INNEN-ONNAN

 

Börtönök ünnepsége Manilában

Négyezer fogoly és harminchárom halálraítélt vett részt Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában a börtönök jubileumi ünnepén, amely során virágszirmokat hintettek a Mantilupa fogház tetőterére, a siralomházban pedig kitették a gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz ereklyéjét. A Fides missziós hírügynökség szerint nagy meghatottság és taps kíséretében hordozták körbe az ereklyét.

MK

Éhhalál Angolában

Angolában naponta több mint kétszáz ember hal éhen, mivel a polgárháború miatt nem tudták elvégezni a mezőgazdasági munkákat. Az Afrika déli részének fejlődésével foglalkozó szervezet Zimbabwe fővárosában most közzétett jelentése szerint Angolában a polgárháború még súlyosabbá tette az egyébként is aggasztó élelemhiányt. Mindehhez még az is hozzájárul, hogy az utóbbi hónapokban nem volt elég csapadék. A polgárháború kétmillió személyt, vagyis az ország lakosságának egyhatodát menekülésre kényszerítette. Hárommillió személy egyáltalán nem jut hozzá a segélyadományokhoz, így tehát a lakosság fele súlyos élelemhiánytól szenved.

MK

Jezsuita csillagász

A bajorországi Ingolstadt múzeumában kiállítás emlékezik meg a város híres jezsuita csillagászáról. Christoph Scheiner (1575-1650) Galileitől függetlenül maga is felfedezte 1611-ben a napfoltokat a Szent Kereszt-templom tornyában berendezett csillagvizsgálója segítségével. Megalkotta az első holdtérképet. Felfedezte az első sokszorosítógépet és kicsinyítőgépet. Optikával foglalkozva leírta a szem anatómiáját és számos részét.

(Kathpress)


Diakónusok szentévi ünnepe

Dario Castrillon Hoyos bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa 21-én szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában az állandó diakónusoknak, és felszentelt húsz új diakónust. Ezzel a szentmisével ért véget az állandó diakónusok római jubileuma, amely 18-án, pénteken kezdődött.

Castrillon Hoyos bíboros homíliájában összefoglalta a diakónusok hármas szolgálatát: az Ige, az Eucharisztia és a szegények szolgálata az Úr Krisztus példájára, aki mindenkinek szolgája lett. Mindenekelőtt Isten szavát kell hirdetniük, amely nyugtalanítja sokak lelkiismeretének hamis békéjét és megérintheti a megkeményedett szíveket is. Isten szavát hirdetni úgy, ahogy az egyház mindig is tette, nem önkényes értelmezésekkel hízelegve a hallgatók fülének; Isten szavát lefokozás nélkül, habozás és félelem nélkül az uralkodó kultúrákkal szemben. Az igazság ítéli meg az eseményeket, nem pedig fordítva, ahogy sajnos gyakran megtörténik. Isten szava képes ledönteni a bálványokat, eltüntetni az előítéleteket, a világ hamisságait és megszabadítani az embert a bűn sokfajta rabszolgaságából. A diakónus így az új világ prófétája lesz, olyan üzenet hordozója, amely fényt vet a világ súlyos problémáira.

A Szentatya a vasárnap déli Úrangyala előtt mondott beszédében szeretettel köszöntötte az állandó diakónusokat és családtagjaikat, kiemelve a rájuk bízott szerep fontosságát.

VR/MK

Elhunyt Carlos Chagas biofizikus

Február 16-án Rio de Janeiróban, 89 éves korában elhunyt Carlos Chagas neves biofizikus, a Pápai Tudományos Akadémia volt elnöke. Annak idején II. János Pál pápa őt kérte meg, hogy irányítsa a Galilei „rehabilitálását” előkészítő bizottságot. Hosszú tudományos pályafutása során a brazil tudóst számos ország egyeteme díszdoktori címmel tüntette ki.

VR/MK


Lengyelországi vallások

A londoni The Tablet varsói tudósítója írja, hogy több nyugat-európai országban csak akkor jegyeznek be egy vallási közösséget, ha legalább 150 éve létezik az országban, és legalább háromezer tag kéri ezt aláírásával. Ezzel szemben Lengyelországban – akárcsak nálunk – 1989-ben az utolsó kommunista kormány olyan törvényt fogadtatott el a lelkiismereti szabadságról – nyilván a többségi katolikus egyház gyengítése céljából, és „liberalizmusa” bizonyítására –, hogy időhatár nélkül tizenöt alapító aláíró kérheti egy új vallási közösség bejegyzését. Ezt 1998-ban legalább százra emelték. Lengyelországban ezért most a katolikus egyházon kívül százhuszonhat vallási közösséget tartanak számon, köztük tizennégy féle buddhista, kilenc hindu és hétféle mohamedán szektát.

(The Tablet)

Mostar volt püspöke meghalt

Mostar-Duvno nyugalmazott püspöke, Pavao Zanic, aki mindvégig kételkedett a medjugorjei jelenések hitelességében, nyolcvanegy éves korában elhunyt. 1993 óta volt nyugdíjban. Annak idején az egyházmegyéjében dolgozó ferencesekkel éles küzdelmet vívott, amikor több plébánia vezetését helyettük egyházmegyés papjaira kívánta bízni. Amikor az állítólagos jelenések során a Szűzanya két elmozdított ferences pártját látszott fogni, Zanic püspök végképp a kételkedők oldalára állt.

(The Tablet)

Corinna May hitvalló dala

Nemcsak a techno és a szakrális popzene, hanem a mindenki számára könnyen megközelíthető szórakoztató zene is gyakrabban nyúl vallási témákhoz, sőt imaszövegekhez – olvasom a freiburgi Christ in der Gegenwart című hetilapban. Nem csak Cliff Richard „Miatyánk”-ja lett sikeres, népszerű dal, a sikerlista éllovasa Nagy-Britanniában.

Corinna May, aki karrierjét egy gospelkórusban kezdte, az európai slágerversenyen május 13-án Stockholmban Németországot „I believe in God” (Hiszek Istenben) című hitvalló dalával fogja képviselni. A vak énekesnő nem csupán előadja ezt a dalt – nyilatkozta –, hanem személyes hitvallásaként énekli. „Isten ad bátorságot nekem az életre. Ő az én erőforrásom”—mondotta Corinna May.

A színvonalas katolikus hetilap hozzáfűzi: Ne intézzük el egy kézlegyintéssel ezt a jelenséget, hogy itt jól eladható giccsről van szó. Jóllehet van abban igazság, hogy a „keresztény” jelző napjainkban a szórakoztató iparban olyan különlegesség, amely reklám is lehet. Mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Nyugat-Európában bizonyos vallási „mélyáramlatok” hatnak a közvéleményben. Ez elgondolkoztató.

R.P.

Szentévi bélyegek

A Vatikáni Posta a négy római patriarkális bazilika homlokzatát, mögötte pedig egy-egy mozaikképet ábrázoló bélyegsort adott ki 800, 1000, 1200 és 2000 lírás címletekben. Feliratuk: „Vatikánváros. Szentév 2000” Ugyanakkor külön sorozatuk harmadik, befejező része is megjelent, az eddigi szentéveket meghirdető pápák arcképeivel és címereivel XIV. Benedektől II. János Pálig, 300–2000 lírás címletekben. Egy kiegészítő emlékblokk a Szent Péter szentévi kapuján belépő II. János Pált ábrázolja, benne a 2000 lírás bélyeggel, melyen a jelenlegi pápa arcképe látható.

Izland kereszténnyé válásának idei millenniuma alkalmából a Vatikáni Posta Izlanddal közösen jelentetett meg emlékbélyeget egy XV. századi oltárképpel.

(Kathpress)

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]