Uj Ember

2003.11.02
LIX. évf. 44. (2882.)

Az örök világosság
fényeskedjék
nekik

Főoldal
Címlap
Mindennél jobban elköteleződni...
A Szentatya bíborossá kreálta Erdő Péter prímás-érseket
A nagyvilágból
Garanciát az iraki keresztényeknek!
A boldogság kulcsa
Lelkiség
"Melyik a fő parancs?"
Szentírás-magyarázat
Van-e élet a halál előtt?
Homíliavázlat
A három mise tanítása
LITURGIA
A lateráni bazilika felszentelése
A HÉT SZENTJEI
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Az igazság megismerésének vágya
"Köszönjük, Szentatya"
Őexcellenciája II. János Pál pápának
Október, november
A KÉSZ tiltakozik
Lapszél
Így is lehet
Élő egyház
Segíteni egymáson - a legfőbb cél
Épülő karitászkapcsolatok a Vajdasággal
Istendicséret és áldás a zene
- Kőbányai beszélgetés -
Az igazság kis körei
Kettős ünnep
Europaschule
Fórum
Eltemetnek - de meghalunk-e?
Temetési szokások, halottkultusz
Liptay atya halálára
Fórum
Szerzetessírok a pannonhalmi temetőben
Fórum
"A legfontosabb, hogy igazat mondjunk"
Beszélgetés Jakab Gábor kolozsvári plébános, lapszerkesztővel
Könyvespolcra
Lénárd Ödön börtönversei
Ünnep
Bíborosok, kardinálisok
Közvetlen munkatársak
A pápát szolgálom - Rómában és odahaza is
Erdő Péter bíboros római nyilatkozata
A címtemplom - Santa Balbina
Ifjúság
"Elvezetni a fiatalokat az egyház kapujáig"
A Keresztény Munkásifjú Mozgalom nemzetközi találkozójáról
Otthonunk a hazában
Fiatalokkal beszélgetve
Országos karizmatikus találkozó
Rejtvény
Kultúra
Nagylelkűen élni az életet
Rainer Maria Rilke az elmúlásról
A magyar média magvetői
Amatőr filmszemlék és a keresztény kultúra
Nem vagyunk egyedül
Feledhetetlen mozdulat
Misszió
Segédmunkásnak jöttünk...
Hétszáz gyermeket bérmáltak a floresi Teréz anya-templomban
Mozaik
Emléknap Teréz anya tiszteletére
"Szent Vendelnek könyörgésére"
Missziósok ünnepe, utcai evangelizáció
Hollandia - két keréken
Új orgonával gazdagodott Érd
Kiállítás a "hazug ámulatról"

 

Mindennél jobban elköteleződni...

A Szentatya bíborossá kreálta Erdő Péter prímás-érseket

Harminc új bíborost iktatott be a Bíborosi Kollégium tagjai közé október 21-én Rómában, a Szent Péter téren II. János Pál pápa - köztük Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket. A liturgikus köszöntés után a Szentatya felolvasta a kreáló formulát, és ünnepélyesen kihirdette az új bíborosok nevét.


Az első új bíboros, Jean-Louis Tauran mindnyájuk nevében köszönetet mondott a Szentatyának. Beszédében hangsúlyozta: az egy és mégis sokszínű egyház jelen van az emberiség történelmében akkor is, ha olykor megkérdőjelezik létjogosultságát. "Mostanáig azon voltunk, hogy ezt az egyházat szolgáljuk, a legjobb tudásunk szerint.Miután pedig a bíborosi testületbe választattunk, meg akarjuk vallani mindenki előtt, hogy mindennél jobban akarjuk szeretni ezt az egyházat. Mindennél jobban elköteleződni annak evangelizációs küldetéséhez. A püspökszentelés erejénél fogva egyek vagyunk Őszentségével és egymással is, a bíborosi testülethez tartozás még mélyebb köteléket teremt Péter utódával és tanítói székével."

Az igeliturgia és a Szentatya homíliája után az új bíborosok hitvallása és eskütétele következett, amelynek során az új bíborosok egyenként a Szentatya elé térdeltek, aki átadta nekik a bíborosi birétumot (négyszögletű sapkát), a bíborossá kreálás és a címtemplom bulláját, majd békecsókot váltott az új bíborossal.

A szertartás az egyetemes könyörgésekkel és a miatyánk elimádkozásával folytatódott, majd a záróáldással ért véget. Az egyetemes könyörgések az egyházért, a pápáért, az új bíborosokért, a nemzetek vezetőiért, az egyház mártírjaiért hangzottak el. Utóbbit magyar nyelven Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga olvasta fel.

Erdő Péter bíborosi méltóságra emelése nagy öröm a magyar egyház számára, és egyben a magyar katolikus egyház és a magyar nemzet iránti nagyrabecsülés kifejezése is. Mostantól kezdve Paskai László bíborossal együtt két magyar bíboros van a testületben. Erdő Péter a bíborosi kollégium legfiatalabb tagja.

Mádl Ferenc köztársasági elnök - bíborossá kreálása alkalmából - táviratot küldött Erdő Péternek.

Eminenciás és Főtisztelendő Bíboros Úr!

Fogadja szívből jövő jókívánságaimat bíborossá kreálása alkalmából!A bíborosi testület legfiatalabb tagjaként a jövőbe vetett reményt testesíti meg a hívek és a jóakaratú emberek számára. Erre a reményre mindannyiunknak nagy szüksége van, hiszen az ezredforduló emberisége előtt olyan válaszutak nyílnak, melyekről dönteni biztos erkölcsi alapok nélkül nem lehet.

Országunk és a Kárpát-medencei magyarság jövőjét sem képzelhetjük el a Magyar Egyház szolgálata nélkül. Bízunk benne, hogy a vallásszabadság, az állam és egyház partneri együttműködése megadják azt a keretet, melyben felelős egyházi személyiségek és közéleti tisztségviselők együtt cselekedhetnek az ország javára.

Eminenciád prímás-érseki beiktatásán azt mondta, hogy szándéka szerint az Egyház történelme lesz tanítómestere. Kívánom, hogy ez a gazdag örökség adjon elég erőt, bölcsességet és reménységet magas hivatalához és szolgálatához! Isten áldása kísérje munkájában!

Medgyessy Péter miniszterelnök levélben üdvözölte Magyarország új bíborosát.

"Büszke vagyok arra, hogy hazánkat - Paskai Lászlóval együtt - immár két honfitársunk is képviselheti a katolikus egyház legtekintélyesebb intézményében, a bíborosi kollégiumban."

A kormányfő üzenete hangsúlyozza, hogy a modern demokráciák korában állam és egyház elválik egymástól, céljuk azonban a legfontosabb kérdésekben találkozik. A munkájukat jó szándékkal végző állami és egyházi vezetőknek egyaránt arra kell törekedniük, hogy hivatásuk gyakorlása nyomán jobb legyen annak a közösségnek az élete, amelyet képviselnek és szolgálnak.

Október 21-én délután az új bíborosok fogadták tisztelgő látogatáson a híveket.

Erdő Péter bíboros a VI. Pál- terem előcsarnokában fogadta a köszöntésére érkező híveket. A hosszú sorban türelmesen várakozó emberek egyenként járultak a főpásztor elé, akitől emlékül a Magyarok Nagyasszonyát ábrázoló szentképet és érmét kaptak. A szentképen a Chereődy-missaléból vett színezett fametszet látható, a Szűzanya trónusán ül, két angyal tart feje fölött koronát, karjában a Kisjézus. A trónszék alatt írás hirdeti: Sancta Maria Patrona Regni Hungariae. A szentkép hátlapján Erdő Péter püspöki jelmondata olvasható: Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem. Az ajándék érmén is Mária-ábrázolással találkozunk: Magyarok Nagyasszonya a Szent István-koronával, kezében jogar, karján a gyermek Jézus tartja az országalmát.

Az új magyar bíboros, prímás kedden este ünnepélyes fogadást adott bíborossá kreálása alkalmából a Római Magyar Akadémia aulájában.

Október 22-én délelőtt II. János Pál pápa ünnepi szentmisét mutatott be a harminc új bíborossal - az esős idő miatt nem a téren, hanem a Szent Péter-bazilikában A konfesszió-oltárnál ülő pápa jobbján foglaltak helyet a bíborosi kollégium régi tagjai, a balján pedig az új bíborosok. A Szentatya e szertartás során adta át az új bíborosoknak méltóságuk másik jelét, a gyűrűt.

A szentmise bevezető könyörgésében a pápa emlékeztetett arra, hogy október 22-e pápai szolgálata ünnepélyes kezdetének napja. A homíliát a Szentatya nevében Leonardo Sandri érsek, helyettes államtitkár olvasta fel.

"Ma megújítjuk Péter apostol hitvallását ebben a bazilikában, amely az ő nevét viseli. Ebben a bazilikában Róma püspökei, akik az évszázadok során követik egymást, összehívják az Örök Város és az egész világ híveit, és megerősítik őket a hit igazságában és egységében. Ugyanakkor, mint ahogy ezt jól kifejezi a téren látható Bernini-oszlopsor, ez a bazilika kitárja két karját az egész emberiség felé, jelezve, hogy az egyház kivétel nélkül, minden embernek hirdeti az evangéliumi jó hírt. Egység és nyitottság, szeretetközösség és küldetés: ez az egyház feladata, és ez különösen a péteri szolgálat kettős dimenziója: az egység szolgálata és a misszió. Róma püspöke örömmel megosztja ezt a szolgálatát az apostolok többi utódjával, akik szorosan kapcsolódnak hozzá az egyetlen püspöki testületben. Ősi hagyomány szerint ebben a szolgálatban Péter utóda különösen együttműködik a bíborosokkal. A bíborosi kollégiumban különösen visszatükröződik az egyház egyetemessége, Isten egyetlen népe, amely a Föld összes nemzetében jelen van."

A pápa örömmel fejezte ki háláját azért az értékes segítségért, amelyet a bíborosok nyújtanak számára. Külön köszöntötte a bíborosi testület új tagjait.

A homília elhangzása után került sor a bíborosi gyűrű átadására. A szentmisét Joseph Ratzinger bíboros, a bíborosi kollégium dékánja celebrálta. A hívek könyörgései hat nyelven hangzottak el.

II. János Pál pápa október 23-án fogadta az új bíborosokat, hozzátartozóikkal és a Rómába érkezett híveikkel együtt. A kihallgatáson Erdő Péter bíboros a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjas papjaival együtt volt jelen.

(VR/MTI/MK)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu