Uj Ember

2003.11.02
LIX. évf. 44. (2882.)

Az örök világosság
fényeskedjék
nekik

Főoldal
Címlap
Mindennél jobban elköteleződni...
A Szentatya bíborossá kreálta Erdő Péter prímás-érseket
A nagyvilágból
Garanciát az iraki keresztényeknek!
A boldogság kulcsa
Lelkiség
"Melyik a fő parancs?"
Szentírás-magyarázat
Van-e élet a halál előtt?
Homíliavázlat
A három mise tanítása
LITURGIA
A lateráni bazilika felszentelése
A HÉT SZENTJEI
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Az igazság megismerésének vágya
"Köszönjük, Szentatya"
Őexcellenciája II. János Pál pápának
Október, november
A KÉSZ tiltakozik
Lapszél
Így is lehet
Élő egyház
Segíteni egymáson - a legfőbb cél
Épülő karitászkapcsolatok a Vajdasággal
Istendicséret és áldás a zene
- Kőbányai beszélgetés -
Az igazság kis körei
Kettős ünnep
Europaschule
Fórum
Eltemetnek - de meghalunk-e?
Temetési szokások, halottkultusz
Liptay atya halálára
Fórum
Szerzetessírok a pannonhalmi temetőben
Fórum
"A legfontosabb, hogy igazat mondjunk"
Beszélgetés Jakab Gábor kolozsvári plébános, lapszerkesztővel
Könyvespolcra
Lénárd Ödön börtönversei
Ünnep
Bíborosok, kardinálisok
Közvetlen munkatársak
A pápát szolgálom - Rómában és odahaza is
Erdő Péter bíboros római nyilatkozata
A címtemplom - Santa Balbina
Ifjúság
"Elvezetni a fiatalokat az egyház kapujáig"
A Keresztény Munkásifjú Mozgalom nemzetközi találkozójáról
Otthonunk a hazában
Fiatalokkal beszélgetve
Országos karizmatikus találkozó
Rejtvény
Kultúra
Nagylelkűen élni az életet
Rainer Maria Rilke az elmúlásról
A magyar média magvetői
Amatőr filmszemlék és a keresztény kultúra
Nem vagyunk egyedül
Feledhetetlen mozdulat
Misszió
Segédmunkásnak jöttünk...
Hétszáz gyermeket bérmáltak a floresi Teréz anya-templomban
Mozaik
Emléknap Teréz anya tiszteletére
"Szent Vendelnek könyörgésére"
Missziósok ünnepe, utcai evangelizáció
Hollandia - két keréken
Új orgonával gazdagodott Érd
Kiállítás a "hazug ámulatról"

 

Istendicséret és áldás a zene

- Kőbányai beszélgetés -


A templom az igazi szent hely, ahol feldalolnak a lét reményei. A kőbányai Szent László-templom Lechner Ödön első szecessziós alkotása, a hazai szecesszió egyik remeke. Most nem a torony, a kék majolika, hanem e szín zenei távlata marasztal: egy kórus, amely nyolcvannégy éve megszakítás nélkül hallatja a hangját. Harminchat esztendeje a karnagya Varsányi István, aki most töltötte be hetvenedik életévét. Miksó Sándor apát plébános huszonhatodik esztendeje szolgál ezen a helyen. Hosszú idő után teljes szépségével fogadja látogatóit a gyönyörű műemlék templom, nemes kórushangzás, s a férfiak Schola Cantorumának gregorián-áhítata emeli a lelket a Végtelen felé. Istendicséret és áldás a zene - mondja a plébános. Már véget ért az esti mise, a karnagyot és a házigazdát kérdeztem.

- Megörököltem a színvonalas zenei életet. Amikor idejöttem, várt a kórus, ám igen mostoha körülmények között... - emlékezik a plébános. - A próbateremben a kóristák "talpa alatt fütyült a szél", de minden első vasárnap a szentmisén a teljes kar énekelt, aztán minden harmadik vasárnapra behoztuk a gregoriánt is.

Szinte legendás már itt egyházzenei "programjával" a nagyhét...

- A liturgikus ének számunkra nagyon fontos. A hagyomány nemes példája Jeremiás próféta siralmai a Kaposi-féle dallamanyaggal, magyar nyelven, ahogyan Dobszay László ajánlotta, átadta nekünk 1985-ben. A Szent László-búcsút bezáró esti misén is remekművek hangzanak fel mindig, Farkas Ferenc a kórusnak írta - Csanád Béla fordítására - a Szent László-éneket. Aztán itt vannak az őszi rekviemek, például Fauré, a francia komponista gyászmiséje. A számos ősbemutató év közben, egyúttal a folytonos készülés, hangzásnemesítés iskolája, a fölemelt szív éneke. Mozart Oltáriszentség-litániái, Dvorák Stabat Matere és sorolhatnám. Több mű hanglemezre, szalagra, CD-re került, például a jubileumi évben énekelt Gounod Szent Cecília-mise.

A nehéz időkben hogyan léteztek?

- A karnagy úr nem ijedt meg sohasem az árnyaktól. 1978-ban ott voltunk Czestochowában, a Sacrosong nevű egyházzenei "fesztiválon", ahol második helyen végzett a kórus. Karol Wojtyla bíboros írta alá a diplománkat. Két hét múlva pápává választották. Lékai bíboros valahányszor hozzánk jött, cinkos mosollyal csóválta a fejét: "Ejnye, ejnye, már megint csavarogtak. Hol is énekeltek legutóbb?"

- 1981-ben a salzburgi dómban dicsérhettük az Urat - veszi át a szót Varsányi István. - Utána odajött hozzánk egy spanyol kórusmenedzser, és meghívott Barcelonába. Kialakult a csereakció. Hetven emberrel utaztunk, vittük Szent László és a magyar egyházzene hírét.

Hány éves volt, amikor az egyházzene szolgálatába állt?

- Tizenhat, az azóta lerombolt Golgota téri kápolnában a harmónium mellett kezdődött. Szabó József volt a lelkész, akit Mindszenty bíboros helyezett oda. Aztán őt is lecsukták, majd segédmunkás lett. 1957-ben a debreceni Szent Anna-plébániatemplomban folytattam a munkát, majd Pusztaszabolcson. ´59-ben kerültem Rákosfalvára, 1967-től vagyok Kőbányán, ahol Incze Aurél örökségét vettem át, harminchat tagú énekkart. Azóta hatvan-hetven a taglétszámunk, sok fiatallal.

Dokumentumok sorakoznak a próbateremben. Az egyik Kodály kézirata...

- A tizenhat esztendős korában írt Stabat Materé -, melyet zenetörténeti kuriózumnak tartok. Még Szepesdy Sándor plébános kérte a mestert, döntse el, melyik műve az eredeti. A Koudela-féle változat ugyanis több díszítést tartalmaz. Elküldte, s ráírta a sajátját, s hogy érdemén felül terjedt el az esztergomi kispapok jóvoltából, akiknek írta.

- A hetven esztendőből huszonhatot együtt töltöttünk el - folytatja ismét Miksó Sándor. - A karnagy keze alatt "felnőtt" az énekkar, soha nem jönnek zavarba. Egy alkalommal valaki megbetegedett, a zenés szentmisén "műsort" kellett változtatni. A másik mű is készen állt: hangban és lélekben. Emlékszem: Mozart Koronázási miséje volt...

Legutóbb hol énekeltek?

- Klagenfurtban. A megyés püspök hívott meg minket a dómba. Csupa magyar művet énekeltünk, köztük Hidas Frigyes 1992-ben komponált miséjét a kommunizmus bukásának örömére, a Békesség királynője tiszteletére. Agnus Dei - Isten Báránya tételében fölcsendül a Himnusz.

Jó nevű orgonaművészek szolgáltak /szolgálnak a miséken, koncerteken...

- Hosszú lenne felsorolni. Sikereinkhez éveken át sok segítséget nyújtott Áchim Erzsébet, 2002-től Király Csaba orgona- és zongoraművész. Jelenleg végzős, nagyon tehetséges orgonistánk van: Horváth Márton. Az Önkormányzat tizenhárom millióval rukkolt ki az orgona korszerűsítésére. Sikerült.

Mire emlékszik legszívesebben?

- Néhány fellépésünk már szóba került - a liturgikus szolgálat mellett, amely a leglényegesebb. Két éve meghívást kaptunk a Simándi József halálának ötödik évfordulóján rendezett zeneakadémiai hangversenyre . 1991-ben a budapesti III. Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diplomát kaptunk.

Tóth Sándor

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu