INNEN-ONNAN

 

Készül a csúcstalálkozó

Longin németországi orosz ortodox metropolita úgy nyilatkozott a vatikáni rádiónak, hogy folynak az előkészületei II. János Pál pápa és II. Alekszij moszkvai pátriárka találkozójának. Lehet, hogy ez Bécsben lesz, főleg Franz König bíboros miatt, aki sokat tett a katolikus-ortodox párbeszéd érdekében. Az sem világos még, hogy a találkozó idén vagy csak jövőre lehetséges.

(Kathpress)

Életvédő mozgalmak felvonulása Washingtonban

Január 24-én tartották az Egyesült Államok fővárosában az életvédő menetet a különböző abortuszellenes szervezetek, abból az alkalomból, hogy az USA legfőbb törvényhozása 27 évvel ezelőtt legalizálta az abortuszt. A tiltakozó megmozdulások a Fehér Ház melletti metodista templomba igyekvő Bill Clinton elnöknek transzparensek sokaságával jelezték, hogy akadályozza meg ártatlan életek kioltását. Ezzel egy időben, a New York-i Szent Patrick-templomban tartott szentmisén John O’Connor bíboros homíliájában az élet szentségét hangsúlyozta, és minden hívőt arra kért, hogy erősítsék meg álláspontjukat az abortusszal szemben.

Az idei életvédő menet a novemberi elnökválasztás miatt kap különleges hangsúlyt. A Legfelsőbb Törvényszék több tagjának lejár a mandátuma, és helyükre a Fehér Ház új elnökének kell majd új bírákat jelölnie. A republikánus párti kandidátusok mind abortuszellenesek, tehát esetleges győzelmük lehetővé tenné az abortusz korlátozását, esetleg törvényes betiltását. A demokrata párti jelöltek azonban az abortusz jelenlegi gyakorlata mellett foglalnak állást.

VR/MK

Iszlám előretörés

Nigériában már az ötödik szövetségi tagállam vezette be az iszlám Sariját, az iszlám egyházjogot a büntetőjogban. Nigéria 36 szövetségi államból áll. A kereken 110 millió lakos 45 százaléka keresztény (főleg délen). A mohamedánok főleg északon élnek. A mohamedán szélsőségesek keltette villongásoknak az utóbbi évtizedben ezer keresztény áldozata volt. A felső-egyiptomi El Kose településen mohamedánok és kopt keresztények összecsapása 21 személy halálát okozta. A hatóságok már több mint száz, túlnyomórészt mohamedán személyt tartóztattak le.

(Kathpress)

Skót bíboros a homoszexualitásról

Thomas Winning skót bíboros — 750 ezer skóciai katolikus egyházfője — tiltakozott a brit kormány terve ellen, hogy az iskolákban felvilágosítást adjanak azonos neműek életközösségéről. A bíboros a társadalom „hallgató többségével” együtt a homoszexuális cselekedeteket perverzitásnak tartja, és bejelentette, hogy egy buszvállalat tiltakozó akcióját anyagilag is támogatja.

Winning bíboros állásfoglalását az összes nagy-britanniai keresztény egyházak hasonlóan egyértelmű nyilatkozata követte. Jonathan Sacks, nagy-britanniai főrabbi is elítélte, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás során a homoszexuális együttélésről is tájékoztassanak. Félő, hogy ezzel egy lépést tesznek a házas együttéléssel való egyenlő értékelés felé. Nem helyes a homoszexuális életstílust propagálni — mondotta. A mohamedánok tanácsa is ellenzi az eddigi tiltó szabályozás feloldását az iskolákban.

Winning bíboros tehát nem magánvéleményt, és nem is csupán katolikus vagy keresztény álláspontot fejezett ki. Különbség van a homoszexualitás propagálása és a homoszexuális ember iránti együttérzés, emberséges és keresztény magatartás között.

(KNA, Kathpress)

Kína szigorítja a vallások ellenőrzését

A nemrégiben lezajlott püspökszenteléssel kapcsolatos országon belüli ellenkezések és a Karmapa Láma szökése Tibetből arra kényszerítette a kínai vezetést, hogy fokozza a vallások ellenőrzését az ország politikai stabilitása érdekében. A kormány a vallásokban, de különösen a kereszténységben az ellenséges Nyugat beszivárgását látja. Kilenc, az állam által is elismert (úgynevezett hazafias) egyházhoz tartozó pap utasította vissza püspökké szentelését a pápa iránti tisztelet jeleként, ami más okokkal együtt a szigorúbb felügyeletet eredményezte.

Zenit/MK

A francia elnök a szegény országok adósságairól

Jacques Chirac francia elnök javaslatot tett arra, hogy töröljék el a szegény országok külföldi adósságait. Így tényleges és igazi szolidaritási etikát lehet teremteni világszinten — mondotta az elnök, aki azt tervezi, hogy elképzelését előterjeszti a világ legfejlettebb államainak (G7) következő ülésén, amelyre júliusban kerül sor Japánban.

„A szolidaritás etikája nélkül nem leszünk képesek megelőzni a természeti katasztrófákat, nem érhetünk el eredményeket a környezetvédelmi egyezmények és a leszerelés terén, amint az AIDS és más fertőző betegségek csapását sem tudjuk megelőzni, és nem vehetjük fel a harcot a szervezett bűnözéssel, a drogkereskedelemmel és a terrorizmussal szemben” — figyelmeztetett Jacques Chirac.

(VR/MK)

Az elfelejtett Venezuela

A súlyos árvízkatasztrófa óta a Karitász még csak az otthontalanok egyhatodán tudott segíteni. A külföld pedig alig segített, mintha a sok katasztrófa miatt e távoli országról elfeledkeztünk volna. Különösen La Guaira, Caracas, Los Teques és Guarenas egyházmegyék károsultak. A kétszázezer otthontalan ideiglenesen, katonai sátrakban nyert elhelyezést.

(Zenit)

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]