Uj Ember

2000. április 16.
LVI. évf. 16. (2699)

  Barka "Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab 4,8

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Kutas László - „Isten egyenesen ír görbe vonalakkal is”
Néhány gondolat a történelem teológiájáról
Tallózó - Ökumenikus kitekintés
Vasadi Péter - Jegyzetlap
Nagyheti nyílt levél az asztronómusokhoz
Élő egyház
Politizáló keresztények
„A katolikusok olyan emberek…”
Szerzetesség, ökumené a szociológia mérlegén
Szakmai korrektség, keresztény szemlélet
A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbképzéseiről
Magyar Karitász a tiszai emberekért
Élő egyház
Tizenöt éve ölték meg
Márton Áron izraeli kitüntetése
Váci Egyházmegye
Onnan jönnek majd, ahol jó a közösség
XII. stáció
Váci kálvária 1726-ból
"Kitérő"
Fórum
Pázmány Péter alapította…
Rózsa Huba dékán a teológiai fakultásról
J. atya legendáriuma - Virágvasárnap előkészületei
Kultúra
Dallamos ecsetvonások
Száz éve született Bene Géza
Két szerző két könyve
Babonaság, bolondság!
Mensáros Zoltán - Lencsevég
Új Ember est Pilisvörösváron
Versek
Ifjúság
Botrány és oktalanság?
A családi asztal
Életünk passiója
(Részletek Teréz anya és Roger testvér elmélkedéseiből)
Rejtvény
Tiz év alattiaknak
Mozaik
Magyar nővér – Amerikában
Faustina nővér nyomdokain — Vecsésen
Erőforrás - betegeknek és orvosoknak - Régi-új kórházkápolna Kaposvárott
Segítséget remél a lengyel templom és orgonája
Rejtvény
.

 

Hírek

Változások az egyházmegyékben

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Blanckenstein Miklós pápai prelátus plébánosi kormányzói kinevezést kapott a Budavári Nagyboldogasszony Főplébániára.

A Magyar Pax Romana Fórum lelkésze: A Magyar Pax Romana Fórum kérésére Hegyi Balázs káplán MPRF lelkészévé történt megválasztását a bíboros, főpásztor megerősítette.

Szakács István Rajmund OP plébános betegsége Jacek Gorski OP kapott kinevezést a Budapest Rózsafüzér Királynéja plébániára plébániai kormányzónak.

Egri Főegyházmegye

Árvai István a hevesi plébániára adminisztrátori kinevezést kapott. Menyhárt Józsefet az erdőtelek-kiskörei kerület esperesévé nevezte ki az főpásztor.

MK

Székesfehérvári Egyházmegye

Erdő Péter segédpüspököt főpásztora kinevezte a Székesfehérvári Egyházmegye püspöki helynökévé, és egyúttal megbízta a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Tanárképző Főiskola teljes körű felügyeletével.

Brajnovits Ferenc kanonok saját kérésére, korára és egészségi állapotára való tekintettel felmentést kapott általános helynöki megbízatása alól. Az új általános helynök Kiss János nagyprépost az egyházmegye általános helynöke.

Esperesi kinevezések: Nagy Mihály dunaújvárosi plébános, a Szent Józsefről nevezett Dunaújvárosi Espereskerület esperese, Sipos Péter perbáli plébános a Boldog Özsébről nevezett Pilisvörösvári Espereskerület esperese.

Nyugállományba helyezés: Egészségi állapotára és életkorára való tekintettel Tabódy István kanonok-plébános felmentést kapott Bicske és Csabdi, valamint fíliái ellátása alól, és nyugállományba került. Ugyancsak nyugállományba került Szilárdfy Zoltán, aki eddig hosszabb betegszabadságon volt.

Plébánosi kinevezés: Eőry Zsolt felmentést kapott budakeszi kápláni és hittanári beosztása alól, és főpásztora kinevezte őt bicskei plébánosnak.

Betegszabadság: Egészségi állapotára való tekintettel Szulik Béla alcsútdobozi plébános felmentést kapott a plébánia vezetése alól, és a Székesfehérvári Országos Papi Otthonba került betegszabadságra.

Oldallagos ellátás: Kandi István váli plébános megbízást kapott Tabajd, Szalontai Károly kálozi plébános Pusztaegres és Sárhatvan oldallagos ellátására.

Győri Egyházmegye

II. János Pál pápa Szabó Tamást, a Püspökkari Titkárság irodaigazgatóját pápai prelátussá nevezte ki. Haller László helyőrségi lelkész megbízást kapott a győri Szent Erzsébet-lelkészség vezetésére. Fekete András görög katolikus lelkész - a megyésfőpásztor köszönetnyilvánítása mellett - felmentést kapott az Egyházmegyei Karitász vezetése alól.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem

öt évvel ezelőtt alapított Jog- és Államtudományi Karán ezekben a napokban fejezik be tanulmányaikat a kar első végzős hallgatói. Április 10-én, a magánjogi záróvizsgán Paskai László bíboros tölti be a vizsgabizottság elnöki tisztét.

(Kupola)

Mindszenty szoborért

A száznyolc évvel ezelőtt született (március 29.) és huszonöt évvel ezelőtt elhunyt (május 6.) nagy magyar főpásztor tiszteletére a Mindszenty József Szobráért Alapítvány azt a célt tűzte maga elé, hogy méltó emlékművet állít neki. Az alapítvány címe: 1131 Budapest, Jász utca 98. fszt. 1. Telefon: (36-1)359-8706. Az alapítvány számlaszáma: 11705008-20469364.

A Franka Színkör bemutatója

Esztergomban, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban a Franka Színkör két egymást követő vasárnap mutatta be Az első király - Jelenetek Szent István életéből című történelmi játékot, amelyet Bay Gyula A teremtés démona című drámájának felhasználásával Pásztó András állított össze, zenéjét Vereckei András szerezte.

(Kupola)

Vasárnaponként egy mise

Nem a paphiány miatt, hanem Antiochiai Szent Ignác egyházatya sok évszázados szavát követve: Törekedjetek arra, hogy csak egyetlen eucharisztia-ünnepléstek legyen. Josef Homeyer hildesheimi püspök pásztorlevelében meghirdette, hogy 2003 nagyböjtjére szeretné általánossá tenni, hogy minden egyházközségben és fíliában vasárnaponként lehetőleg csak egy szentmise legyen. A közösség egységét feezné ki és erősítené az egyetlen eucharisztikus ünneplés. Ha egyszerre nem férne be a templomba a közösség, akkor második szentmise is lehetne. A püspök kéri az egyházközségeket, vitassák meg ezt a liturgikus elvet, és készítsék elő megvalósítását.

(Kathpress)

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Kofi Annan kitüntetése

A Szentszék New York-i ENSZ-képviselete ebben az évben az ENSZ főtitkárának, Kofi Annannak ítélte oda a Path to peace(Út a békéhez) díjat, melynek átadására június 14-én kerül sor. A ghánai születésű Annan fáradhatatlan erőfeszítéseket tett a béke érdekében főtitkárrá választása (1997) óta, és mint az Egyesült Nemzetek vezérkarának tagja az azt megelőző években is. Annan elődje, Butrosz Gali 1993-ban kapott Út a békéhez díjat. Más években Corazon Aquinót, Fülöp-szigetek volt elnökét, Lech Walesa lengyel és Carlos Menem argentin elnököt tüntették ki ezzel a díjjal.

VR/MK

Parlamenti lelkész

Az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának lelkészi tisztét - 1774 óta először - katolikus pap tölti be. A hatvanhét éves Daniel Coughlin chicagói egyházmegyés pap feladata lesz a parlamenti ülések előtti ima vezetése, a képviselők és vallási közösségek közti kapcsolatok szervezése, egyházi látogatócsoportok fogadása, valamint a képviselők és hozzátartozóik lelkészi tanácsadása.

(KNA)

Új német boldog

Az 1819-es születésű Franz Xaver Seelos bajor fiatalember 1842-ben missziós hivatással Amerikába ment, hogy oda kivándorolt honfitársai lelkipásztora lehessen. 1845-től kilenc éven át messze földön ismert papja volt népének. 1867-ben, negyvennyolc éves korában sárgaláz végzett vele New Orleansban. Sírja azóta is zarándokhelye azoknak, akik betegségükben kérik közbenjárását.
Április 9-én lesz Rómában a boldoggá avatása.

NÉMETORSZÁG

Nem természetfölötti jellegű

Évente 120-130 ezer ember keresi fel a németországi Ulm közelében, Marienfriedben 1946-ban történt állítólagos Mária-jelenések színhelyét. Most Viktor Josef Dammertz augsburgi püspök nyilvánosságra hozta a hivatalos (római) egyházi vizsgálat eredményét, mely szerint a katolikus egyház nem tekintheti természetfölötti eredetűeknek és jellegűeknek ezeket a jelenéseket.

(KNA)

Százhat millió márkát gyűjtöttek

A mi betlehemeseinkhez hasonló, háromkirályt járó németországi (Sternsinger) csoportok a karácsonyi ünnepkörben 8,7 százalékkal többet gyűjtöttek a harmadik világ szükséget szenvedő gyermekeinek megsegítésére, mint egy évvel korábban. Az országos végösszeg most először lépte túl a százmilliós határt: százhat millió márkát gyűjtöttek.

(KNA)

A szektákat elhagyók otthona

Egy tanárnő kezdeményezésére a németországi Adelsheim-Leibenstadtban már létezik egy olyan intézmény, ahol a különböző szektákból menekülők védelemre és otthonra lelhetnek, amíg - lelki és anyagi vonatkozásban egyaránt - rendezni tudják életüket.

(KNA)

Hárommillió mohamedán Németországban

Németországban jelenleg összesen több mint hárommillió mohamedán él. Közülük háromszáztízezren német útlevéllel rendelkeznek, de csak tizenegyezren német nemzetiségűek.

(KNA)

AUSZTRIA

Nemcsak latin a katolikus

A katolikus egyházban törvényes sokféleség létezik a szertartások és az egyházjog terén, a Rómával egyesült keleti egyházak révén. Ez volt a témája annak a konferenciának, amelyet Libero Gerosa profeszszor vezetésével tartottak Bécsben, a keleti katolikus egyházak patriarchális és szinodális szervezetéről. A rendezvényen részt vett Karl-Josef Rauber érsek, budapesti apostoli nuncius is. A konferencia idején jelent meg a katolikus keleti egyházak 1990-es jogi kódexének német nyelvű kiadása, amelyet Christoph Schönborn bíboros-érsek mutatott be. A keleti egyházjog a keresztény egységtörekvés szempontjából - Kurt Koch baseli püspök szerint - protestáns vonatkozásban is iránymutató lehet. A pápai hatalomgyakorlás módja volt a témája az innsbrucki egyetem szimpóziumának is március végén. Mint ismeretes, a kérdés tanulmányozását a Szentatya a keresztény testvéregyházaktól is kérte.

(Kathpress)

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu