Az angyali üdvözlet

Jézus születésének hírüladása

 

Lukács leírásában (Lk 1,26-38) kinyilatkoztatás (kinyilatkoztató látomás), Mária magatartása és válasza örömhír, a hívő keresztény számára pedig remény és bátorítás.

1. Kinyilatkoztatás Istenről

Isten mindenekelőtt "üdvözli" Máriát, köszönti őt, mint akit nagyon kedvel és értékel. Isten azért kedveli Máriát, mert "kegyelemmel teljes". Ez a "kegyelem" a görög eredetiben elsősorban nem megbocsátás, nem elnézés, hanem szépség, báj, érték, szeretetreméltóság (kharis). Isten így tekint Mária. Mária értékei természetesen Isten ajándékai, de Isten jóvoltából ezek már Mária értékei, mindez az ő szépsége és gazdagsága, akire Isten - mint saját, csodálatos művére - gyönyörködve tekinthet. Isten közli, hogy rendkívüli csodálatos tervei vannak Máriával és - Jákob házával (=népével). A Magasságbeli (Isten) Fia elfoglalja Dávid trónját, hogy uralkodjék népén mindörökké. E nagy terv megvalósulásban Máriának fontos szerepet szán Isten: tőle fog születni a választott nép Uralkodója. Mária "kegyelmet talált Istennél": ez a kiváltságos szerep Isten újabb, különleges ajándéka, hiszen Mária társa lehet Istennek nagy terve megvalósulásában.

Hogyan lehet az ember Istennek a társa? Isten ereje, a Szentlélek által. Isten ereje teszi képessé az embert arra, hogy emberi teste, lelke, erői által Isten terve megvalósuljon. Hogy egy ember közreműködésével - egy földi anyától - Isten Fia emberként megszülessék. Ez lehetetlen az embernek, de nem Istennek! Ez lehetetlen - Isten ereje nélkül, de lehetséges - a Szentlélek közreműködésével. A bizonyíték ill. jel, hogy "Istennek semmi sem lehetetlen": Erzsébet, a "magtalan", aki már a hatodik hónapban van.

2. Örömhír (evangélium) Máriáról

Meglepetés. Az Istentől érkező szeretetteljes üdvözlő szavak Máriát meglepetésként érik. Tudja, hogy nincs benne semmi különleges, egyszerű názáreti lány ő, aki egy tisztességes ácsnak a jegyese. Nem csoda, hogy zavarba esik, elgondolkodik, s meg is retten a váratlan köszöntéstől, közléstől. Egyszerűen hihetetlen számára mindaz, amit az angyal szavai jelentenek. Sohasem gondolta volna, hogy Isten őt így szereti és ilyen nagyra értékeli.

Kérdések. Isten küldötte nem csak Mária meglepetését és félelmét osztja el, hanem fel is tárja előtte Isten titkát: a nagy tervet, amelynek megvalósításához az ő közreműködésére van szükség. Máriában teljes joggal kérdések merülnek fel, Isten segítsége nélkül nem értheti meg a hallottakat. Hogy tőle születnék népének királya, Jákob uralkodója, aki Dávid trónján foglal helyet mindörökké? Kicsoda ő, hogy Isten őt választja ki erre a csodálatos szerepre, hogyan lehetne ő társa Istennek ebben a nagy műben? És egyáltalán: fizikailag hogyan lehetséges az, hogy földi apa nélkül fia szülessék?

Készség. "Józan" aggodalmaira, kérdéseire Mária világos választ, magyarázatot kap. Bármennyire értékes is ő, bármennyire kedves is Isten előtt, Isten tervét nem ő - ill. nem egyedül ő fogja megvalósítani, hanem Isten ereje, a Szentlélek - az ő közreműködésével. Istennek ugyanis nem lehetetlen az, ami az ember számára lehetetlen. Ezt Máriának nem csak a küldött szavai alapján kell elhinnie. Kézzelfogható jelet is kap: elmehet és megbizonyosodhat arról, hogy Erzsébet gyermeket vár öregségében. Máriától Isten csak hitet vár és készséget arra, hogy együttműködjék Istennel. Mária válasza egyértelmű igen: "Legyen nekem a te igéd szerint!" Ekkora szeretetre és megtiszteltetésre nem is válaszolhat másképpen.

3. Remény és bátorítás mindannyiunk számára

Egy szép napon minden keresztényhez eljön az angyal és megszólítja: "Ne félj! Kegyelmet találtál Istennél! Benned akar megszületni Jézus, általad akar megtestesülni a világban."

Mi pedig zavarba jövünk, s nem is akarjuk elhinni. Éppoly lehetetlennek látszik számunkra, hogy alkalmasak lennénk Isten megjelenítésére, hiszen annyi akadály ágaskodik bennünk, mint Mária számára a szűzi foganás. Ekkor mi is visszakérdezünk: "Hogyan lehetséges ez?" És soroljuk a bűneinket, hibáinkat, gyengeségeinket, korlátainkat. De az angyal azt válaszolja: "Istennek semmi sem lehetetlen." Ha átadod magad neki, ő megvalósítja benned mindazt, amit akar, és ami most egészen lehetetlennek látszik számodra.

"Íme, az Úr szolgáló leánya, legyen nekem a te igéd szerint." Milyen nehéz kimondani ezt az igent, milyen nehéz elszakadni a kishitűségünktől, a "realitástól", és elhinni azt, hogy Isten valóban át tudja formálni a bensőnket, meg tud születni bennünk, ha egészen átadjuk magunkat neki. Izraelnek azt mondta Isten: "Áldássá lesztek. Ne féljetek!" (Zak 8,13). Ezt az ígéretet és feladatot kapjuk mindnyájan, hogy áldássá, ajándékká legyünk a máik ember, a világ számára.

Tarjányi Béla

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]