MENJETEK, TANÍTSATOK..., KERESZTELJETEK MEG... MINDEN NÉPET. (Mt 28, 19)

 

Az Új Emberben új rovat "születését" jelzi ez az oldal, üdvösségünk 2000. és magyar kereszténységünk 1000. évfordulójának ünneplése évében.

Ez a MISSZIÓS ROVAT szorosan kapcsolódik is mindkét évfordulóhoz. Hiszen, ami két évezreddel ezelőtt kezdődött, az az egyetemes emberiség üdvösségvágyának valóra válását jelentette. Krisztus Egyházának pedig az a missziója, hogy ezt az örömhírt (=Evangélium) minden új generációnak hirdesse. Ennek a krisztusi örömhírnek lett részese és követője 1000 évvel ezelőtt magyar népünk is, - további létét halálosan veszélyeztető nagyon súlyos történelmi helyzetben. Első királyával, Szent Istvánnal együtt jól választott, amikor szívesen fogadta a keresztény hit hirdetőit. Ezek főként az Európa népeit már fél évezred óta misszionáló bencés rend tagjai voltak. Krisztus szeretete (v.ö. 2Kor 5,14) és végrendelete teljesítésének szándéka sürgette őket: "Menjetek, tanítsatok minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében..." (Mt 28,19)

Kereszt

Igen, a krisztusi hitre térve jól választott a magyar nép. Ennek a hitnek elfogadása mentette ki az akkori halálos veszélyből, és ehhez a hithez való hűsége biztosította nemzeti léte fönnmaradását a következő századok végveszéllyel fenyegető viharaiban is. Contra factum non valet argumentum. Az ősi latin filozófiai elv értelme magyarul: A tényeket nem lehet megcáfolni. Ezért az előbbi történelmi tanulságra hivatkozva jelenthetjük ki: Hazáját szerető és annak javát szolgáló magyarnak lenni 1000 éve annyit jelent, mint hitvalló kereszténynek lenni.

Elődeink e hazában mindig igyekeztek nemcsak élni, hanem másokhoz is eljuttatni keresztény hitüket. Drága kincsnek tartották azt (v. ö. Mt 13,44; Hozsanna 223/5), amelyet azzal hálálnak meg leginkább, ha másokkal is megosztják. A magyar egyháztörténelem bőséges adattal szolgál erre vonatkozóan, melyet a későbbiekben ismertetünk.

Rostás Sándor SVD
a PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK
országos igazgatója

MÁRIA , AZ EGYHÁZ ELSŐ MISSZIONÁRIUSA, AZ EVANGÉLIUM HIRDETŐINEK SEGÍTŐJE ÉS PÉLDAKÉPE A teremtő Isten az élet forrása, - de annak továbbadását és gondozását az anyákra bízta. Ez érvényes mind a fizikai, mind a természetfölötti életre. Amint ugyanis mindnyájan édesanya szülötteként jövünk a világra, úgy üdvösségünk is anya által érkezett hozzánk: Üdvözítőnk Szülője által. Mivel Mária Jézus végrendeletéből - Ő a te fiad; Ő a te anyád; (Jn 19,26-27) Krisztus minden követőjének anyjává lett, Ő lelki anyai hivatását az emberi történelemben szüntelenül gyakorolja. Ezt annak érdekében teszi, hogy megváltó Fiát megismerve minél több embernek Jézusban örök élete legyen. Ezért választotta Szentatyánk az Imaapostolság márciusi missziós szándékának az itt következő témát, melyet most az alábbiakban röviden ismertetünk: IMÁDKOZZUNK, HOGY MÁRIA, ÜDVÖZÍTŐNK ÉDESANYJA OLTALMAZZA ÉS SEGÍTSE A MISSZIONÁRIUSOKAT APOSTOLI MUNKÁJUKBAN.

Ezzel az új MISSZIÓS ROVAT sorsát is Égi Anyánk pártfogásába ajánljuk. Érje el rendeltetése szerinti célját:

- Mindenkiben, aki olvassa, ébredjen föl és növekedjék a missziós lelkület; - Sok nagylelkű adakozó biztosítsa a katolikus missziók anyagi szükségleteit; - Jézus hívó szavára, ifjak és leányok körében, támadjanak új missziós hivatások is.

A II. VATIKÁNI ZSINAT bőven tárgyalta Mária szerepét az emberiség üdvösségre jutásában. Az Egyház missziós kötelezettségéről szóló tanításában ezt írja: a hithirdetők "buzgón könyörögjenek az összes keresztény hívővel együtt, hogy Szűz Máriának, az Apostolok Királynőjének közbenjárására meg tudják nyerni a nem keresztény népeket is az igazság megismerésére" (Ad Gentes 42).

Néger kisfiú

VI. PÁL PÁPA korunk evangelizációjáról szólva megállapítja: MÁRIA "PÜNKÖSD REGGELÉN A SZENTLÉLEK ÖSZTÖNZÉSÉRE IMÁJÁVAL TÁMOGATTA AZ EVANGÉLIUM HIRDETÉSÉNEK KEZDETÉT". Majd így buzdít: "... Ő legyen a folytonosan megújuló evangelizáció vezérlő csillaga, amelynek megvalósulását az Úr végrendelete iránti hűségből hivatott elősegíteni, különösképpen ezekben a nehéz, de reményteli időkben" (Evangelii Nuntiandi 82).

II. JÁNOS PÁL PÁPA egész enciklikát szentelt a Megváltó Édesanyjának (Redemptoris Mater). Az 1998. évi Miszsziósvasárnapra szánt üzenetében pedig kizárólag azzal a küldetéssel foglalkozik, amelyet Mária tölt be az Egyháznak minden néphez szóló missziójával kapcsolatban: "A SZENT SZŰZ AZ ELSŐ, AKI AZ ÖRÖMHÍRT MEGKAPTA, ÉS SZINTÉN Ő AZ ELSŐ, AKI AZT TOVÁBBADTA (evangelizata et evangelizatix)". Ő egy személyben JÉZUS ANYJA ÉS TANÍTVÁNYA is. Vállalt hivatásán keresztül KRISZTUS KÖVETÉSÉNEK MINDEN ÖRÖMÉT ÉS SZENVEDÉSÉT MEGTAPASZTALHATTA, - előbb, mint a misszionáriusok, - ezért tud velük együttérezni. Bízzanak hát Máriában!

Szentatyánk megismétli, amit már elődje is hirdetett: MÁRIA MÁR AZ APOSTOLOK ÉS AZ ŐSEGYHÁZ ÉLETÉBEN GYAKOROLTA EGYETEMES ANYASÁGÁT, amellyel kereszten haldokló Fia ruházta föl. Ez az Utolsó Vacsora termében kezdődött, ahol buzgó imában Jézus tanítványaihoz társulva kérte és várta a Szentlelket a születő Egyházra (Redemptoris Mater 26).

Néger lány

MÁRIA MISSZIÓS HIVATÁSÁNAK MIBENLÉTE A MAI VILÁGBAN igazodik ahhoz a tanításhoz, ahogy a Zsinat újrafogalmazta az egyházképet, illetve az Egyház viszonyát a többi valláshoz. Ő, Aki együtt imádkozott az első keresztényekkel az Egyház létrejöttét megelőzően, "... ma is egyesülve az ég összes megdicsőült lelkével és angyalával, KÖZBENJÁR SZENT FIÁNÁL, HOGY A NÉPEK CSALÁDJA, - mind a keresztények, mind pedig, akik még nem ismerik az Üdvözítőt, - TESTVÉRI BÉKESSÉGBEN ÉS EGYETÉRTÉSBEN ISTEN EGYETLEN NÉPÉVÉ EGYESÜLJENEK, az egy és oszthatatlan Szentháromság dicsőségére (Lumen Gentium 69).

A MISSZIONÁRIUST SZOROS ÉS BENSŐSÉGES KAPCSOLAT FŰZI A SZŰZANYÁHOZ.

A missziós kereszt átvétele után általában egy MÁRIA-KEGYHELYTŐL indul szolgálati helyére. Tevékenysége folyamán szüntelenül bizalommal kéri az Apostolok Királynője segítségét és oltalmát. Igehirdetésének lényeges része a Megváltó Édesanyjának megismertetése és TISZTELETÉNEK MEGGYÖKEREZTETÉSE. Ennek nyomán számos új Mária-szentély létesül, melyek a tapasztalat szerint más vallások követői számára is kedvelt zarándokhelyekké válnak. MÁRIA "NÉPSZERŰSÉGE" ÁLTAL KÖZELEBB SEGÍT MINDENKIT ISTENHEZ. Egy Afrikában, Tanzániában működő miszszionárius írja: "Amikor egy új missziós állomást létesítünk, az első vallási ábrázolás, amelyet ismertetünk, a Szűzanya képe vagy szobra. MÁRIÁN KERESZTÜL JOBBAN MEG TUDJUK ÉRTETNI JÉZUSNAK, ISTEN FIÁNAK SZEMÉLYÉT,

Kisgyerek

Aki Istenként a Szűzanya méhében öltött emberi testet".A hithirdetők napról-napra tapasztalják, de az új keresztények is hamarosan MEGISMERHETIK AZ ÉGI ANYA PÁRTFOGÁSÁT. Az afrikai GUINEA BISSAUBAN nemrég lezajlott háború idején a nép és a hithirdetők a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt SZÉKESEGYHÁZBA menekült. Számos bomba hullott az épületre, de csodálatos mádon egy sem robbant fel. Így SENKI NEM SÉRÜLT MEG. Ebben a templomban a menekültek SZÜNET NÉLKÜL FELVÁLTVA IMÁDKOZTÁK A RÓZSAFÜZÉRT.

MÁRIA MISSZIÓS SZEREPE MA IS VITATHATATLANUL FONTOS AZ EGYHÁZ ÉLETÉBEN. Ő 2000 évvel ezelőtt E VILÁGNAK ADTA ÜDVÖZÍTŐ SZENT FIÁT ÉS UGYANEZT TESZI MA IS SZÜNTELENÜL. Ezért bízza a Pápa missziós enciklikája befejezésében Jézus Anyjának pártfogásába az Egyházat és "különösen mindazokat, akik a missziós szolgálat teljesítésére szentelték magukat a mai világban" (Redemptoris Missio 92).

(Támogatását a Pápai Missziós Művek
a 11705008-20182041 számlaszámon várja.)

Vízesés

 

Kedves Barátunk!

Sok szeretettel várunk lelkigyakorlatunkra, melynek témája a misszió. Néhány főbb kérdésre keressük közösen a választ: – mit je!ent a XXI. század küszöbén misszionáriusnak lenni? – hogyan lehetünk jó misszionáriusok környezetünkben és a harmadik világban? – betekintést kapunk a világmisszió tevékenységébe. Ha szívesen eltöltenél néhány napot Dél-Amerikából, Pápua Új Guineából, a Fülöp-szigetekről és még sok más helyről érkezett misszionáriusokkal, gyere; hívd barátaidat is!

Időpont- 2000. 04. 15. 18.00-tól 04. 18. 8.00-ig
Hely.- Szent Imre Missziósház Kőszeg Park u. 1.

Tel. 94/362-323

Részvételi feltétek: Ez alkalommal 15-30 éves fiúk számára tartjuk lelkigyakorlatunkat.
Jelentkezés: Levélben vagy telefonon 2000.04. 10.-ig.

Lelkigyakorlatunk díjtalan.

 

Cikk [ 1 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]