül hárman tettek örökfogadalmat, négyen pedig időleges szerzetesi fogadalmukat újították meg – Californiában.
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
II. János Pál pápa április 30-án avatja szentté honfitársát, Boldog Faustina nővért. A római szertartással egy időben két magyar templomban is ünnepelni gyűlnek össze a XX. század egyik nagy látnokának tisztelői.
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Újra várja a híveket a kaposvári kórházi kápolna. Balás Béla kaposvári megyéspüspök szentelte fel nemrégiben a Kaposi Mór Megyei Kórház területén lévő épületet, amelyet Kárpáti Kálmán tervei alapján, csaknem kilencmillió forintért a megyei önkormányzat és a kórház újíttatott fel.
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
A magyarországi lengyel kisebbség a századelőn lengyel templomot épített Kőbányán. Ez a plébánia volt hivatott az itt élő lengyelség lelki életének ápolására. A II. világháború utáni sötét időszakban ezt a feladatát sokáig nem láthatta el.
Rejtvény
.

 
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Blanckenstein Miklós pápai prelátus plébánosi kormányzói kinevezést kapott a Budavári Nagyboldogasszony Főplébániára.

A Magyar Pax Romana Fórum lelkésze: A Magyar Pax Romana Fórum kérésére Hegyi Balázs káplán MPRF lelkészévé történt megválasztását a bíboros, főpásztor megerősítette.

Szakács István Rajmund OP plébános betegsége Jacek Gorski OP kapott kinevezést a Budapest Rózsafüzér Királynéja plébániára plébániai kormányzónak.
Egri Főegyházmegye
Árvai István a hevesi plébániára adminisztrátori kinevezést kapott. Menyhárt Józsefet az erdőtelek-kiskörei kerület esperesévé nevezte ki az főpásztor.
Székesfehérvári Egyházmegye
Erdő Péter segédpüspököt főpásztora kinevezte a Székesfehérvári Egyházmegye püspöki helynökévé, és egyúttal megbízta a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Tanárképző Főiskola teljes körű felügyeletével.

Brajnovits Ferenc kanonok saját kérésére, korára és egészségi állapotára való tekintettel felmentést kapott általános helynöki megbízatása alól. Az új általános helynök Kiss János nagyprépost az egyházmegye általános helynöke.

Esperesi kinevezések: Nagy Mihály dunaújvárosi plébános, a Szent Józsefről nevezett Dunaújvárosi Espereskerület esperese, Sipos Péter perbáli plébános a Boldog Özsébről nevezett Pilisvörösvári Espereskerület esperese.

Nyugállományba helyezés: Egészségi állapotára és életkorára való tekintettel Tabódy István kanonok-plébános felmentést kapott Bicske és Csabdi, valamint fíliái ellátása alól, és nyugállományba került. Ugyancsak nyugállományba került Szilárdfy Zoltán, aki eddig hosszabb betegszabadságon volt.

Plébánosi kinevezés: Eőry Zsolt felmentést kapott budakeszi kápláni és hittanári beosztása alól, és főpásztora kinevezte őt bicskei plébánosnak.

Betegszabadság: Egészségi állapotára való tekintettel Szulik Béla alcsútdobozi plébános felmentést kapott a plébánia vezetése alól, és a Székesfehérvári Országos Papi Otthonba került betegszabadságra.

Oldallagos ellátás: Kandi István váli plébános megbízást kapott Tabajd, Szalontai Károly kálozi plébános Pusztaegres és Sárhatvan oldallagos ellátására.
Győri Egyházmegye
II. János Pál pápa Szabó Tamást, a Püspökkari Titkárság irodaigazgatóját pápai prelátussá nevezte ki. Haller László helyőrségi lelkész megbízást kapott a győri Szent Erzsébet-lelkészség vezetésére. Fekete András görög katolikus lelkész - a megyésfőpásztor köszönetnyilvánítása mellett - felmentést kapott az Egyházmegyei Karitász vezetése alól.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem
öt évvel ezelőtt alapított Jog- és Államtudományi Karán ezekben a napokban fejezik be tanulmányaikat a kar első végzős hallgatói. Április 10-én, a magánjogi záróvizsgán Paskai László bíboros tölti be a vizsgabizottság elnöki tisztét.
Mindszenty szoborért
A száznyolc évvel ezelőtt született (március 29.) és huszonöt évvel ezelőtt elhunyt (május 6.) nagy magyar főpásztor tiszteletére a Mindszenty József Szobráért Alapítvány azt a célt tűzte maga elé, hogy méltó emlékművet állít neki. Az alapítvány címe: 1131 Budapest, Jász utca 98. fszt. 1. Telefon: (36-1)359-8706. Az alapítvány számlaszáma: 11705008-20469364.
A Franka Színkör bemutatója
Esztergomban, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban a Franka Színkör két egymást követő vasárnap mutatta be Az első király - Jelenetek Szent István életéből című történelmi játékot, amelyet Bay Gyula A teremtés démona című drámájának felhasználásával Pásztó András állított össze, zenéjét Vereckei András szerezte.
Vasárnaponként egy mise
Nem a paphiány miatt, hanem Antiochiai Szent Ignác egyházatya sok évszázados szavát követve: Törekedjetek arra, hogy csak egyetlen eucharisztia-ünnepléstek legyen...
 
 
Kíváncsi az Új Ember honlapján eddig megjelent írásainkra?
Tekintse meg archívumunkat!
írja meg észrevételeit.
 

KAPCSOLATOK


Látogasson meg más kereszteny web oldalakat is!
.

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum
Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester:webmaster@dynamo.hu