|
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|
![]() |
![]() |
Csillaggyümölcs A tikkasztó hőségben nincs jobb egy lédús, savanykás csemegénél. A trópusok egyik ilyen "hűsítője" a csillaggyümölcs. Az Averrhoa carambolának - ez a tudományos neve - nagy, fényessárga, bordázott gyümölcse önmagában is látványosság. Ha keresztbe felszeleteljük, csillag alakú szeleteket kapunk, innen a közkeletű név. Bár Magyarországon csak az utóbbi években kínálják gyümölcsét a nagy áruházláncok, Európába már a XVIII. század végén elkerült őshazájából, az indonéz szigetvilágból - természetesen csak a főúri asztalokra. A gyümölcs 8-13 centiméter hosszú, 3-6 centiméter széles, tojásdad alakú. Nemcsak viaszos tapintású vékony héja, hanem a gyümölcs belseje is sárga színű. Három-öt szegmensből áll, a bordák mélyen íveltek. A hártyák közé ágyazott barna magok száma változó és lapított almamaghoz hasonlítanak. A gyümölcshús nagyon lédús, íze édes-savanykás, üdítő. (E sorok írójának tikkasztó trópusi barangolásain többször enyhítette szomjúságát egy-egy termésektől roskadó csillaggyümölcsfa). Szállításhoz féléretten szedik le, ezért célszerű odahaza még néhány napig utánérlelni, miközben növekszik a cukorfoka. A csillaggyümölcs alacsony növekedésű, örökzöld fán terem. Levelei az akácéhoz hasonlítanak. Apró, rózsaszínű virágai fürtökben nyílnak folyamatosan, így egyszerre lehet a fán gyümölcsöt is, virágot is látni. A fa a magvetés utáni ötödik évben kezd teremni, az oltott növény már a harmadik évben. A magok csíráztatásához nagy melegre és párára van szükség. Homokkal kevert tőzeges földben, 28 fok körüli hőmérsékleten negyven nap alatt csírázik. A friss magokat a gyümölcsből való kiszedése után azonnal lehet vetni, a régebbi magokat langyos vízbe kell áztatni néhány órára, hogy a maghéj felpuhuljon. A fa nem válogat földben, megél homokos vagy kötött talajban is, ám fontos, hogy az enyhén savas és jó vízáteresztő legyen. Állandóan 20°C feletti, meleg, párás helyet kíván. Lakásban, fűtött üvegházban, fóliasátorban megfelelően lehet nevelni. A csillaggyümölcs frissen a legüdítőbb, de készíthetünk belőle gyümölcstortát, nagyon dekoratív! (Ha a magját el akarjuk vetni, óvatosan vágjuk fel, nehogy a magokat megsértsük!) Díszítéshez sokrétűen fel lehet használni: fagylaltkehelyben, gyümölcssalátában vagy trópusi koktélban egyaránt különleges látvány. Tálalás előtt csirke- vagy marhasültek tetejére téve néhány karikát, pikáns ízt ad a húsnak. Szöveg és kép: Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|