Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

  Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Élő egyház
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Fórum
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Ifjúság
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik
Magyar nővér – Amerikában
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
Rejtvény
.

Tallózó

Ökumenikus kitekintés

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának 1925-ben alapított folyóirata, a Teológiai Szemle legújabb számából (2000. jan-febr.) több értékes tanulmány közül most csak a szoros értelemben katolikus vonatkozású írásokra hívjuk fel a figyelmet. Borián Tibor piarista, veszprémi gimnáziumi igazgató a Keresztyén örökségünk című egyháztörténeti fórumon arról szólt, mit adott a kereszténység hazánknak a kereszténység felvételétől a reformáció koráig?

Ebből idézzük: Az egyház kulturális szerepe főként az oktatásban volt felbecsülhetetlen a középkorban. Oktatási rendszerét az ókori mintákból vette át, és a keresztyén elveknek, igényeknek megfelelően alakította. A plébániai iskolákban folyt az elemi oktatás. A székesegyházi, a káptalani és a kolostori iskolákban a hét szabad művészetet tanították két csoportban: a trivium (hármas út), és a quadrivium (négyes út) tantárgyait, egyben osztályait. Az elsőbe tartozott a grammatica (latin nyelv), a retorica (szónoki beszéd és fogalmazás) és a dialectica (vitatkozás, bölcselet). A másodikba a geometria (mértan, földrajz), az aritmetica (mennyiségtan), az astronomia (csillagászat) és a musica (egyházi zene). Az egyházi iskolarendszer legfelső fokozatát a székesegyházi iskolák jelentették. Az első, a pannonhalmi iskola után rövidesen működni kezdett a veszprémi, a csanádi, a fehérvári, az esztergomi és a pécsi püspöki iskola. Ezek a korabeli európai műveltség magas színvonalán álltak, és a XIII. század végéig virágzottak.

Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának profeszszora a magyar katolikus egyházban jelentkező ökumenikus törekvésekről adott elő egy budapesti konferencián. Érthető, ha nem a konkrét eredményekről, inkább az ökumenizmusra leselkedő veszélyekről és az ökumenizmus jövőjéről szólt. Az első veszély a kétség, mely akkor merül fel, ha célunkat lekicsinyeljük és kétségeskedünk: vajon elérjük-e valaha is a teljes és látható egységet? Nem kellene-e erőfeszítéseinket kisebb célra koncentrálnunk? Egy másik kényes veszélyről is szólni kell, és ez a hízelgés, mely az előzőnél sokkal kiismerhetetlenebb. Ez akkor jelenik meg, amikor az ökumenikus egységért és elkötelezettségért végzett imádság tartalmatlan, hízelkedő szólammá válik, az egyház életétől és a fontos döntésektől szinte hermetikusan elzárva.

Gánóczy Sándor professzor (Franciaország) Bolyki János Teremtésvédelem című könyvére hívja fel a figyelmet (Kálvin Kiadó,1999), amelynek célja ökológiai krízisünk teológiai megközelítése (így az alcím), értékes útmutatás minden olvasó számára, aki Földünk jövőjéért, mint bibliaismerő keresztény kíván felelősséget vállalni. A szerzőnek sikerül ó- és főleg újszövetségi szövegekre egy modern környezetvédelmi etikát alapozni anélkül, hogy az anakronizmus veszélyének adna helyet.

r. p.

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu