Uj Ember

2003.11.02
LIX. évf. 44. (2882.)

Az örök világosság
fényeskedjék
nekik

Főoldal
Címlap
Mindennél jobban elköteleződni...
A Szentatya bíborossá kreálta Erdő Péter prímás-érseket
A nagyvilágból
Garanciát az iraki keresztényeknek!
A boldogság kulcsa
Lelkiség
"Melyik a fő parancs?"
Szentírás-magyarázat
Van-e élet a halál előtt?
Homíliavázlat
A három mise tanítása
LITURGIA
A lateráni bazilika felszentelése
A HÉT SZENTJEI
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Az igazság megismerésének vágya
"Köszönjük, Szentatya"
Őexcellenciája II. János Pál pápának
Október, november
A KÉSZ tiltakozik
Lapszél
Így is lehet
Élő egyház
Segíteni egymáson - a legfőbb cél
Épülő karitászkapcsolatok a Vajdasággal
Istendicséret és áldás a zene
- Kőbányai beszélgetés -
Az igazság kis körei
Kettős ünnep
Europaschule
Fórum
Eltemetnek - de meghalunk-e?
Temetési szokások, halottkultusz
Liptay atya halálára
Fórum
Szerzetessírok a pannonhalmi temetőben
Fórum
"A legfontosabb, hogy igazat mondjunk"
Beszélgetés Jakab Gábor kolozsvári plébános, lapszerkesztővel
Könyvespolcra
Lénárd Ödön börtönversei
Ünnep
Bíborosok, kardinálisok
Közvetlen munkatársak
A pápát szolgálom - Rómában és odahaza is
Erdő Péter bíboros római nyilatkozata
A címtemplom - Santa Balbina
Ifjúság
"Elvezetni a fiatalokat az egyház kapujáig"
A Keresztény Munkásifjú Mozgalom nemzetközi találkozójáról
Otthonunk a hazában
Fiatalokkal beszélgetve
Országos karizmatikus találkozó
Rejtvény
Kultúra
Nagylelkűen élni az életet
Rainer Maria Rilke az elmúlásról
A magyar média magvetői
Amatőr filmszemlék és a keresztény kultúra
Nem vagyunk egyedül
Feledhetetlen mozdulat
Misszió
Segédmunkásnak jöttünk...
Hétszáz gyermeket bérmáltak a floresi Teréz anya-templomban
Mozaik
Emléknap Teréz anya tiszteletére
"Szent Vendelnek könyörgésére"
Missziósok ünnepe, utcai evangelizáció
Hollandia - két keréken
Új orgonával gazdagodott Érd
Kiállítás a "hazug ámulatról"

 

A magyar média magvetői

Amatőr filmszemlék és a keresztény kultúra

MagvetŐ címmel rendezte meg a közelmúltban immár nyolcadik amatőr videofilmes szemléjét Budapesten a Faludi Ferenc Akadémia, a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézete. A Magvető mottója egyben igaz magára az akadémiára is, amely a rendszerváltozás óta eltelt években számos úton igyekszik megszólítani a magyar kulturális és társadalmi élet több területének képviselőit a keresztény értékrend szellemében.

Az akadémia kultúra-kommunikáció részlegében működő műhelyek a magyarországi médiával foglalkozó, elsősorban keresztény szakemberek pszichológia-, szociológia- és médiaelméleti közösségei. Céljuk a rendszerváltozás utáni média elemzése, a megindult folyamatok értékelése, valamint a meglévő visszásságokra, aránytalanságokra, de eredményekre is vonatkozó reflexiók közzététele szakmai orgánumokban.

A részleg egyik szekciója, a médiaműhely össze kívánja fogni a vallási televíziózással kapcsolatos médiatörekvéseket is, azzal a reménnyel, hogy az írott és elektronikus sajtóban egyre magasabb szintű, sajátosan keresztény értékeket képviselő médiaelemzések látnak napvilágot. Elsősorban a műhely munkájának eredményeként alakult meg 2001 novemberében a magyar Katolikus Filmszövetség (KATFILM), amely alapító tagja a SIGNIS néven megalakult katolikus világszervezetnek.

Lázár Kovács Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika tanszékének adjunktusa, az akadémia kultúra-kommunikáció részlegének vezetője szerint elsődleges fontosságú, hogy a keresztény, s azon belül az egyházi kultúra - az elmúlt évtizedek sokszor kényszerű és máig kísértő gyakorlatától megszabadulva - ne defenzívában éljen, hanem tegyen "elsődleges mozdulatokat". Azaz ne pusztán reagáljon és reflektáljon a társadalmi változások, a kultúra új és újabb jelenségeire, hanem ajánlja fel "a világ" számára saját belátásait, "témafelvetései nyomán" született eredeti alkotásait. Ezeket az ajánlatokat, a párbeszéd, az együttműködés fórumait, csíráit el lehet fogadni és természetesen el is lehet utasítani, de a nyilvánosság ítélete nélkül nem remélhetjük a számunkra fontos értékek tényleges képviseletét, azok hatékony jelenlétét kulturális közéletünkben.

E "primer kultúra" művelésének jegyében rendezi meg az akadémia évről évre az amatőr videofilmes szemlét is, amely lehetőséget teremt fiatal alkotók számára, hogy szakemberek előzetes iránymutatásával kísérletezzenek a filmkészítés lehetőségeivel, az alkotásaik nyomán felmerülő kérdéseket pedig megvitathassák a zsűriben is helyet foglaló neves szakemberekkel, például Gelencsér Gábor és Vidovszky György filmesztétával, Dér András és Mispál Attila filmrendezővel, Novák Emil operatőr-rendezővel. A szemlék és az akadémia kulturális jelenlétének egyik fő célja tehát, hogy ajánlatot tegyen, és "provokációnak" tekinthető az is, hogy minden évben egy mottóval megjelölt téma tengelye mentén várják az új filmalkotásokat. Ezzel is hangsúlyozva, hogy vannak olyan eszmék, értékek, amelyek filmes megjelenését a szervezők nem akarják a véletlenre bízni. A témaválasztás is az előbb említett "elsődleges mozdulatok", kezdeményezések szimbóluma, hiszen a tényekre mindig csak reflektáló, szekunder magatartások csak másodlagos "reflex-kultúrát" lennének képesek megjeleníteni - hangsúlyozza Lázár Kovács Ákos. Ugyanakkor a szemlék mottói (Emberpár, Istenkép, 8 boldogság, Atya-apa, Mindennapi kenyerünk, Család, Lábmosás és az idei Magvető) nem szárnyszegő keretek, hiszen meglehetős tartalmi és formai szabadságot is biztosítanak az alkotók számára. Igaz volt ez idén is, amikor az ismert evangéliumi példabeszédet jelölték meg ihlető alapanyagként a legfeljebb tizenhat perces játék-, dokumentum-, valamint rövidfilmekhez.

A zsűri által értékelt harminc filmalkotást egész napos program keretében a pesti Szindbád moziban vetítették le, ahol a nagyterem mindvégig telve volt érdeklődőkkel. Keresztény szellemű kultúránk jelenlétének egyik lehetősége és az akadémia kitartó munkájának köszönhető az is, hogy a filmszemle vetítését - mint az elmúlt évben - idén is ebben a neves fővárosi moziban tartották. Hasonló eredmény, hogy az akadémia "6.45." című filmklubja (mely nevét a kezdési időpontról kapta) folyamatos nehézségek után eddigi helyszínéről, egy pesti egyetem pincéjéből méltó helyre, az Uránia Nemzeti Filmszínház épületébe költözött, ahol teltházas vetítésekkel működik. E filmklub idei témája, amelynek mentén az egyetemes filmtörténet kiemelkedő darabjait tekinthetik meg az érdeklődők: Látható és láthatatlan. A vetítések után a nézők arról beszélgethetnek szakemberekkel, hogy vajon a film képi nyelvén megjeleníthető-e, s ha igen, hogyan értelmezhető életünknek az a távlata, amely érzékeink számára egyébként többnyire megragadhatatlan. S hogy kik az érdeklődők? Többek között azok a fiatalok, akik a filmszemléknek is visszatérő résztvevői, illetve azok a pedagógusok, akik elvégezték a Faludi Ferenc Akadémia akkreditált filmesztétikai továbbképzését.

Az említett programok mellett az akadémia évközben szakmai napokat szervez a tájékozódni és tanulni kívánók számára a forgatókönyvírásról, az operatőri munkáról és a vágásról, egyben felkészülésként a filmszemle megmérettetésére is. Minden évben értékelő szakmai nap követi a szemlét, ennek alkalmával az alkotók és a zsűri tagjai az elkészült és díjazott filmeket elemzik.

Az említett programok csak egyik fontos szeletét jelentik annak a sokrétű tevékenységnek, amellyel a Faludi Ferenc Akadémia igyekszik megszólítani hazánk kulturális és társadalmi életét a maga módján, hiszen társadalomtudományi és teológiai részlegeiben hasonló jelentőségű tevékenységeket: konferenciákat, szakmai műhelyeket, képzéseket szervez és működtet.

Az akadémia az előbbiek mellett eddig mintegy háromszáz posztgraduális ösztöndíjat osztott ki olyan fiatalok között, akik külföldi egyetemeken szerzett ismereteikkel hazánk társadalmi és kulturális közéletének alakításában szeretnének tevékeny részt vállalni.

Érdemes meglátogatni az akadémia internetes honlapját (www.faludiakademia.hu), amely naprakész tájékoztatást nyújt az éppen aktuális programokról és az akadémia életéről.

Szigeti László

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu