Uj Ember

2003.11.02
LIX. évf. 44. (2882.)

Az örök világosság
fényeskedjék
nekik

Főoldal
Címlap
Mindennél jobban elköteleződni...
A Szentatya bíborossá kreálta Erdő Péter prímás-érseket
A nagyvilágból
Garanciát az iraki keresztényeknek!
A boldogság kulcsa
Lelkiség
"Melyik a fő parancs?"
Szentírás-magyarázat
Van-e élet a halál előtt?
Homíliavázlat
A három mise tanítása
LITURGIA
A lateráni bazilika felszentelése
A HÉT SZENTJEI
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Az igazság megismerésének vágya
"Köszönjük, Szentatya"
Őexcellenciája II. János Pál pápának
Október, november
A KÉSZ tiltakozik
Lapszél
Így is lehet
Élő egyház
Segíteni egymáson - a legfőbb cél
Épülő karitászkapcsolatok a Vajdasággal
Istendicséret és áldás a zene
- Kőbányai beszélgetés -
Az igazság kis körei
Kettős ünnep
Europaschule
Fórum
Eltemetnek - de meghalunk-e?
Temetési szokások, halottkultusz
Liptay atya halálára
Fórum
Szerzetessírok a pannonhalmi temetőben
Fórum
"A legfontosabb, hogy igazat mondjunk"
Beszélgetés Jakab Gábor kolozsvári plébános, lapszerkesztővel
Könyvespolcra
Lénárd Ödön börtönversei
Ünnep
Bíborosok, kardinálisok
Közvetlen munkatársak
A pápát szolgálom - Rómában és odahaza is
Erdő Péter bíboros római nyilatkozata
A címtemplom - Santa Balbina
Ifjúság
"Elvezetni a fiatalokat az egyház kapujáig"
A Keresztény Munkásifjú Mozgalom nemzetközi találkozójáról
Otthonunk a hazában
Fiatalokkal beszélgetve
Országos karizmatikus találkozó
Rejtvény
Kultúra
Nagylelkűen élni az életet
Rainer Maria Rilke az elmúlásról
A magyar média magvetői
Amatőr filmszemlék és a keresztény kultúra
Nem vagyunk egyedül
Feledhetetlen mozdulat
Misszió
Segédmunkásnak jöttünk...
Hétszáz gyermeket bérmáltak a floresi Teréz anya-templomban
Mozaik
Emléknap Teréz anya tiszteletére
"Szent Vendelnek könyörgésére"
Missziósok ünnepe, utcai evangelizáció
Hollandia - két keréken
Új orgonával gazdagodott Érd
Kiállítás a "hazug ámulatról"

 

Az igazság megismerésének vágya

A fenti címmel rendeztek nemzetközi tudóskonferenciát október elején a Vatikánban a Fides et ratio enciklika megjelenésének ötödik évfordulója alkalmából a pápai Lateráni Egyetem szervezésében, a Szentatya 25 éves pápaságát ünneplő eseménysorozat részeként. A konferencia egyik előadója Roska Tamás professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológia Karának alapítója és dékánja volt. A professzor nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak - az erről szóló beszámolóból idézünk az alábbiakban a Magyar Tudomány Napja alkalmából.

Magyarországi apostoli látogatása során, 1991. augusztus 17-én II. János Pál pápa a budai Várban találkozott a magyar kultúra képviselőivel, s többek között azt mondta: "Két megismerési rend létezik: az ész és a hit rendje. A különböző szaktudományok a természeti jelenségeket és azok kölcsönhatását vizsgálják. De a jelenségeken túl, a filozófiai ész eljuthat Isten bizonyosfajta ismeretére, aki a világmindenség alapja... Ész és hit ugyanarra az őseredeti Igazságra törekszenek, amely nem mondhat ellent önmagának..."

Roska Tamás ezt az emlékezetes eseményt felidézve elmondta: ez jelenti egyrészt a kompetenciák különbségét, másrészt a gondolkodó, érző és a végtelenre vágyó emberben a tudás, a hit és az érzés egységét. Ez a gondolat később, a korszakalkotó Fides et ratio enciklikában is megjelenik. Roska professzor nagyon szép hasonlatnak tartja az enciklika elején megfogalmazott költői képet: az igazság szemlélésére felemelkedő emberi szellem két szárnya a hit és az ész. Úgy emlékszik vissza, egyetlen természettudományos eredmény sem zavarta meg saját hitét.

"Éppen az ellenkezője történt. A világ tágulása, az ősrobbanás utáni sok milliárd év története után az ember megjelenésének törékeny feltételrendszere, az emberi agy komplexitásának és részleteinek, a genetikai kódnak, az immunrendszerünk szerveződésének csodái megrendülést jelentettek: »vedd le sarudat, mert szent az a hely, ahol állsz«. Az a gondolat erősödik bennem, hogy kezdetben teremtette Isten a törvényeket, a fizika, a biológia, a fejlődés és elhalás, a gondolkodás és a lét törvényeit, beleértve azt a csodát, hogy mindezt részleteiben ugyan, és a »tükör által homályban«, de képes megérteni az ember. A törvényeket cseppenként felismerjük, és mélyebb kérdéseket teszünk fel. Majd ezekre is választ keresünk. Belénk van oltva a kíváncsiság és az igazság keresésének vágya. Ez is az emberiség vágya."

Roska Tamás paradoxnak és tragikusnak, ugyanakkor felemelőnek is minősíti, hogy a XXI. század elején "a pápának kell megerősítenie embertársait, hogy bízzanak a helyes ész, a recta ratio iránytűjében, a természettudományokon túlmutató kérdésekben. Mintha ma is Pilátus szólna kortársaink egy részéből: ugyan, mi az igazság? A professzor rámutat: az ész fogalmában sok minden benne van. "Számomra jelenti a gondolkodó és igazságra vágyó ember helyes gondolkodásra való képességét, a természet- és a »konstruktív« tudományok (műszaki, orvosi és agrártudományok), valamint a humán és a társadalomtudományok megkülönböztetését és egységét."

A professzor hozzáteszi ezekhez a művészi alkotás embert javító katarzisának csodáját is. Pál apostolt idézi, aki rögtön a szeretet himnusza után írja:

Énekeljetek az elmétekkel... Roska Tamás hozzátette: "Ez az a műfaj, a szívnek és az észnek a szintézise, ami bennem felmerül, ha a pápa enciklikáit olvasom... Az emberi agy kétféle képességének, a két féltekében is megnyilvánuló funkcionális munkamegosztásnak a csodálatos harmóniáját tapasztalhatjuk ebben a briliáns gondolati szintézisben, amely iránytűt jelent a XXI. század felelős tudománya számára."

Ebben a korban nem lesz könnyű etikusan, emberhez méltóan helytállni a tudományban - véli a professzor. Az atomenergiánál nagyobb etikai kihívások sokasága jelenik majd meg, amikor a biotechnológiák és az információs technológiák találkozási pontjain (info-bionika) olyan lehetőségek közelébe kerül az ember, amelyek jóra és gonoszra egyaránt használhatók lesznek.

"Ki lesz az, aki megkérdezi: Ádám, hol voltál?" - teszi fel a kérdést Roska Tamás, és idéz a Fides et ratióból: minden, ami ismeretünk tárgyaként előkerül, életünk része lesz... A professzor szerint itt ismét az emberi szív szakembere szól. "Mennyire belénk vésődnek intellektuális élményeink, mennyire egybekovácsolódnak egyéb élményeinkkel. Milyen nagy azok felelőssége, akik tanítanak, az óvodától az egyetemig. Igen, az átadott ismeretek tekintetében is őrzője vagyok testvéremnek."

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu