Uj Ember

2006.12.17
LXII. évf. 51. (3044.)

Kivágható melléklettel
a Testvérek
decemberi száma!

Főoldal
Címlap
Fiatal vértanú - maradandó példakép
Brenner János-emlékév a szombathelyi egyházmegyében
Remény, jövő, élet - és az anyagiak
A püspöki konferencia téli üléséről
"Adj lelket Európának!"
A földrész égető kérdéseiről tárgyalnak
Mire várunk?
Lelkiség
"Mit tegyünk?"
Szentírás-magyarázat
Mitől lesz más ez a karácsony?
Homíliavázlat
Ó, Bölcsesség!
Liturgia
"Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik"
A Brenner János-emlékév jelmondata
A hét szentjei
December 21.
A hét liturgiája
(C év)
Katolikus szemmel
Európai Unió és kereszténység
Vissza kell térni a személyiség formálásához!
Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a nevelés ás a kultúra aktuális és örök kérdéseiről
Élő egyház
"Lelki szakmunkás vagyok"
Olofsson Placid kitüntetése
A "lánglelkű zsenire" emlékeztünk
Bezárult a Prohászka Ottokár-emlékév
Karácsonyi ajándék az egészségért
Száz éve született az "Unum" megalapítója
Példaképek a múltból s a jelenből...
Fórum
"Arcán szelíd mosoly a szenvedés"
Múltidéző
Istenem..., miért?
Pierre abbé Magyarországon
Az Olvasó írja
Nem gondoltam, hogy ez az utolsó...
Adventi könyvespolcporolás
Fórum
Terra Mariana - Szűz Mária földje
A lett és az észt keresztény közösség története
Fórum
Felhőkarcoló a székesegyház tövében
A Szentszék is tiltakozik a bukaresti plázaépítés ellen
Katolikusok a diktatúra ellen
Megemlékezés egyházi és világi üldözöttekről
Ahol a művészeti képzés is fontos
Látogatás az óbudai szalézi iskolában
Fórum
Csodálatos - és halandó
Szent az élet
A házastársi szeretet alapja
Ahol bűn a kétnyelvűség...
Multikulturális egyetem - a mai Romániában
Ifjúság
Fiatalok az egyházban - képzések, programok
Az ifjúságpasztorációról is tanácskoztak a püspöki konferencián
"Egy hely, ami egyedül Istené"
A Gável testvérek új CD-jéről
Versek által Istenhez
A Pislákoló Mécses szavaló- és prózamondó versenyről
Másik Magyarország
Hangulatjelentés
A várakozás zsoltára
DVD-AJÁNLÓ
Rejtvény
Kultúra
"Himnikus formában könyörögni..."
Beszélgetés Dubrovay László zeneszerzővel 1956-os nagyzenekari művéről
Petrás Mária és leánya karácsonyi kiállítása a Vármegye Galériában
Római triptichon
Nézőtér
Látkép a "teraszról"
Szőnyi Zsuzsa és a Triznya-kocsma
Paletta
Fórum
"Szeretni az embereket"
A Van Gogh-legendáról
Mozaik
Somogyi fényvivők a Megyeháza Galériában
Adventi tárlat nyílt Kaposváron
Karácsony a kastélyban
Nagyobb dicsőségére Istennek
Álmodik a múlt
Magyar betlehem Nagykarácsonyban
Szent magyal

 

Katolikusok a diktatúra ellen

Megemlékezés egyházi és világi üldözöttekről

Az ‘56 emlékei itthon és a nagyvilágban című országjáró fotó-dokumentációs kiállítás kiegészítő részeként, a Gloria victis rendezvénysorozat keretében "Keresztény szociális mozgalmak üldözöttei, meghurcolt papok, szerzetesek 1956 előtt és után" címmel rendezett előadást a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület november 28-án a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.


A volt ÁEH épülete

A forradalom emlékeit bemutató sorozaton európai és a tengerentúli országok kivetített emlékei, valamint 1956 irodalmának lengyel, német, francia, angol, spanyol nyelvterületeken született költészeti remekei kerültek bemutatásra szeptember elejétől. Utána az egyesület témát váltott. Immár nem "területi", hanem "intézményi" alapon vette számba legutóbbi szabadságharcunk önzetlen áldozatvállalóit.


Emléktábla a Kis-váci kápolna falán

Nagyszerű művészek közreműködésével (Bánffy György, Csabai János, Pregitzer Fruzsina) és meghívott előadók hiteles és megrázó beszámolóival (Engelmayer Ákos, Mózsi Ferenc, Sujánszky Jenő, Missura Tibor, Balás-Piri László, Szalay Róbert) elevenedtek meg a közönség előtt szabadságharcunk megrázó napjai. Arról a nem veszélytelen "akcióról" is hallhattunk például - Nagy Kálmán nyugalmazott huszárezredes személyes visszaemlékezésében - amikor egy "óvatlan" pillanatban átkísérte a szovjet páncélosok által már bekerített parlamentből Mindszenty bíborost, kabátja alá hajtott reverendájával, az amerikai követségre. Két évig nyomoztak egy felvétel alapján a tettes után, míg rátaláltak. A meghurcoltatásai ellenére kilencvenedik életévén túl is jó egészségnek örvendő, nyugalmazott honvédtiszt előadását Mindszenty magyar egyház és nemzet jövője felé szóló iránymutatását hangsúlyozva zárta.


A KDNP által állított tábla a börtön falán

Mert természetesen róla kell elsőként szólni az üldözött egyháziak közül.

Az ‘56-os szabadságharcot megelőző években, s azt követően is nagy szerepe volt a keresztény eszméket bátran vállaló világi szervezkedéseknek, akárcsak a veszélyeket, a börtönt vállaló egyházi személyeknek, a meghurcolt szeminaristák, papok, szerzetesek sokaságának. Ezúttal is zsúfolt terem előtt üdvözölhettük a meghívottakat: Kováts Tibort, a magyarországi Schiller Intézet igazgatóját, a Keresztény Front alapító tagját, Kuklay Antal körömi plébánost, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetőjét és Regőczy István atyát.

Elsőként a Keresztény Frontról, annak mindenkor a közjót szolgáló (jórészt máig megvalósulatlan) társadalompolitikai irányelveiről, gazdasági, oktatási, kulturális céljairól szólt Kováts Tibor, aki a huszonhat elítélt közül tizenkét évnyi börtönbüntetéssel a harmadik legsúlyosabb büntetést kapta. Hogy a diktatúra kiszolgálói mennyire rettegtek az igazi, a kétezer éves alapokra épülő szociális gondolattól, az a "kiosztott" évek számából könnyen kikövetkeztethető...

Egy, a közönség soraiból kikerült ifjú hölgy olvasta fel azt a levelet, amelyet 1956. október 24-én a budapesti Központi Szemináriumba egy egyetemi hallgató medika adott be. A levél megrázóan izgalmas, hiteles leírása az akkori tüntetések, napok eseményeinek.

De hallhattunk a szeminaristák akciójáról is. Az Állami Egyházügyi Hivatal (AEH) maradék, az AVO által még el nem égetett anyagának elszállításáról. Kuklay atya töretlenül ironikus szavaival élve, ezen akciójukért az "ismerd meg hazád börtöneit" mozgalomba való "felvétel" járt. A Markótól a Fő utcáig, onnan Márianosztráig a börtönévek mindennapjairól hallhattunk elképesztő életképeket - ismét keserű humorral, a "rádiózástól" a legelképesztőbb szövegeket fordító "brigád" munkájáig. Az egyesület felvételekkel illusztrálta a helyszíneket, a mai épületeket, az emléktáblákat. Majd Kuklay Antal fogyatékos gyermekekért végzett szolgálatát, körömi nagyszerű közösségépítő újításait villantotta fel egy-egy kép.

Ezt követően az "Isten vándoraként" ismert Regőczy István szólt a bevezetőben már kiemelt Mindszenty bíboros példamutató alakjáról. Felkérésre ő is beszélt néhány szerény szóval saját belgiumi, majd váci éveiről, a rabokkal épített kápolnáról, a gyermekeket befogadó árvaházakról Kis-Vácott, Máriabesnyőn. Közismert már az, hogy a bárhol is megtelepedő atya nyomában kápolnák templomok épültek, újultak meg. Ezért a kegyelemért szüntelenül ma is hálát ad Istennek.

Sajnos az idő rövidsége nem engedhette (s itt e cikk terjedelme sem), hogy bővebben szóljunk valamennyi meghurcolt szerzetes, pap sorsáról.

A ferences rendből még két példát említünk: Vazul atya alakját, aki a várbeli novemberi fegyveres ellenállás vezetőjeként ismert. Az ő, és végsőkig küzdő csapatának emléktáblája, eléggé rejtetten, a Dísz tér 3. szám alatt, az egykori Batthyány-palota épületében, a kapualjban húzódik meg, már a kapun belül.

De feltétlen ide kívánkozik Somogyváry Hetény atya emléke is, aki kevésbé harcias fellépésével, ferences "pax et bonum" szellemével - ugyanakkor rendíthetetlen igazmondásával - útban volt a diktatúrának, s az azt kiszolgáló személyzetnek.

2006. július 15-én avattak táblát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban az egyházüldözés egyik áldozatának, Hetény atyának, aki máig tisztázatlan körülmények között hunyt el. 1961. július 13-án saját kolostori cellája ajtajának belső kilincsére akasztva találták holtan, azután az éjjel után, amikor az AVH verőlegényei visszavitték a Mártírok útjára, a rendházba... "Bűnei" között szerepelt, hogy a gimnáziumban a ferences szellemről az érdeklődőbbek részére különórákat tartott, sőt felvette diákjait a tiltott ferences harmadik rendbe. Abba a rendbe, amelynek egyik alapítója a jövőre éppen nyolcszáz éve született Árpád-házi Szent Erzsébet, a demagógia nélküli - egyszerűen csak valóságos - szociális gondoskodás világszerte elismert mintaképe.

Az Egyesület 2006. december 19-én tartja félévzáró előadását "Elszakított magyarok karácsonya" címmel, ‘56 telére visszatekintve. Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék ‘56-os írásaiból, emlékhelyeiből rendez vetítéssel egybekötött irodalmi összeállítást, élményteli estet, karácsonyi összejövetelt.

(Az ‘56 emlékei itthon és a nagyvilágban című fotódokumentáció-kiállítás január 10-ig Vácott, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán látható.)

Messik Miklós

MEVE

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu