|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Illatos és ízletes kurkuma Aki először látja a nálunk dísznövényként kínált kurkumát, nem is gondolná, hogy a Kelet egyik gyakori fűszernövényével áll szemben. A gyömbérfélék családjához tartozó növénynek szárölelő, hosszúkás, csúcsban végződő levelei vannak. A levél színe és fonákja egyaránt sima és fényes, a levélerek párhuzamosan futnak rajta. Morzsolva fűszeres illatot áraszt. A növény méteres levélnyeleinek tövéből fejlődik a fürtökbe rendeződött virágfüzér, amely az ötven centiméteres szár csúcsán nyílik. A rózsaszín fellevelek közül fokozatosan láthatóvá válnak a sárga virágok. A föld alatt vastag, elágazó gyöktörzset fejleszt. A kurkumát elsősorban fűszernövényként termesztik Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és a Karib-tengeri szigeteken. Marco Polo, a tizenkettedik századi híres velencei utazó feljegyezte róla, hogy gyöktörzsének őrletével helyettesíteni lehet a drága sáfrányport (Crocus sativus). A keleti konyha elsősorban a növény rizómáját használja. Frissen feldarabolva előtűnik az élénk narancsszínű, nedvdús, kissé viaszos húsállomány. Főzés vagy párolás után zöldségfélék közé szeletelik. A szárított gyökértörzset (amely a folyamat alatt elveszíti nedvességtartalmának háromnegyed részét) porrá őrlik, és ízesítésre, illetve ételek színezésére használják. A kurkuma a curry fűszerkeverék egyik meghatározó alkotóeleme. Ha mértékkel használják, kellemes, narancsra és gyömbérre emlékeztető ízt kap az étel; töményen csípős és keserű az íze. A növény fiatal hajtásait és virágát zöldségként fogyasztják. A kurkuma étkezési felhasználásán túl Indiában, Kínában és a dél-ázsiai térségben fontos gyógynövény. Mozsárban összezúzott levélpépjét kelésekre kenik, a gyöktörzs kivonatával epilepsziát kezelnek, de használják vérkeringés javítására és gyulladáscsökkentésre egyaránt. Óceániában "szelleműző" hatása miatt is becsben tartják. A növény hazai körülmények között is nevelhető párás, meleg helyiségben. Szaporításra a friss gyöktörzset darabolják fel úgy, hogy mindegyiken legyen legalább egy rügy. A részeket vízszintesen kell a földbe fektetni, 2-3 centiméter mélyre. A gyökereztető közeg homok, tőzeg és kerti föld egyenlő arányú keverékéből áll. A gyökeresedési idő alatt fedjük a szaporítóedényt üveglappal vagy átlátszó fóliával, és tegyük meleg, 28-30 fok körüli helyre. Tartsuk a földet állandóan nyirkosan. A levelek hamar kibújnak a földből, ám ez még nem jelenti azt, hogy a gyökérzet is kialakult. Az átültetéssel várjunk addig, amíg legalább két levél kifejlődött. Ezután kerüljön tápanyagban gazdag, laza földbe, és a hőmérsékletet 20-25 fokra lehet csökkenteni. A kurkumát - a gyömbérhez hasonlóan - a teljes tenyészidőben világos és meleg helyen kell nevelni. Ha nagy dézsába ültetik, könnyen sarjadzik, és néhány év alatt telepet alkot. Mivel nagy levelein keresztül sok nedvességet párologtat, bőségesen kell öntözni. Tél elején, amikor sárgulni kezdenek a levelek, vissza kell vágni tövéig, és ekkor óvatosan ki lehet emelni a rizómát. A földben hagyott gyöktörzs tavasszal újra kihajt. Szöveg és kép: Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|