Ifjúság és jubileum

 

A karácsony igazi gyermekünnep. Rómában a Capitolium közelében álló Aracoeli templomba, a Bambino Gesú legcsaládiasabb otthonába, a csodálatos ékszer-palástban mosolygó kis Jézushoz egész éven át érkeznek a vágyakozó gyerekek levelei (vajon az itt szolgáló barátok mind meg tudják válaszolni?), a karácsonyi ünnepkörben pedig betlehemi jászola elé gyermekszószéket állítanak, ahol a bátor kis olasz bitangok "testvérként" beszélnek hozzá. A karácsonyi, pontosabban vízkereszti ajándékozás is ősi szokást idéz, a befánát, hiszen ez megelőzte a mai karácsonyi szeretetgesztusainkat. A szentév során ezt a gyermeki, ifjú örömöt kívánják a római szervezők az egész szentévre kiszélesíteni. Különféle programokra, eseményekre, áhítatokra hívják mindazokat a fiatalokat, akik szüleikkel, zarándokcsoportjukkal, idősebbekkel érkeznek ugyan a szent városba, de szívesen bekapcsolódnak be egy kifejezetten a részükre rendezett jubileumi eseménybe. A római Szentév során a legjelentősebb ifjúsági esemény kétségtelenül a XV. Ifjúsági Világtalálkozó lesz augusztus 15-20. között. Erre szóló meghívó levelében írja a Szentatya: "Kedves Fiatalok! Arra szólítlak Titeket, hogy örömmel folytassátok zarándokutatokat efelé a nagy egyházi esemény felé, amely joggal viseli a "Fiatalok Jubileuma" nevet. Készüljetek fel arra, hogy átlépjétek a szent kaput, abban a tudatban, hogy a rajta való áthaladás megújítja a Krisztusba vetett hitünket, és új életet éljünk, amelyet ő ajándékozott nekünk! Az új évezred vigíliáján szívből megújítom nektek sürgető hívásomat, hogy tárjatok kapukat Krisztusnak, aki "azoknak, akik őt befogadták, hatalmat adott arra, hogy Isten fiai lehessenek" (Jn 1,12). Befogadni Krisztust annyit jelent, mint megkapni az Atyától azt a kegyelmet, hogy az iránta és az embertestvérek iránti szeretetben éljünk... Álljatok meg és magatokból kilépve csodáljátok az újszülöttet, akinek Mária adott életet, bepólyált és a jászolba fektetett: ő maga az Isten, aki közénk jött. Szemléljétek a názáreti Jézust, akit egyesek befogadtak, mások kigúnyoltak és elutasítottak: ő mindannyiunk Üdvözítője. Imádjátok Krisztust, Megváltónkat, aki kivált és megszabadít minket a bűnből és a halálból: ő az élő Isten, az élet forrása. ...Azt kívánom, hogy a küszöbön álló jubileum legyen jó alkalom arra, hogy bátor lelki ráhagyatkozással rendkívüli módon ünnepeljük meg Isten szeretetét az emberiség iránt. Abban a várakozásban, hogy jövőre sokatokkal találkozhatok Rómában, "az Úrra és az ő kegyelmének igéjére bízlak titeket, akinek hatalma van arra, hogy létrehozza és megadja az örök üdvösséget az összes megszentelteknek" (ApCsel 20, 32). Szívből, szeretettel áldalak meg mindannyiotokat, családjaitokkal és azokkal együtt, akik számotokra kedvesek."

Egész év folyamán tart az un. "ifjúsági zarándokút", amely bőséges programot kínál a bármikor Rómába érkező fiataloknak (hetente ismétlődő tipus-programok). Ezek a rendezvények nem kívánják elszakítani a fiatalokat csoportjaiktól, de számukra speciális lelki élményeket jelentenek. Mindezt a "Servizio Giovani" (Ifjúsági Szolgálat) önkéntesekből álló, nemzetközi csoportja koordinálja, náluk lehet érdeklődni.

Címük: Centro del Volontariato, Largo Santa Lucia Filippini, 20. I-00186 Roma,

Tel: 00390/6695451;

e-mail: giovani2000@romagiubileo.it vagy: youth@jubil2000.org.

Szállás és utazás ügyekben:

Servizio Centrale di Accoglienza (SAC) I-00187 Roma, Piazza San Marcello, 4.

Tel: 00390/66962221;

e-mail: sac@jubil2000.org.

Speciális ifjúsági rendezvények:

1. Tanuságtevő találkozás és imádság

Helye a via P. Pfeiffer, 24 - minden hétfőtől péntekig este 18-19 óráig a Chiesa di S. Lorenzo in piscibus templomban. Ezt a templomot, melynek neve: "A halakról nevezett Szent Lőrinc", II. János Pál pápa adományozta 1984-ben a Nemzetközi Ifjúsági Centrumnak, ahol az ide zarándoklók elhelyezést, képzést, imádságot és tanuságtételt találhatnak. Az esti találkozásokat lelkiségi mozgalmak szervezik; igeliturgia, tanuságtételek, csendes imádság és testvéri együttlét alkotják.

2. Zarándokimádság

Helye: a Szent Péter bazilika előtti tér - minden szerdán este 21 órától az éppen ott lévő fiatalok együtt imádkoznak.

3. Szentségimádás

Helye a Szent Ágnes bazilika (a Navona téren) - minden csütörtökön este 21-24 óráig. Szentmise után csendes imádság, szentírási részletek felolvasása, adoratio éjfélig. Közben atyák különböző nyelveken gyóntatnak.

4. A kiengesztelődés ünneplése

Helye az Aventinus dombon lévő Santa Sabina bazilika (piazza Pietro d'Illiria,1) - a hónap minden elsőpéntekén, este 21 órakor (adventben és nagyböjtben minden pénteken). A közösségben tartott bűnbánati liturgia segít az egyéni gyónásra való felkészülésben, amelyre különféle nyelveken lesz itt lehetőség.

5. Az ifjúság nemzetközi szentmiséje

Helye: a S. Ambrogio e Carlo al Corso, a Piazza Veneziáról induló Corson (largo) - minden szombaton este 19 órakor. Előtte egy órával közös előkészület, énekek, stb. Különféle jelképek színesítik ezt az eucharisztia-ünneplést (lucernárium, keresztségre való emlékezés, a húsvéti gyertya fogadása, mindenszentek litániája). A szentírási olvasmányokat és a hívek közös könyörgéseit különféle nyelveken ovassák fel, különös hangsúlyt kap a Hitvallás. Egész év során gyűjtést tartanak az ifjúság szolidaritási céljaira. Mise után a jelenlévő fiatalok ünnepi találkozást tartanak.

6. Az ifjúsági jubileum rádiója

Fiatalok sugározzák fiataloknak: olaszul, franciául és angolul a 105 MHz (FM) és az 527 kHz (középhullámon), valamit spanyolul, portugálul és más nyelveken a 96.3 MHz (FM) és az 1260 kHz (középhullámon).

7. A vértanúk emlékezete

Helye: a római katakombák (igény szerint). A hit megélésének egy fontos állomása a katakombákból kiinduló tanuságtételek átélése (fiatal mártíroké). A közös ünneplés Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódik, a vértanúk aktáira és a XX. század nagy tanúinak üzenetére is figyelve.

8. Találkozás egy római plébánia-közösséggel

Ott és akkor, amikor kérik; imádságos együttlét, ünneplés, találkozás nemcsak egy ifjúsági csoporttal, de az egész plébániai közösséggel is.

Ezekről is lehet érdeklődni az Ifjúsági Szolgálat fent megadott címén. Értelemszerűen bizonyos programokhoz egyénileg is lehet csatlakozni, másokat szervezetten előre kell biztosítani (felelős vezetővel). További részleteket lehet még megtudni a jubileumi szervező bizottságtól, amelynek e-mail címe: vati011@jubilee-2000.va.

A pápa Tertio Millennnio Adveniente kezdetű apostoli levelében írta: "A világ és az Egyház jövője azé a fiatal nemzedéké, mely ebben a században született, s a következőben lesz felnőtté, s lesz az új évezred első nemzedéke... Ha képesek lesznek követni az utat, melyet Krisztus mutat nekik, örömüket fogják találni abban, hogy azért fáradozzanak, hogy Krisztus jelen legyen a következő században és az azt követőkben, egészen a világ végezetéig" (58. pont). Bárcsak minél több fiatal rátalálna!

Pákozdi István

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]