Uj Ember

2006.12.17
LXII. évf. 51. (3044.)

Kivágható melléklettel
a Testvérek
decemberi száma!

Főoldal
Címlap
Fiatal vértanú - maradandó példakép
Brenner János-emlékév a szombathelyi egyházmegyében
Remény, jövő, élet - és az anyagiak
A püspöki konferencia téli üléséről
"Adj lelket Európának!"
A földrész égető kérdéseiről tárgyalnak
Mire várunk?
Lelkiség
"Mit tegyünk?"
Szentírás-magyarázat
Mitől lesz más ez a karácsony?
Homíliavázlat
Ó, Bölcsesség!
Liturgia
"Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik"
A Brenner János-emlékév jelmondata
A hét szentjei
December 21.
A hét liturgiája
(C év)
Katolikus szemmel
Európai Unió és kereszténység
Vissza kell térni a személyiség formálásához!
Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a nevelés ás a kultúra aktuális és örök kérdéseiről
Élő egyház
"Lelki szakmunkás vagyok"
Olofsson Placid kitüntetése
A "lánglelkű zsenire" emlékeztünk
Bezárult a Prohászka Ottokár-emlékév
Karácsonyi ajándék az egészségért
Száz éve született az "Unum" megalapítója
Példaképek a múltból s a jelenből...
Fórum
"Arcán szelíd mosoly a szenvedés"
Múltidéző
Istenem..., miért?
Pierre abbé Magyarországon
Az Olvasó írja
Nem gondoltam, hogy ez az utolsó...
Adventi könyvespolcporolás
Fórum
Terra Mariana - Szűz Mária földje
A lett és az észt keresztény közösség története
Fórum
Felhőkarcoló a székesegyház tövében
A Szentszék is tiltakozik a bukaresti plázaépítés ellen
Katolikusok a diktatúra ellen
Megemlékezés egyházi és világi üldözöttekről
Ahol a művészeti képzés is fontos
Látogatás az óbudai szalézi iskolában
Fórum
Csodálatos - és halandó
Szent az élet
A házastársi szeretet alapja
Ahol bűn a kétnyelvűség...
Multikulturális egyetem - a mai Romániában
Ifjúság
Fiatalok az egyházban - képzések, programok
Az ifjúságpasztorációról is tanácskoztak a püspöki konferencián
"Egy hely, ami egyedül Istené"
A Gável testvérek új CD-jéről
Versek által Istenhez
A Pislákoló Mécses szavaló- és prózamondó versenyről
Másik Magyarország
Hangulatjelentés
A várakozás zsoltára
DVD-AJÁNLÓ
Rejtvény
Kultúra
"Himnikus formában könyörögni..."
Beszélgetés Dubrovay László zeneszerzővel 1956-os nagyzenekari művéről
Petrás Mária és leánya karácsonyi kiállítása a Vármegye Galériában
Római triptichon
Nézőtér
Látkép a "teraszról"
Szőnyi Zsuzsa és a Triznya-kocsma
Paletta
Fórum
"Szeretni az embereket"
A Van Gogh-legendáról
Mozaik
Somogyi fényvivők a Megyeháza Galériában
Adventi tárlat nyílt Kaposváron
Karácsony a kastélyban
Nagyobb dicsőségére Istennek
Álmodik a múlt
Magyar betlehem Nagykarácsonyban
Szent magyal

 

Remény, jövő, élet - és az anyagiak

A püspöki konferencia téli üléséről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 5. és 7. között tartotta rendes téli ülését, melyről a tanácskozás utolsó napján a testület titkára, Német László verbita szerzetes tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A konferencia megelégedettséggel vette tudomásul, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter elküldte Juliusz Janusz apostoli nuncius részére a vatikáni-magyar vegyes bizottság állami részről delegált küldöttségének névsorát. A bizottság előreláthatólag januárban fog találkozni. A szentszéki delegáció, melyet az apostoli nuncius vezet, a bizottság első ülésén felveti a 2005-ös évre vonatkozó zárszámadási törvénnyel kapcsolatos nehézségeket - különös tekintettel a kormány által a kiegészítő támogatás kiszámításához használt módszerre, melynek lényege a püspökkari titkár szerint egyelőre még nem világos előttük. Annyi már látszik, hogy a jelenlegi állás szerint a katolikus egyház az állami támogatások kétszázalékos csökkenésével számolhat. A reálértéket tekintve a megszorítások nyolcszázalékos visszaesést jelentenek. A püspökkari titkár elmondta: az egyház sem akarja kivonni magát az ország egészét érintő nehézségek vállalása alól, de azt elvárja, hogy ne bánjanak vele diszkriminatív módon.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hosszú távon szeretné rendezni a közszolgálati tevékenységet végző szociális, egészségügyi és kulturális intézményeinek állami finanszírozását.

A konferencia tagjai eredményesnek tartották a nándorfehérvári diadal és az 1956-os forradalom évfordulójára meghirdetett engesztelő imaévet. Az év eseményei megerősítették a püspököket, hogy helyesen ítélték meg a társadalom szociális és erkölcsi állapotát 2006. január 1-jén felolvasott körlevelükben, és a további engesztelés szükségességét hangsúlyozták. Az év lezárása egyházmegyei szinten történik januárban.

"Reményt és jövőt adok nektek!" mottóval a sajtótájékoztatón bemutatták az MKPK 2007. évi, immár hetedik kommunikációs programját. A Magyar Katolikus Egyház ez évi üzenetével azt akarja tudatosítani, hogy az emberi élet érték, titok, Isten ajándéka, amelyet tisztelni, becsülni, védeni kell. Az élet védelme olyan kérdés, amellyel kapcsolatban az egyháznak is komoly feladata van. A program célja, hogy a fiatalok szemléletét alakítsa: a születendő gyermekek elfogadására és szerető, biztonságos környezetben való felnevelésére bátorítsa őket. A kommunikációs program elsősorban azokat igyekszik megszólítani, akik nem állnak közel az egyházhoz, de várják az útba igazítást a gyermekvállalás kérdéseiben.

A kommunikációs program plakátja által megjelenített igen az életre természetes, Istentől kapott tulajdonsága minden embernek. Az üzenet lényege, hogy a gyermek mással nem pótolható örömforrás a szülőknek, és létével teljesebbé teszi az őt elfogadók életét is.

Az emberi élet értékének, védelmének és a Teremtőtől kapott biztonságának gondolatát jeleníti meg a plakáton lévő szentírási idézet, amely egyben a 2007-es budapesti városmisszió mottója is: "Reményt és jövőt adok nektek" (Jer 29,11).

A püspöki konferencia téli ülésének utolsó napján került sor az MKPK állandó tanácsának és a Magyar Szocialista Párt országos elnöksége képviselőinek találkozójára is. Az eseményre előzetes egyeztetés után került sor mindkét fél kívánságára. A megbeszélés során megtárgyalták azokat az aktuális kérdéseket, amelyek a püspöki kar és az MSZP elnöksége szerint a nemzet jelen és jövő fejlődésével kapcsolatosak, s a magyar társadalom minden szereplőjének szoros együttműködését igénylik. Így szóba került az oktatás vagy a szegénység témája is, csakúgy mint az egyháziakat és politikusokat egyaránt érő igaztalan sajtóbeli rágalmak is, amelyek egy európai demokráciában elfogadhatatlanok. Az MKPK állandó tanácsa és a MSZP országos elnöksége megegyezett abban, hogy a mostanihoz hasonló találkozók a jövőben is szükségesek. Amint arról korábban az Új Emberben is hírt adtunk, a parlamenti pártok közül régebben a KDNP vezetői már találkoztak az MKPK állandó tanácsával. Német László elmondta, hogy az eddigi két politikai szervezet mellett az MDF jelentette be szándékát egy közös megbeszélésre a magyar katolikus egyház vezetőivel.

L. SZ.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu