Ünnepi asztal

 

"Legbensőbb lényege szerint az ember olyan teremtmény, aki nemcsak dolgozik és gondolkozik, hanem énekel, táncol, imádkozik is, történeteket mesél és ünnepelni is tud. Ha egy kultúrából eltűnik az ünnepélyesség igénye, akkor valami általánosan emberi kerül veszélybe. A mi kultúránkhoz a közös étkezés is hozzátartozik. A terített asztal is kapcsolatot teremt közöttünk, beszélgetésre indít, közösséget fejez ki egymáshoz kapcsol minket, kiemel a hétköznapiságból. Nehezebb volna az életünk ilyen alkalmak nélkül. Ezért megéri barátainkat asztalunkhoz hívni, de az "asztal kultúráját" a családban is ápolni, asztalunkat szépen teríteni."

(Harvey Cox)

Pierogi
(A lengyel konyhából)

Hozzávalók: 40 dkg savanyúkáposzta, 2 dkg szárított vargánya gomba, só, bors, közepes méretű vöröshagyma, 1 tojás, liszt.

A töltelék elkészítése: A káposztát kinyomkodjuk, utána hideg vízbe tesszük, majd húsz percig főzzük. Ha kihűlt, újra kinyomkodjuk és ledaráljuk. A gombát már előző estétől hideg vízben áztatjuk, majd húsz percig főzzük. Utána ezt is kinyomkodjuk és ledaráljuk (akár a káposztával együtt). Ezt a darálékot (gomba, káposzta) ízlés szerint sózzuk, illetve borsozzuk. A hagymát összevágjuk, két kanál olajban megpirítjuk, majd elkeverjük a darálékkal.

Tészta készítése: Közepes állagú galuskatésztát készítünk. A lisztet és a tojást vízzel elkeverjük. Gyúródeszkán szétterítjük. Nagy pogácsaszaggatóval a tésztát kiszaggatjuk és a közepébe helyezzük a tölteléket. Ezután a tésztát félbehajtjuk és az így elkészült félholdakat sós vízben főzzük (mint a szilvásgombócot). Ha megfőtt kevés olajon megpirítjuk.

Sertésszelet császárok módjára

Hozzávalók: 8 szelet sertéshús, 300 g gomba, 200 g gépsonka, 200 g különböző fajta sajt, 1 fej vöröshagyma, 1,5 deci fehérbor, 1 pohár tejföl.

Elkészítés módja: A hússzeleteket vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk, forró zsiradékban mindkét oldalán elősütjük. A zsiradékban az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felvágott gombát, addig pároljuk, míg a leve elfő.

Tűzálló tálat vajjal kikenünk, a hússzeleteket egymás mellék fektetjük, mindegyikre teszünk gombát, egy szelet gépsonkát. A borban elkeverjük a reszelt sajtot, mustárt, hozzáadjuk a tejfelt ezt a keveréket ráöntjük a húsra, a tűzálló tálat alufóliával szorosan lezárjuk, előmelegített forró sütőben, közepes lángon 30 percig sütjük. Zöldborsós rizs és saláta illik hozzá.

 

Cikk [ 1 | 2 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]