Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

  Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Élő egyház
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Fórum
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Ifjúság
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik
Magyar nővér – Amerikában
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
Rejtvény
.

 

Erőforrás - betegeknek és orvosoknak

Régi-új kórházkápolna Kaposvárott

Újra várja a híveket a kaposvári kórházi kápolna. Balás Béla kaposvári megyéspüspök szentelte fel nemrégiben a Kaposi Mór Megyei Kórház területén lévő épületet, amelyet Kárpáti Kálmán tervei alapján, csaknem kilencmillió forintért a megyei önkormányzat és a kórház újíttatott fel.

Szükség van egy olyan helyre, ahol a betegek feltöltődhetnek - mondta Gimesi Mihály főigazgató-főorvos. - Ez a kápolna kiválóan alkalmas a lelki megerősödésre, nemcsak a betegeknek, hanem az orvosoknak is. Azt tervezzük, hogy kápolnatárlatokat, kamarahangversenyeket is rendezünk majd itt. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke Baróti János apátplébánosra emlékezett, aki 1989 januárjában azzal kereste meg: a méltatlanul raktárnak használt épület kerüljön vissza az egyház kezelésébe. Néhány hónap múlva az ingatlant megkapta a katolikus egyház, s mindaddig itt tartották a szentmiséket, amíg a tetőszerkezet életveszélyessé nem vált. Attól kezdve az előadóteremben, illetve az egyik társalgóban voltak a vasárnapi szentmisék. A kápolna most megújulva lehet a gyógyuláshoz vezető út fontos állomása.

Jó jel, ha a gyógyításban helyet kap az Isten - mondta Balás Béla püspök - , hiszen nem bízhatunk csak magunkban, a tudományunkban. A főpásztor arra is utalt: tudja, hogy súlyos gondokkal küszködik az egészségügy, de amit a kóráz és a megyei önkormányzat tett a kápolnáért, az országosan is példa lehet.

A megyéspüspök kiegészítő osztálynak tartja a kápolnát, s abban bízik: itt válik majd teljessé a gyógyítás, s újra éppé a beteg. Bejelentette: a kápolna mindenki előtt nyitva áll, és a történelmi egyházak képviselőivel is felveszik a kapcsolatot, és átadják a kápolna kulcsát istentiszteleteikre.

Varga László kórházi lelkész, a Szent Imre-templom plébánosa elmondta: áprilistól vasárnaponként, délután fél négytől már újra itt miséznek. A zsúfolásig megtelt kápolnában a Kodály Zoltán Általános Iskola növendékei énekeltek, orvosok, betegek hallgatták a megyéspüspököt, és sok idősebb személy is eljött a szentelésre; köztük olyanok, akik még emlékeznek az irgalmas nővérekre, s olyanok is, akiket itt kereszteltek.

Lőrincz Sándor

Kápolnatörténet

1898-ban, amikor irgalmas nővérek szolgáltak a kórházban, Somogy vármegye az apácák lakása mellé építtette a nővérek és a betegek részére. A belső berendezésre 750,- Ft-ot irányzott elő a kórházi bizottság, ám ez nem lett elég; a hiányzó összeget gyűjtés útján teremtették elő. Az épület berendezésekor elhangzott: ha a kápolna bármikor megszűnne, felszerelése fölött a kaposvári katolikus plébánia rendelkezzék. Fenntartásáról, valamint az istentiszteletekhez szükséges minden kiadásról pedig a kórházi bizottság gondoskodjon. A kápolnát 1940-ben a megye költségein és adományokból nagyobbították meg. Külön szentélyt és sekrestyét alakították ki, és kórust építettek. Évtizedeken át raktár volt, de 1989-ben ismét a katolikus egyház kezelésébe került.

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu