Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

  Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Élő egyház
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Fórum
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Ifjúság
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik
Magyar nővér – Amerikában
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
Rejtvény
.

 

Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz

Most, hogy újmódi divat lett sokféleképp másként hívőnek lenni, nem ártana az igazi hitet racionálisan is erősítő eszközöket a modern apologetika szolgálatába állítani. E célból ismételten ösztönözni szeretném a népligeti s a Sánc utcai csillagdászokat, hogy valaki közülük vállalkozzék az újszövetségi szinoptikusok által egybehangzóan említett (Mt 27,45; Mk 15,33; Lk 23,44) ama bizonyos első nagypénteki golgotai napfogyatkoás időpontjának számítógépes meghatározására. Hiszen ha a Ronsard által Isten kiválasztott prófétájának nevezett dél-francia mágus, Nostradamus ötödfélszáz esztendővel ezelőtt (Centúriák X. 72) napra pontosan előre kiszámíthatta a mi tavalyi augusztus 11-i teljes napfogyatkozásunkat; a mai számítógépes csúcstechnika korában a magyar csillagászoknak sem jelentene megerőltető feladatot ugyanezt a műveletet időben viszszafelé végrehajtani: ezáltal a nemzetközi mezőnyből kiemelkedve, elsőként végeznék el a bibliai eseményeknek magából a Szentírásból való tudományos ellenpróbáját. Mert egy laikus bibliaforgató számára is nyilvánvaló, hogy ha a golgotai napfogyatkozás (a Megváltó kereszthalála) időpontjából levonunk három évtizedet (Lk 3,23), megtoldva Jézus Krisztus nyilvános működésének három évével, megkaphatjuk a betlehemi csillag (Mt 2,2) fényességének időszakát, azaz az ókori próféciák által is jelzett (Jupiter és Szaturnusz konjunkció a Halakban) Messiás születésének közelebbről behatároló dátumát. (Heródesnek a jelenlegi téves időszámításunk kezdete előtti 4. esztendőben bekövetkezett halála is egy feltétlenül 4-7 évvel korábbi betlehemi csillagjelenséget valószínűsít, Jézus Krisztus születési időpontjaként.)

Mindezeket alapos tanulmányában már kitűnően összefoglalta előttem Boda László az Új Ember 1999. évi karácsonyi számában. Az ő, s az általa idézett David Hughes professzor (Duna Televízió 1999. júl. 28.) kutatásainak eredményeit próbáltam én is megerősíteni, a magam szerény eszközeivel a hazai sajtóban, pusztába kiáltó kisebb közleményekkel (Magyar Nemzet 1999. május 8.), sőt a Korzenszky Richárd szerkesztette ez évi Tihanyi Kalendáriumban, disztichonokban is. Visszhangként azonban - noha hajdanában a tihanyi hegyoldal Kisfaludy Mohácsa teljes kezdő sorpárjának visszakiáltásáról volt nevezetes - a csillagos ég hivatásos fürkészőitől mindmáig egy negyedhangnyi reagálás sem érkezett.

Pedig Kepler kései magyar utódainak nemes feladata és nagy lehetősége lenne az első nagypénteki napfogyatkozás időpontjának komplex vizsgálata, korszerű komputer-technika alkalmazásával. Segítségül hívhatók a geológusok és szeizmológusok, akik a Bach és Haydn által is zseniálisan megkomponált (Máté-passió, illetve Krisztus hét szava a keresztfán) golgotai földrengést (Mt 27,2) ugyancsak retrospektív számítógépes vizsgálatuk tárgyává tehetnék. Remélt szakmai öszszefoásukhoz méltón illenék a vergiliusi idézet: sic itur ad astra - így jutunk a csillagokig.

Udvardi István
Budapest

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu