Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

  Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Élő egyház
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Fórum
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Ifjúság
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik
Magyar nővér – Amerikában
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
Rejtvény
.

 

Silva Rerum

A dolgok erdejének egyik szegletében mindig sötét van, és kusza, tövises bokrok nőnek. A térképek itt csődöt mondanak, és a legtapasztaltabb kirándulók is eltévednek. E sűrű bozótosról - különös ellentmondás - alighaem az évszázadok óta a pusztában élő kopt szerzetesek, a sivatagi atyák tudják a legtöbbet. Tanításaiknak az V. század végén keletkezett gyűjteményéből válogatunk, Baán István fordításában.

A bűn

Egy szerzetesnek nem szabad engednie, hogy lelkiismerete bármilyen dologban vádolja. (Agathon)

Bármilyen kísértés tör az emberre, mondja azt: Bűneim miatt történt, ha pedig valami jó éri, azt: Isten gondoskodásából! (Sziszoész)

Miért gyűlölöd azt az embert, aki megszomorított? Nem ő vétkezett, hanem az ördög. A betegséget gyűlöld, és ne a beteget! (Szünklétiké)

Én pedig, amióta a szerzetesi ruhát hordom, senkit sem engedtem lenyugodni, aki vétett ellenem, de magam sem nyugodtam le, ha bárki ellen vétkeztem. (Szent Epiphániosz)

Egy testvér megkérdezte őt: Miért rettegnek tőled a gonosz szellemek? Mert én, amióta szerzetes vagyok, abban gyakorlom magam, hogy ne engedjem a haragot a torkomig eljutni. (Iszidórosz)

Ha megfeddsz valakit, és közben magad haragszol, akkor csupán saját szenvedélyed elégíted ki. Ahelyett, hogy másokat megmentenél, magadat teszed tönkre. (Makáriosz)

Egyszer egy testvér bűnbe esett a közösségben. Öszszegyűltek tehát az atyák, és elküldtek Mózes atyáért, de ő nem akart jönni. Erre azt üzente neki a presbiter: Gyere, mert vár a nép! Ekkor felkelt, és eljött.

Fogott egy lyukas kosarat, megtöltötte homokkal, és cipelte. Akik elébe jöttek, megkérdezték: Mit jelent ez, atya? Ő azt mondta nekik: Bűneim csorognak mögöttem, és nem nézem őket. Ma pedig eljöttem, hogy idegen bűnök fölött ítélkezzem.

Amikor ezt meghallották, semmit sem mondtak a testvérnek, hanem megbocsátottak neki.

A bűnösök ítéletén sírj, bánkódj, és félj attól, nehogy te is közéjük kerülj; az igazak számára fenntartott javaknak pedig örülj és örvendezz! (Euagriosz)

Amely órában megérkezik hozzád a kísértés, mondd a következőt: Seregek Istene, atyám imái által szabadíts meg engem! (Nitriai Ammun)

Zénón atya Palesztinában vándorolt. Amikor elfáradt, egy uborkaföld közelében leült, hogy egyék. Ekkor gondolata így szólt hozzá: Végy egy uborkát magadnak, és egyél! Mi is az? Ő azonban azt válaszolta a gondolatnak: A tolvajokat kínzásnak vetik alá. Próbáld ki előre magad, vajon el tudod-e viselni a kínzást!

Felállt, és öt napon keresztül állt a tűző napon. Miután így megsült, azt mondta: Nem tudod elviselni a kínzást, és így szólt a gondolathoz: Ha erre nem vagy képes, akkor ne lopj, és ne is egyél!

Ha forró a fazék, egyetlen légy vagy csúszómászó sem érintheti meg. De amikor kihűl, ráülnek. Így a szerzetes is: amíg a szellemi gyakorlatoknál marad, az ellenségnek nem sikerül tönkretennie. (Poimén)

Zsille Gábor

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu