Uj Ember

2006.12.17
LXII. évf. 51. (3044.)

Kivágható melléklettel
a Testvérek
decemberi száma!

Főoldal
Címlap
Fiatal vértanú - maradandó példakép
Brenner János-emlékév a szombathelyi egyházmegyében
Remény, jövő, élet - és az anyagiak
A püspöki konferencia téli üléséről
"Adj lelket Európának!"
A földrész égető kérdéseiről tárgyalnak
Mire várunk?
Lelkiség
"Mit tegyünk?"
Szentírás-magyarázat
Mitől lesz más ez a karácsony?
Homíliavázlat
Ó, Bölcsesség!
Liturgia
"Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik"
A Brenner János-emlékév jelmondata
A hét szentjei
December 21.
A hét liturgiája
(C év)
Katolikus szemmel
Európai Unió és kereszténység
Vissza kell térni a személyiség formálásához!
Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a nevelés ás a kultúra aktuális és örök kérdéseiről
Élő egyház
"Lelki szakmunkás vagyok"
Olofsson Placid kitüntetése
A "lánglelkű zsenire" emlékeztünk
Bezárult a Prohászka Ottokár-emlékév
Karácsonyi ajándék az egészségért
Száz éve született az "Unum" megalapítója
Példaképek a múltból s a jelenből...
Fórum
"Arcán szelíd mosoly a szenvedés"
Múltidéző
Istenem..., miért?
Pierre abbé Magyarországon
Az Olvasó írja
Nem gondoltam, hogy ez az utolsó...
Adventi könyvespolcporolás
Fórum
Terra Mariana - Szűz Mária földje
A lett és az észt keresztény közösség története
Fórum
Felhőkarcoló a székesegyház tövében
A Szentszék is tiltakozik a bukaresti plázaépítés ellen
Katolikusok a diktatúra ellen
Megemlékezés egyházi és világi üldözöttekről
Ahol a művészeti képzés is fontos
Látogatás az óbudai szalézi iskolában
Fórum
Csodálatos - és halandó
Szent az élet
A házastársi szeretet alapja
Ahol bűn a kétnyelvűség...
Multikulturális egyetem - a mai Romániában
Ifjúság
Fiatalok az egyházban - képzések, programok
Az ifjúságpasztorációról is tanácskoztak a püspöki konferencián
"Egy hely, ami egyedül Istené"
A Gável testvérek új CD-jéről
Versek által Istenhez
A Pislákoló Mécses szavaló- és prózamondó versenyről
Másik Magyarország
Hangulatjelentés
A várakozás zsoltára
DVD-AJÁNLÓ
Rejtvény
Kultúra
"Himnikus formában könyörögni..."
Beszélgetés Dubrovay László zeneszerzővel 1956-os nagyzenekari művéről
Petrás Mária és leánya karácsonyi kiállítása a Vármegye Galériában
Római triptichon
Nézőtér
Látkép a "teraszról"
Szőnyi Zsuzsa és a Triznya-kocsma
Paletta
Fórum
"Szeretni az embereket"
A Van Gogh-legendáról
Mozaik
Somogyi fényvivők a Megyeháza Galériában
Adventi tárlat nyílt Kaposváron
Karácsony a kastélyban
Nagyobb dicsőségére Istennek
Álmodik a múlt
Magyar betlehem Nagykarácsonyban
Szent magyal

 

Felhőkarcoló a székesegyház tövében

A Szentszék is tiltakozik a bukaresti plázaépítés ellen

A nemzetközi felháborodás ellenére zavartalanul épül tovább Bukarestben a Cathedral Plaza, a Szent József-székesegyháztól alig néhány méterre. Az építkezés miatt tavasz óta számos esetben emeltek szót egyháziak és műemlékvédelmi szakemberek, legutóbb éppen a Vatikáni Államtitkárság adott ki tiltakozó közleményt. A Szentszék sajtóosztálya gyors és kedvező megoldást sürget, egyben figyelmezteti a román hatóságokat, hogy kötelezettséget vállalt az európai uniós műemlékvédelmi szabályozások betartására. Az építkezési engedélyt viszont egyelőre senki nem vonta vissza, a székesegyházat méltatlanul eltakaró, annál jóval magasabb felhőkarcoló építése pedig a beruházó ütemterve szerint folyik tovább.

A Cathedral Plaza építésének története 1998-ban kezdődött: ekkor vásárolta meg a székesegyház melletti területet az amerikai Miller Global Befektetési Alap. Rövidesen a terveket is elkészítették, eszerint a Willbrook Management nevű céggel közösen épül a 19 emeletes irodaház, amelynek további négy szintjét a földfelszín alatt alakítanák ki. Az építők néhány év alatt valamennyi szükséges engedélyt megszereztek, beleértve a tőszomszéd székesegyház fenntartójának, a bukaresti érsekségnek a jóváhagyását is. Ioan Robu érseket olyannyira meggyőzték a beruházók, hogy leveleket küldött a jóváhagyás folyamatában érintett valamennyi hivatalnak, támogatásáról biztosítva a Cathedral Plaza építőit. A gondok 2001-ben kezdődtek, amikor az érsekség öt pontban foglalta össze elvárásait az épülő létesítménnyel kapcsolatosan. Egyrészt biztosítékot kértek arra vonatkozóan, hogy az irodaház építése nem befolyásolja negatívan a székesegyház alapjait, másrészt azt kérték, hogy a parkolókba ne a templom felőli részről történjen a behajtás. Kértek továbbá tíz parkolóhelyet az érsekség autóinak, néhány irodát az első emeleten, és egy kiállítótermet a földszinten. Az építő az első kettőt maradéktalanul teljesítette, a többire pedig azt ajánlotta, szimbolikus áron kössenek bérleti szerződést. A válasszal elégedetlen érsekség ekkor vonta vissza évekkel azelőtt adott jóváhagyását. Nagyjából ugyanekkor vonta vissza a korábban kiadott jóváhagyást a másik szomszéd is, a Román Hírszerző Szolgálat, arra hivatkozva, hogy az épület aggasztó mértékben zavarná a távközlési berendezések működését. Az engedélyeztetési folyamat ennek ellenére haladt tovább, míg végül 2006 februárjában a Willbrook az összes szükséges iratot megszerezte.

A tulajdonképpeni építkezés ennek megfelelően idén tavasszal kezdődött, ekkor pedig már a bukaresti híveknek is feltűnt, hogy munkagépek jelentek meg a székesegyház környékén. Áprilisban a bukarestiek civil kezdeményezésből nagyszabású tüntetést szerveztek, élőláncot alkotva a munkatelep körül - a megmozduláson mintegy kétezer ember vett részt. Az érsekség ekkor kijelentette: amennyiben nem függesztik fel a munkálatokat, bírósághoz fordulnak - ezt azóta meg is tették. A Művelődésügyi Minisztérium, hasonlóképpen a román főváros I. kerületének önkormányzata viszont arra hivatkozik, az egyháznak kezdetben nem voltak kifogásai a felhőkarcoló építése ellen.

Az ügy azóta régen túllépett a helyi adminisztráció szintjén. A kormány szeptember 13-án kérte az Országos Építési Felügyelőséget, hogy a bírósági per lejártáig függessze fel a munkálatokat, a felügyelőség formai okokra hivatkozva valóban megpróbálta ezt elérni, egyelőre eredménytelenül. A Vatikán első ízben a nyár folyamán tiltakozott, az egyházi nyomásra Mihai Razvan Ungureanu külügyminiszter pedig a képviselőházhoz fordult; a tárcavezető gyakorlatilag azt kérte a honatyáktól, segítsenek egy "nemzeti imázs" kialakításában, hogy félrevezethessék a Szentszéket, és ne kelljen leállítani a munkálatokat. A Külügyminisztérium erről szóló jelentésében ez áll: súlyos imázsveszteséget okozna Romániának, ha esetleg maga XVI. Benedek pápa nyilatkozna erről a kérdésről (amit nagyon is valószínűnek tartanak). A tárcavezető ezért azt kérte, diplomáciai úton próbálják meg ezt elkerülni, arról viszont nem tett említést, hogy esetleg a munkálatokat kellene inkább leállítani. A miniszter kérése nem kis felháborodást keltett, a képviselők azonnal a visszaélésekkel foglalkozó parlamenti bizottság hatáskörébe utalták az ügyet, amellyel már az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály is foglalkozik.

A Willbrook cégből azóta kinőtt Millennium Társaság vezetőit viszont mindez a legkevésbé sem zavarja. Néha megjelennek újabb tüntetők a munkatelepen, de az irodaház építői tűzön-vízen át ragaszkodnak tervükhöz. Mint mondják, több millió eurós beruházásról van szó. Mit számít emellett egy székesegyház?

Lukács János

Kolozsvár

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu