Hit és lélektan

A Szentírás gyógyító képei

Beszélgetés Anselm Grün bencés szerzetessel

 

Anselm Grün

Anselm Grün neve a magyar olvasók előtt sem ismeretlen. A Pannonhalmán megjelenő Bencés lelkiségi füzetek sorozatában már számos írása napvilágot látott. Rövid tanulmányaiban a pszichológiában is jártas Grün a lélektan és a lelki élet határterületeiről ír. Sokat elárulnak magyarul is napvilágot látott füzeteinek címei: Álmaink és lelki életünk; Hallgatni arany (A hallgatás igénye); Böjt: test és lélek imája; Alulról induló lelkiség; Az egészség mint lelki feladat; Az emberélet útjának felén…; Imádság és önismeret. Írásaiban a szerző együtt szemléli a Biblia tanítását, a keresztény hagyományt – elsősorban az ókeresztény kor atyáinak, szerzeteseinek bölcsességét –, illetve a lélektan eredményeit, s e több oldalról megvilágított és megerősített – és a gyakorlatban kiérlelt – lelkiségről ad számot. Füzetei gyakorlati útmutatók a kiegyensúlyozott, egészséges élet megvalósításához. Nem beszél el az olvasó feje fölött – a nagyon is esendő emberi természetről és a kinyilatkoztatás nekünk szóló kihívásairól egyszerre szól. A münsterschwarzachi apátságban élő szerzetest munkájáról, hivatásáról kérdeztük.

Honnan ered sajátos, kettős – a szerzetesi mellett a lélektanhoz fűződő – hivatása?

– A hetvenes évek óta foglalkozom lélektannal. Ekkor ismerkedtem meg a neves svájci pszichiáter, Carl Gustav Jung műveivel. Teológiai tanulmányaim idején kezdtek foglalkoztatni a hit lélektani vonatkozásai. Tájékozódásom alapját emellett Graf Dürckheim keleti, zen-meditációs kurzusai jelentették. Ő a jungi pszichológiát ötvözte a zen-meditációval. Az egyetemen nem tanultam pszichológiát – teológus és üzemgazdász vagyok. A lélektan segítséget ad számomra, hogy hitemet jobban megértsem, és meg tudjam különböztetni, mi az, ami benne egészséges, és mi az, ami megbetegít. Lelkipásztori gyakorlatom során is egyre inkább úgy éreztem, szükségesek pszichológiai ismeretek, hogy az embereket gondjaikban helyesen tudjam kísérni.

Mit jelent az Ön hitében, vallásos gyakorlatában a Szentírás és a lélektan kapcsolata?

– Szerzetesként napi meditációim a Bibliából merítenek. A személyes meditáció gyakorlata a szív imádsága, ahogyan azt a IV. század óta a szerzetesek tanítják. Az emberiség ősi, kollektív szimbólumait, az úgynevezett archetipikus képeket tanulmányozó jungi pszichológia segítségével a Szentírás tanítása újszerűen értelmezhető. A bibliai nyelvezet képszerűségét megpróbálom a személyes tapasztalat tükrében elemezni. Ennek fényében mindent, ami bennem él, Istennek nyújthatok az imádságban – lényem árnyoldalait is.

A Szentírás tanulmányozása a lélektan segítségével azt mélyíti el bennem, amit a régi szerzetesek az önismeret útjának neveztek. Ez volt számukra az Isten megismerésének és a vele való találkozásnak az előfeltétele. Számomra a mélylélektani írásmagyarázat segítség abban, hogy életemben Jézus Krisztussal mint Megváltómmal és Üdvözítőmmel találkozzam. Segít nekem megérteni a képek nyelvét, amelyekben a Biblia elmondja, mi történt Jézus Krisztus körül, s abban is, hogy a képekben magamra is rátaláljak. Ezek gyógyító képek, amelyek által maga Isten érint meg engem, hogy begyógyítsa sebeimet, és megnyissa nekem életem titkát. A mélylélektani tolmácsolás nem akarja a Bibliát a lelkemben lejátszódó események jellemzésére redukálni, hanem Jézus Krisztust igyekszik bebocsátani szívem belső világába.

Honnan meríti írásai témáját? Könyvein kívül hogyan osztja meg gondolatait, tapasztalatait másokkal?

– A könyveimben felbukkanó gondolatokat gyakran azok inspirálják, akikkel lelki beszélgetéseket folytatok, illetve akik a kurzusaimat látogatják. Gyakran találok olyan témákra, amelyekkel a későbbiekben is szeretnék foglalkozni. Prédikációimban is meg szoktam osztani ezeket a gondolatokat hallgatóimmal. Sok rendtársam is olvassa könyveimet. Ők is továbbadják gondolataimat beszédeikben. Hétvégi tanfolyamaimon – vendégházunkban vagy egy más városban – a könyveimben olvasható módszerekről és témákról esik szó. Ezeket az alkalmakat világiak is látogathatják. Sohasem csak előadásokat tartok, az elméletet kiegészítem bibliai szövegeken alapuló meditációval, testgyakorlatokkal, mozdulatokkal kifejezett imádsággal.

Van egy lelkigyakorlatos házunk, krízisbe jutott papok és szerzetesek részére, akik három hónapos terápiás lelki vezetést kapnak. Csoportos és fizikai munka segíti őket, hogy belső életük előrelendüljön. Nagyon sokan hívnak, hogy egyéni beszélgetést vagy lelki vezetést kérjenek. De e kérésekre – időhiány miatt – majdnem mindig nemet kell mondanom.

Milyen kérdésekkel keresik fel leggyakrabban?

– A problémák igen sokfélék. Papok esetében elégedetlenség a hivatással, kiégettség, életkrízisek vagy szerelmi kapcsolat. Világiaknál gyakoriak a házasság gondjai, a depresszió, a hit válsága vagy a helytelen, beteg vallásos nevelés problémái, illetve a spirituális tapasztalat, az istenélmény utáni vágy. Az egyéni lelkigyakorlatoknál a pszichológia mindig háttérben marad. Viszont mindig igyekszem a lelkigyakorlatot végző ember személyes helyzetére vonatkozó bibliai részt keresni, amelynek alapján elmélkedhet.

Beke Csilla – Szigeti László

 

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]